Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Národní potravinová sbírka 2018 již v sobotu

 

V sobotu 10. listopadu 2018 se uskuteční šestý ročník Národní potravinové sbírky. Lidé na Blanensku mohou přispět v supermarketu Tesco v Boskovicích, dále pak v drogerii Rossmann na Wanklově náměstí a v DM drogerii v ulici Na Řadech v Blansku. 

Prakticky sbírka probíhá tak, že zákazník, který přijde v sobotu do daného obchodu nakoupit, může ke svému nákupu přidat něco navíc – jakékoliv suché potraviny (těstoviny, rýže, luštěniny apod., nebo drogistické zboží). Po zaplacení pak svůj dar předá u východu z prodejny pracovníkům Potravinové banky do připravených a označených košíků.

„Potravinové banky jsou neziskové spolky. Shromažďují nejen jídlo od jednotlivých dárců, zejména při Národních potravinových sbírkách, ale v průběhu celého roku i potraviny před vypršením data spotřeby a také ty, které se nemohou prodat třeba kvůli poškozenému obalu nebo kódu,“ vysvětluje Josef Merta ze spolku LAVINA, který je partnerem Potravinové banky Brno.

V Česku je chudoba na první pohled skrytá. Naše země je bohatá, přesto chudoba postihuje významnou část obyvatel a bere jim šanci na lepší život. Vytlačuje je na okraj společnosti. „Chudobou trpí každý desátý člověk v naší společnosti a stejné množství lidí je chudobou ohroženo,“ říká Merta s tím, že pod hranicí chudoby je v Česku asi 950 000 obyvatel, což znamená, že mají příjem nižší, než 11 200 korun. Tento příjem mají zejména nezaměstnaní (48,6 %), dále pak samoživitelky s jedním dítětem (31,4 %), penzisté bez partnera (28,3 %) a ostatní důchodci (10,8 %).

Výnos sbírky ze supermarketu Tesco Boskovice poputuje prostřednictvím spolku LAVINA na pomoc sociálně slabým na Blanensku. Jídlo, hygienické potřeby a další drogistické zboží je vydáváno zdarma potřebným lidem každou středu od 16 do 17 hodin na Wanklově náměstí, kde se nachází kontaktní místo spolku.

Národní potravinová sbírka se koná v téměř osmi stovkách prodejen po celé České republice, v Brně pak ve většině supermarketů a hypermarketů, například Globus, Tesco u hlavního nádraží či Albert ve Vaňkovce a mnoho dalších. Více informací a seznam zapojených obchodů najdete na http://www.narodnipotravinovasbirka.cz.

Marie Hasoňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..