Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Kultura

Letošní divadelní festival Kolotoč se zatočil trochu jinak

Sedmý ročník divadelního festivalu Kolotoč, který probíhal 11. – 14. října, byl jiný než v minulých letech. Vše se točilo hlavně kolem tří nových divadelních inscenací tří režisérů – Jana Doležela, Kateřiny Reichové, Evy Petrželové a herců, členů Divadla Kolárka. „Letošní ročník považuji za zlomový. Soustředili jsme se na vlastní tvorbu. V minulých letech jsme měli v záhlaví Kolotoče název „multižánrový“ a zvali jsme hosty, divadelní a taneční soubory, kapely. Byl to velký, náročný záběr,“ říká předsedkyně spolku a ředitelka divadla Kolárka Eva Petrželová. 

Letos mají za sebou „kolárkovští“ mnoho usilovné práce. „Kateřina Reichová si napsala sama scénář a režírovala, Eva Petrželová navrhla kostýmy a světla, Jan Doležel vybral a upravil scénář, vybral hudbu a režíroval. Eva Petrželová napsala scénář podle knihy, vytvořila scénografii a režírovala. „Myslím, že tudy vede ta správná cesta,“ míní Petrželová. 

Diváci měli možnost vidět dvě režie Jana Doležela. Monobloc a Jako šílenci. Monobloc prozkoumává psychologii tří kamarádek, umělkyň, které patřily do společné umělecké skupiny.  Při jejich bolestném setkání vyvstává otázka, zda jsme schopni snést úspěch jiných. A co víc, jak se vyrovnat s vlastním neúspěchem? Reprízou úspěšné inscenace Jako šílenci, byl divadelní Kolotoč zahájen. Inscenace vznikla letos na jaře. Kromě Blanenských ji viděli také festivaloví diváci ve Veverské Bítýšce a v Boskovicích. 

Inscenace V proudu Kateřiny Reichové je zpěvohrou, již živě doprovází kapela eLiška. Je zamyšlením nad „lidovostí“ a individualitou v dnešní době. Viděli ji už diváci v Brně na scéně Centra experimentálního divadla CED (sklepní scéna Divadla na Provázku) minulý týden. Chystá se repríza v Boskovicích. 

Inscenace Nádherné úterý vznikla v režii Evy Petrželové. „Tento výtvarný poetický příběh jsme vytvořili pro pohlazení duše, je to příběh pro celou rodinu, o příčině a následku,“ přibližuje autorka. 

Výstava prací výtvarného ateliéru Divadelního studia Kolárka v blanenském kině, který vede Sylva Tomková a Eva Kupová, doplnila Kolotoč stejně jako loni koncert svařování.

„Na Kolotoč jsme i letos pozvali hosta. Brněnskou divadelní skupinu Diverzanti s autorskou inscenací (Ne)chtěná útěcha. Tito současní i bývalí studenti MU Katedry divadelních studií milují divadlo a svými oceňovanými autorskými inscenacemi se vyjadřují k současnému dění,“ doplňuje Eva Petrželová.

Kolárkovské inscenace mohou zájemci zhlédnout v reprízách. Naplánováno je již představení Monobloc, a to na 15. listopadu v 19 hod. v divadle Kolárka v Blansku a 16. listopadu v 19.30 hod. na Panském dvoře v Boskovicích.

„Máme radost, že Kolotoč zhlédli věrní blanenští diváci i diváci z blízkého okolí, které zajímá, co se v Blansku urodilo. Přijeli také diváci z Brna i ze spřátelených souborů, pedagogové mladých režisérů. Chtěla bych podotknout, že bez podpory města Blanska a Jihomoravského kraje, by naše činnost nebyla možná. Škoda, že nemáme v Blansku vhodný prostor, abychom mohli stabilizovat naši divadelní práci pro radost nás a všech milovníků divadla v Blansku a okolí.  Našlápnuto máme výborně. Svědčí o tom pochvalné reakce diváků, diskuze kolem inscenací, recenze i zájem novinářů,“ dodává ředitelka
divadla.      

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..