Pátek, 29 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: Přijďte k volbám!


Čtyři roky uplynuly jako voda a jsou tu další volby. Nyní je přesně ten čas bilancovat a zavzpomínat na to, co všechno se za uplynulé volební období událo. Vedení našeho města bylo v rukou “staronové” koalice ODS a ČSSD. Ovšem už příští víkend se může všechno změnit. A zcela správně se domníváte, že tím, kdo to může nejvíce ovlivnit, jste právě vy. 

Jak jste spokojeni s dosavadním vedením města vy? Když se ohlédnete a zhodnotíte čtyři roky zpátky, máte z výsledků radost? Pravda je, že v posledních letech se stala spousta věcí a každý, komu není lhostejné dění ve městě, si všimnul významných kroků radnice, ale dost možná taky těch, které se podle jeho soudu příliš nepovedly. 

Stran investic se skutečně podařilo naše město zvelebit v mnoha směrech. Jako příklad můžeme uvést třeba revitalizaci sídliště Sever, zateplení a opravy v blanenských školách, spoustu nových chodníků, hřiště s umělým povrchem a městská sportoviště vůbec, dále přístrojová obnova v blanenské nemocnici, jíž je Blansko zřizovatel, a tak se na financování nových technologií podílí (např. nové CT, rekonstrukce rehabilitace, magnetická rezonance…) a další. 

Oproti tomu byl v uplynulých letech docela rozporuplně diskutován hotel Dukla. V posledních volbách jsme si jako občané v referendu svobodně odsouhlasili jeho zbourání, následně v anketě vyhlášené vedením města rozhodli o tom, že na jeho místě bude klidová zóna. To, že objekt nebyl zbouraný úplně celý, bylo vnímáno občany rozpačitě, ale budiž. Že se termín dokončení celé stavby neustále odsouval, i to se stává. Ovšem občany zajímá především výsledek, který je ze všeho nejrozporuplnější. Zatímco jedni vnímají stavbu jako paskvil hodný opovržení, druzí sem chodí trávit čas s dětmi, poslechnout si místní kapely, které tu začaly pravidelně hrávat, nebo sem prostě jen posedět s kamarády. Já sám jsem o hotelu Dukla napsal už stovky slov zde na stránkách Monitoru; a taky se netajím tím, že nebýt Dukly, byli by kolikrát novináři o chlebu a vodě, ale to je realita. Dukla byla, je a nadále bude jedním z nejdiskutovanějších témat v Blansku. Pokud chcete znát můj názor, pak vězte, že přestože mne výsledná stavba dost překvapila, nakonec jsem si zvykl a snažil se zde najít to dobré. A našel jsem. Jak říká jedna má známá – buď na toto místo budeme nadávat nebo si na něj prostě zvykneme a budeme se snažit se s ním sžít. Jako spousta dalších jsem zvolil druhou možnost. Vzpomínám třeba na Letní Dukla festival. Stojím na pódiu se svou kapelou a pod námi je 300 nadšených diváků. Zpívají, tančí, děti si hrají, den jak malovaný a já jsem pyšný na to, jak moje město najednou žije. Teď už stejně nezměníme vůbec nic, tak co… Mrzí mě na tom všem jen jediná věc. Že se vedení města nepodařilo dotáhnout celou stavbu do konce, protože na místě chybí dopředu avizovaná kavárna. Ale nechme se překvapit, třeba se dočkáme nějakého posunu či přepracování původního projektu v dalším volebním období 🙂

Zpět k volbám. O naši přízeň se bude letos ucházet desítka politických subjektů. ODS, ČSSD, SPD, ANO, Volba pro Blansko, Piráti, KDU, Chceme změnu, KSČM a Jauner Československo. Každý z nás má jeden volební hlas. Možná doma sedíte a říkáte si, že zrovna váš hlas nikoho nespasí a nic nezmění.. Ale opak je pravdou. Blansko je stále velice malý volební okrsek a každý hlas je tudíž nesmírně cenný. Potřebný! I jednotky mohou rozhodnout o osudu našeho města. Proto je naprosto zásadní – a teď se dopustím drobného klišé – prostě jít volit. Nechci moralizovat, ale každý volič by měl v sobě najít alespoň drobet zodpovědnosti a projít si předvolební materiály a jednotlivé kandidáty, aby věděl, koho vlastně volí. 

V tento moment musím říct ještě jednu velice podstatnou věc… Slyšel jsem názory některých lidí, že budou volit nové kandidáty a strany prostě z principu. Protože to bude změna a oni změnu chtějí. Neuváženě, jedno jakou, za každou cenu. Tohle je ale hodně krátkozraké. Jestliže si o kandidátech nezjistíme detaily, neseznámíme se s jejich názory na město a na to, jak je vést, může nás pak postihnout nemalá katastrofa. Pokud se nepletu, mezi kandidáty je spousta takových, jejichž dosavadní politické zkušenosti, znalosti, vazby a kontakty jsou nulové. 

Otázka zní: Stojí nám taková změna za to? Budou takoví lidé prospěšní našemu městu? Nebudeme litovat? Nechci na nikoho ukazovat prstem, ale v každém případě je na kandidátní listině mnoho tváří, za něž hovoří jejich vlastní činy. 

Já určitě budu volit právě ty, kteří v politice mají něco za sebou. Představa, že se tak zodpovědné funkce jako je starosta města ujme někdo, kdo přes den někde nahazuje fasádu, večer u piva komentuje mimo fotbalu i politiku a kandidátku upekl se svými kamarádíčky a půlkou rodiny někde na koleni, mne straší v těch nejděsivějších snech. Takhle si změnu k lepšímu nepředstavuji. 

Letos upustím také od tzv. “kroužkování”. V kandidátkách je sice mnoho zajímavých tváří, ale třeba ti, které bych rád na radnici viděl, zaujímají místa až někde ke konci a můj hlas pro ně by jim stejně nepomohl. Protože nejsem ortodoxní a nemám žádnou oblíbenou politickou stranu, raději zvolím nějakou zajímavou kandidátku složenou z lidí, o kterých si myslím, že by mohli naše město dobře řídit, a odevzdám jí své hlasy všechny. Tuto metodu spatřuji smysluplnější; myslím, že dokáže konečný výsledek daleko více ovlivnit. Rozhodující pro mne budou lidé se zkušenostmi a ti, kteří se o naše město a jeho problémy dlouhodobě zajímají. Víc neprozradím a radit vám vůbec nehodlám. V konečném důsledku je to jen a jen na vás…

Ať se v těchto dnech podíváme kamkoli, na sociální sítě či do médií, uvidíme tam buď košíky plné hub, nebo politiku. A tak mě napadá, že obojí nás může v případě neznalosti či chybného úsudku snadno otrávit. Tak opatrně! Sbírejme a konzumujme jen to, co opravdu známe… 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..