Pátek, 26 dubna, 2024
Sport

Jak se daří blanenským Rytířům?

Před rokem a půl jsme se bavili o hokeji v Blansku, hlavně tom dětském a mládežnickém. Jak je na tom po této době, jsme se zeptali Zdenka Bartoše, vedoucího klubu HC Rytíři Blansko.

Jak to po roce a půl vypadá s vaším klubem?

Rozrůstáme se. Za ten uplynulý rok a půl jsme do našich řad přivedli nové hráče i trenéry. Myslíme si, že za posledí 4 roky jsme ušli kus cesty, ale je pořád na čem pracovat a co zlepšovat. Díky podpoře města a sponzorům jsme opravili vybavení v kabinách a budujeme na zimním stadionu střelnici. Zde mohou hráči trénovat střelbu, protože ne každý má rodinný domek se zahradou a v bytě to opravdu s pukem není úplně ideální 🙂

Co váš klub v letošní sezóně čeká?

V letošní sezóně budeme hrát již 4 soutěžní kategorie. Nejmladší kategorie je krajská liga 2. tříd, následují 3. třídy a pak 4. třídy. V letošní sezóně také budeme hrát krajskou ligu mladších žáků. 

Když bude chtít moje dítě začít hrát hokej, co pro to mám udělat?

Pro nové zájemce a úplné začátečníky máme v týdnu dvě tréninkové jednotky. V pondělí od 16.15 do 17.00 hod. a v sobotu od 9.00 do 10.00 hod. Pokud už dítě umí samo stát na bruslích, tak se přidá do skupiny pod vedením trenérů. Dítě musí mít v každém případě helmu, bez ní ho na led nepustíme. Pokud neumí vůbec bruslit, bude nutná asistence rodičů. V takovém případě je dobré si vzít s sebou i malou židličku. 

Pořádáme také náborovou akci ve spolupráci s ČSLH POJĎ HRÁT HOKEJ. Bude se konat 22.9. od 9.30 hod. na zimním stadionu. Každý účastník dostane dres a vyzkouší si trénink. 

Kdy tedy začít s hokejem nebo s bruslením?

Ideální je věk od 4 do 8 let. Jestli kluk nebo holka je úplně jedno. Spíše záleží na osobních schopnostech. Bruslení je velmi náročné na koordinaci a každé dítě dospěje v určitém věku. Důležitá je samozřejmě chuť a nadšení. Začátky probíhají zábavnou formou plnou her, kdy děti ani nevnímají, že se učí bruslit. Postupem času se přidávají jiná cvičení náročnější na soustředění. Děti to musí hlavně bavit. Samozřejmě, pokud máte doma dítě, kterému je 10 let a chce hrát hokej, tak přijďte a pobavíme se o možnostech. Nikoho neodmítáme.

Jako klub jste schopni zapůjčit vybavení?

Ano, pokud se někdo rozhodne, že bude chodit hrát hokej, jsme schopni mu vybavení zapůjčit. Troufnu si říct, že pro děti do 8 let máme vše, od bruslí až po hokejku. Máme na zimním stadionu i kabiny, děti tedy nemusí nosit výstroje domů. Po tréninku se jen osprchují a jde se domů. Snažíme se a to i díky podpoře města a ČSLH, vytvořit dětem co nejlepší zázemí. 

Vypadá to, že hrát hokej v Blansku nic nestojí?

Takto bych to něřekl. i když panuje obecný názor, že hokej je drahý a náročný sport. Pravdou je, že časově náročný v začátcích tento sport je. Pokud máte pětiletého prcka, musíte ho 3x týdně dovézt na ZS, tam obléct do výstroje, hodinu mrznete na tribuně, potom vysvléknout, osprchovat. Z hodiny na ledě jsou potom dvě. Když k tomu přidáte víkendové zápasy, tak ano, čas to určitě stojí. Stejně to bude ale i u jiných sportů. Co se týká peněz jako takových, tak nemůžeme konkurovat například judu nebo fotbalu. Přecejen pronájem ledové plochy něco stojí. A hokej taky není jen o ledě, máme od dubna do čevna přípravu v tělocvičně a na hřišti. Letos jsme také jezdili na kolech, stanovali a pořádali příměstský tábor. Snažíme se děti naučit nejen bruslit, ale i obecně pohybově vybavit. Takže ano, příspěvky se platí. Snažíme se je ale udržet v rozumné míře, i díky tomu, že jako trenéři to děláme ve svém volném čase. Důležitá je i prezentace klubu jako je internet a media, tu máme zdarma. Díky tedy všem, co se na chodu klubu podílí. 

Jak je to se sponzory? Jsou?

Největším sponzorem je samotné město Blansko. Díky dotacím a možnosti využívat kabin na ZS jsme schopni nabídnout kvalitní zázemí. Vzhledem k tomu, že nechceme mít na dresech žádné reklamy, tak je těžké sponzora sehnat. Pokud to půjde, tak tento vzor budeme chtít udržet co nejdéle. Nesmím zapomenout na tvorbu internetových stránek a prezentaci klubu. Takže díky všem stávajícím a možná i budoucím. Sponzorovat se přece dá různě, nejen tak, že pošlete peníze na účet klubu.

Kde ze dají získat informace a kontakty?

Nejvíce informací, fotek a videí uvidíte na našem facebookovém profilu HC Blansko – přípravka. Máme i internetové stránky www.hcblansko.eu.

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..