Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Jitkou Součkovou

Jaké jsou principy čínské medicíny, jak probíhá sezení, jaké nemoci se dají tímto způsobem léčit – o tom jsem si povídala s Jitkou Součkovou, jedinou terapeutkou v Blansku, která se čínskou medicínou zabývá. Sešly jsme se v příjemném prostředí jejího působiště na Sadové ulici. Více informací pak najdete na webu www.tcm-blansko.cz. 

Co si má laik představit pod pojmem čínská medicína? 

Čínská medicína je orientální medicína stará už asi tři tisíce let, takže je jednou z nejstarších medicín, které vůbec na světě jsou. Její kořeny sahají do 14. – 11. století před naším letopočtem. Je založena na filosofii taoismu, která učí člověka kráčet životem přírodní cestou a v naprostém souladu s vesmírem. Byl jeden mudrc, který se jmenoval Lao-c‘, který tvrdil, že vesmír je jedna velká energie – TAO, z níž se rodí dva principy, a to je princip jin (ženský princip) a jang (mužský princip). A z těchto principů přeléváním jednotlivých energií se dostavuje buď harmonie, nebo disharmonie. Později se k tomuto učení přiřadila i teorie o pěti prvcích. Čínská medicína je založena na úplně jednoduchých věcech – na rovnosti jin a jang a teorii o pěti prvcích. Snažíme se člověka udržet v této rovnováze, v nějakých přijatelných mantinelech. Zkrátka, aby mu bylo dobře. 

Čínská medicína se snaží na člověka dívat komplexně, tedy nejen na nemoc, kterou má, ale hlavně na to, proč ji má. Neléčí tedy následky, ale zjišťuje samotnou příčinu nemoci, zaměřuje se na její kořen. Říká se, že když někoho bolí hlava, čínský terapeut neléčí hlavu, protože její bolesti jsou jen následkem něčeho jiného, co už se v těle stalo.

S čím tedy může člověk za vámi přijít? 

Čínská medicína je medicína preventivní. Využívá se, dokud je člověk svým způsobem ještě zdravý natolik, že západní lékaři nedokážou najít chorobu. On se necítí dobře, má problémy, cítí se nafouknutý, bolívá ho hlava apod., ale lékaři mu vezmou krev a zjistí, že je všechno v normě. A právě tento stav disharmonie organismu se dá ovlivnit čínskou medicínou. Nedají se samozřejmě ovlivnit například traumata, takže když si zlomíte nohu, musíte navštívit západního lékaře, který vám nohu spraví, ale terapeut čínské medicíny dokáže udělat to, že pomocí bylinné léčby, akupunktury, baňkování, moxování, masáží, cvičení, dechové terapie či úpravy stravy může urychlit proces hojení a může třeba ve spolupráci se západním lékařem postupovat tak, aby se pacient rychleji uzdravil.

A mám třeba s angínou přijít raději za vámi, než k lékaři, abych nedostala antibiotika? 

Když ji máte akutní, běžte k doktorovi. On vám dá antibiotika, přeléčíte to. A pak přijďte za mnou a já se pokusím to udělat tak, abyste angínu další rok nedostala. Když si zlomíte nohu, jděte k lékaři, a pak přijďte za mnou. Budete-li mít akutní zánět slepého střeva nebo žlučníku, jděte na operaci. Ale když budete mít problémy a lékař vám ještě operaci nedoporučí, přijďte za mnou. Veškeré akutní stavy a vše, co je potřeba řešit západní medicínou, řešte západní medicínou. 

Jak probíhá sezení u vás? 

Čínská medicína je založena na pozorování, takže když člověk přijde ke mně, už se dívám, jak vypadá, jakou má barvu pleti, jaké má vlasy, když mi podá ruku, zda ji má teplou nebo studenou, atd. Hned analyzuji člověka, jak se chová, jestli je nervózní nebo není. Pak mi řekne nějaké svoje problémy, které řeší, a společně projedeme diagnostiku od hlavy až k patě. Dotazováním zjišťuji různé věci, které spolu zdánlivě nesouvisejí, ale pro mě mají poměrně důležitý vypovídající charakter. Pak si v hlavě stanovím nějakou čínskou diagnózu, kterou si potom ověřím na jeho pulzu. A potom taky na jazyku, protože na něm se objeví všechno jako první. Poté klientovi navrhnu nějakou, většinou bylinnou léčbu. 

Jak se postupuje při další léčbě? 

Pokud je potřeba, navrhnu i jiné způsoby léčby – akupunktura, baňkování, moxa a v neposlední řadě také úprava stravy. Lidé by měli jíst tak, aby to neničilo jejich zdraví. Podle svého zdravotního stavu by měli upravit jídelníček. Ten se může za měsíc, za dva zase změnit, ale zrovna třeba v určitém období nemůže tato a tato jídla. Řekne mi třeba, že jí zdravě, vyjmenuje všechny zdravé potraviny, ale pro něj v tu chvíli nemusejí být vůbec vhodné. Proto mu doporučím jiné. 

Léčba je tedy založena na komplexním postupu, jak klienta přivést do stavu, který se co nejvíce přibližuje ideálu. Nikdy v životě nemáme ten stav ideální. Nikdy v životě na tom nejsme tak, že bychom řekli, že jsme na sto procent zdraví. Třeba se ráno probudíte, je vám dobře, ale pak někoho potkáte, rozčílíte se, naštvete se a už je problém, protože vám vyletí emoce a někde se to odrazí. Takže i emoce jsou součástí onemocnění nějakých orgánů. 

Je čínská medicína vhodná pro každého člověka? 

Ano, je vhodná úplně pro každého člověka od malých dětí až po staré lidi. Ale samozřejmě není to medicína všemocná. Je třeba si uvědomit, že nenahrazuje léčbu západních lékařů. Takže pokud třeba někdo trpí cukrovkou, nemůže chtít vyléčit cukrovku. Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění, které nevyléčí ani východní, ani západní lékaři. Dokážeme ale zajistit, aby pacient neměl takové problémy. My mu můžeme pomoci třeba k tomu, aby se mu lépe prokrvovaly končetiny, čímž se mimo jiné předchází vzniku komplikací tohoto onemocnění. Stejně tak čínská medicína nedokáže vyléčit rakovinu. Můžeme ale udělat to, že když člověk přijde a řekne, že má nařízenou onkologickou léčbu a má jít na chemoterapii, dáme mu bylinné směsi, které mu uleví od zvracení, nebo že nebude tak unavený. Zkrátka, že to bude zvládat lépe. 

Takže západní a východní léčba se vzájemně nebije? 

Ne, vůbec se to nebije. A já si osobně myslím, že východ a západ by se měly v tomto ohledu spojit, protože všechno se dělá pro blaho pacienta a nikdo by neměl tvrdit, že je lepší toto nebo tamto. Obojí je dobré a obojí působí na něco jiného. Takže když se tyto dva směry spojí, myslím si, že je to ideální stav. My v žádném případě nikdy pacientovi nevysazujeme léčbu od západního lékaře. Ale můžeme ovlivnit to, že se mu po nějakém čase léky třeba na tlak sníží. Nebo je nebude vůbec potřebovat. Ale o tom pak rozhodne zase jeho ošetřující lékař. 

Takže se nejedná ani tak o alternativu, ale spíš jako doplňující léčbu… 

Přesně tak. Funguje to i v různých chronických případech. Když má člověk nějaké chronické bolesti, třeba bolesti hlavy. Čínská medicína velice dobře působí na alergie, gynekologické problémy, dokonce i na neplodnost se dá využít různých bylinných směsí. Mnoho věcí je o životním stylu člověka. Neříkám, že čínská medicína vyléčí vše; ale za pokus to stojí. 

Bylinky jsou opravdu vyrostlé v Číně? 

Ano, bylinky jsou vyrostlé v Číně, dováží se ověřenými firmami, a to buď jako hotové směsi v Číně připravené, nebo se dají umíchat i u nás v republice. Všechny jsou testovány na různé plísně apod., a to v akreditovaných evropských laboratořích. Kromě čínských bylin se využívají také evropské byliny, které terapeuti napasovali na čínské diagnózy. Čínské směsi jsou koncipované pro čínské pacienty. Ti jsou více odolní, řekla bych, že snesou například větší dávky. My už jsme tak trošku zpohodlněli a zlenivěli, takže musíme užívat trochu něco jiného. A je pravda, že na někoho lépe působí evropské byliny a na někoho čínské. Nedokážu říct, proč, ale je to prostě tak. Proto kombinuji jak čínské, tak české směsi. 

Takže musíte zkoušet, co zabere? 

Musíme zkoušet, protože na každý problém existuje několik směsí, a zrovna u čínských jde o velice jemné nuance, kdy se směs liší třeba jednou bylinou, která už třeba způsobí to, že léčba lépe zabere. Může se tedy stát, že se netrefíme hned napoprvé, ale čínské byliny jsou většinou určeny na deset dní, takže už během týdne víme, zda se stav někam posunul nebo ne, a můžeme léčbu případně změnit. 

Jak probíhá studium čínské medicíny? 

Čínská medicína se studuje poměrně dlouho. U nás jsou zatím dvě školy, jedna v Praze a jedna v Brně. Já jsem absolvovala brněnskou školu. Je to tříleté studium a následuje dvouletý postgraduál – ten je zaměřený na fytoterapii a akupunkturu. Takže není to nic takového, že byste za čtrnáct dní získali nějaké osvědčení z kurzu; je to regulérní a velmi obtížné studium. A stejně, i když dostudujete, pořád dál hledáte a učíte se. 

Jak dlouho se čínské medicíně věnujete? 

Mám vystudované standardní tři roky a dokončuji čtvrtý ročník – postgraduální studium fytoterapie.

A jaká byla vaše cesta k tomuto rozhodnutí? 

Už od střední školy jsem se chtěla nějakým způsobem zabývat východní filozofií, protože mě vždycky oslovovala, ale vzhledem k politickým poměrům jsem nedostala na takový typ vysoké školy doporučení. Pak jsem si několikrát během života říkala, že už bych s tím mohla něco dělat, ale vždycky z toho nějak sešlo, zdálo se mi, že ještě není vhodný čas. A pak jsem se dostala do situace, kdy jsem musela řešit svůj vážný zdravotní stav. Naprosto z nepochopitelných příčin jsem vždy zničehonic přestala dýchat. Udělali mi všechny možné testy a vyšetření a nic nezjistili. Řekli mi, že jsem úplně zdravá. Ale když už to bylo potřetí, začala jsem z toho být značně nervózní. Měla jsem kolapsové stavy a v té chvíli jsem se opravdu bála o život. Doslechla jsem se o panu doktorovi v Brně, který se zabývá celostní medicínou. Navštívila jsem ho a on mi otevřel oči a vysvětlil, kde je problém. I poté jsem se ještě rozmýšlela, ale když mému vnukovi v jeho třech letech diagnostikovali diabetes prvního typu, byla to právě ta poslední kapka, která mě spontánně dotlačila k tomu, abych si otevřela internet a přihlásila se ke studiu čínské medicíny. Když jsem v září nastoupila do školy, zjistila jsem, že 99 procent lidí se k tomu dostalo stejně. Měli velké problémy, které západní medicína nedokázala řešit.

Nikomu ze západních lékařů to nevyčítám, oni opravdu nic dělat nemohli. Všechny testy vyšly negativní. Z jejich pohledu mi nic nebylo, ale z mého pohledu ano. Dnes už zdravotní problémy nemám, byliny beru pořád. A říkám, že ve dvaapadesáti letech se cítím lépe než ve čtyřiceti.

Marie Hasoňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..