Pátek, 19 dubna, 2024
Kultura

V kině se sešli filmaři z celého světa

Na samém začátku září se v Blansku konal ojedinělý filmový festival UNICA 2018. Šlo o celosvětové finále soutěže amatérských filmařů. Soutěžní filmy se promítaly v kině, další zázemí poskytl sto osmdesáti účastníkům Dělnický dům.

„Je pravidlem, že každý rok se festival koná v jiné zemi,“ uvedl ředitel festivalu Jaroslav Jeřábek. V České republice se UNICA konala naposledy v roce 1994 v Hradci Králové. UNICA letos oslavila osmdesáté výročí. U jejího vzniku bylo tenkrát i Československo. Členských zemí je v současné době celkem třicet. 

„UNICA je pod patronací Unesca, takže je to velice vážené uskupení. Při této příležitosti do Blanska zavítal také vysoce postavený činitel organizace Unesco,“ upozornil Jeřábek. Podle něj není jednoduché festival do dané země dostat. Jednak je to náročné finančně, ale i vlastní realizace je hodně náročná. 

Výbor příslušné země musí podat tři roky předem žádost na světový výbor UNICA a dodat všechny materiály – fotografie hotelů, kinosálu, kongresového sálu a navrhnout výlety. Festival zahrnuje vždy také jeden celodenní a jeden půldenní výlet. „Žádost o pořadatelství jsme podávali již v roce 2014 na festivalu UNICA v Piešťanech na Slovensku, tam nám nebylo vyhověno, protože proti nám stáli Rumuni, kteří zažádali dřív. Zadařilo se o rok později,“ popsal ředitel festivalu. Loni si zástupci našeho
města převzali vlajku v německém Dortmundu. 

Intenzivní přípravy trvaly dva roky. I když navenek to znát nebylo, celý tým Kulturního střediska města Blanska měl rozdělené úkoly, zajišťovala se doprava, výlety, stravování, potvrzovalo ubytování. Bylo nutné zařídit kompletní tlumočnický servis. UNICA musí probíhat kromě jazyka pořadatelské země také ve třech světových jazycích – angličtina, němčina a francouzština. Tlumočníci se po této stránce starali o všechny hosty, byli vždy k dispozici. Soutěžní snímky, které běžely na plátně v kině, se překládaly do těchto tří jazyků. Diváci měli možnost poslouchat překlad ve sluchátkách. 

Po každém bloku soutěžních filmů byla diskuze s porotou, která snímky zhodnotila. V čele poroty zasedl Martin Štoll.  Šlo o krátké filmy, jejichž délka nebyla výrazně omezena, ale každá země musela vybrat a dodat kolekci filmů, které budou mít dohromady jednu hodinu. 

Kromě hlavní soutěže probíhal také workshop mladých lidí od 18 do 25 let. Ti byli rozděleni do skupinek a pod vedením českého animátora Milana Šebesty se učili tvořit animovaný film. Workshop probíhal v angličtině. Jeho výstupem bylo vytvoření upoutávky, která zve na příští ročník festivalu, jež se uskuteční v Holandsku. „Workshopu se zúčastnilo dvacet lidí, což je úspěch, protože třeba loni v Dortmundu se ani žádný nekonal,“ podotkl Jeřábek. Dá se říct, že Česko je animátorská velmoc, proto byl zvolen tento žánr. 

„Musím říct, že všichni návštěvníci byli spokojeni. Chodili za námi a říkali, že takový festival UNICA dlouho nezažili, že o ně bylo skvěle postaráno. Zkušenosti jsme nabyli zejména na patnácti ročnících celorepublikového kola soutěže mladých filmařů Zlaté Slunce,“ sdělil ředitel festivalu. 

Jako nejlepší národní kolekci porota vybrala Švédsko, které taktéž získalo zlatou Felliniho medaili – hlavní cenu UNESCO. V jednotlivcích získal první místo jeden soutěžící ze Španělska a jeden ze Švédska. Český filmař Jaroslav Nykl obdržel bronzovou medaili. Kompletní výsledkovou listinu si můžete prohlédnout na www.unica2018.cz. 

Hlavními partnery festivalu bylo Ministerstvo kultury České republiky, město Blansko a Jihomoravský kraj. „Kulturní středisko města Blanska děkuje všem svým partnerům, kteří se na akci podíleli a přispěli k jejímu bezproblémovému průběhu,“ doplnil Jaroslav Jeřábek. 

-mha-

foto Stanislav Mrázek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..