Pátek, 19 dubna, 2024
Blansko

Lom: Veřejnosti vstup zakázán!

Snaha o zamezení znečišťování a poškozování blanenského lomu vedla jeho majitele k vydání zákazu vstupu veřejnosti. Lidé jej však nerespektují a v zatopeném lomu se stále koupou. 

Spolumajitel lomu Dalibor Kučera tuto situaci přirovnává k tomu, že by se nikomu nelíbilo, kdyby na jeho pozemek přišlo dvě stě lidí denně a vykoupalo se v jeho bazénu. Na druhou stranu – do blanenského lomu se chodí lidé koupat již několik desítek let a s tímto vědomím si jej noví majitelé kupovali. Za přírodním koupáním sem nechodí jen Blanenští, ale i přespolní. 

Návštěvníci lomu pak znečisťují vodu i blízké okolí opalovacími krémy, odpadky i výkaly, konzumují alkoholické nápoje, ničí zeleň, a podle Kučery tak představují pro tuto lokalitu příliš velkou zátěž. 

   V červnu kolem lomu majitelé umístili tabulky upozorňující veřejnost na zákaz vstupu, jelikož se jedná o soukromý majetek; ty však někdo odstranil. Proto do budoucna hodlají na místo nainstalovat kamerový systém a zbudovat plot. Na tabulkách stálo, že za porušení vstupu hrozí pokuta deset tisíc korun. Sám majitel však pokuty udělovat nemůže a musí přivolat policii. 

Také je v jednání vytvoření komunity, která se bude o lom starat. Majitelé chtějí spolupracovat s místní organizací Moravského rybářského svazu, otužilci a potápěči, kteří by následně měli vstup do lokality povolen. 

Dalibor Kučera těmito opatřeními usiluje o ochranu lomu, zabránění jeho znečisťování a uchování v co nejlepším stavu pro další generace. 

-mha- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..