Pátek, 19 dubna, 2024
Úvodníky

Vydařené kulturní léto

Líbí se mi, jak Blansko letos v letních měsících ožilo. Často se mluví o tom, že kultury v Blansku je málo, ale ti z vás, kteří se o dění v našem městě zajímají více, jistě už zaregistrovali, že zde kultury oproti jiným rokům výrazně přibylo. Přestože zákon o nočním klidu dovoluje pouze pár termínů, kdy můžeme tančit a bavit se třeba do druhé hodiny ranní, je opravdu z čeho vybírat. Vždyť za kulturou můžete vyrazit i přes den…

Strašně mě potěšil nebývalý zájem o Letní Dukla festival. Série pěti koncertů, které se konají každou druhou neděli v parku po bývalém hotelu Dukla se velice slibně rozjela. Na první koncert HD acoustic se 1. července přišly podívat asi tři stovky posluchačů a nejinak tomu bylo i na druhém koncertu skupiny Rockfór 15. července. Festival tak střed města výrazně oživil. Pohodová atmosféra, slunce a muzika… Spokojení návštěvníci nešetří chválou. Jedna z pisatelek napsala na web blansko.cz: Dobrý den, chci poděkovat městu a především pak pořadatelům za zorganizování skvělého koncertu HD Acoustic. Musím říct, že se mi místo až do neděle opravdu nelíbilo. V neděli došlo k prozření a názor jsem změnila. Slunko, občerstvení a dobrá hudba přímo v centru města. Byla jsem moc překvapená a skvěle jsem si to užila.

Do konce léta se veřejnost může těšit ještě na tři koncerty: 29. července bude hostem kapela Infernet, která letos otvírala Morava Park fest (rozhovor s kapelou najdete v tomto čísle na str. 3), 12. srpna vystoupí skupina APF s energickým frontmanem Martinem Štěpánkem a 26. srpna cyklus uzavře Rosomák Olympic revival, který zahraje průžez tvorbou legendární skupiny Olympic. Začátky jsou v 15 hodin, vstupné je zdarma.

Na stejném místě probíhá po celé léto ve vybraných termínech letní minikino. Dva filmy již byly promítány a těšily se hojné účasti blanenských občanů. Další tři české filmy návštěvníky ještě čekají: 27. července film Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, 18. srpna Tátova volha a 24. srpna Hastrman. Ani na těchto akcích se vstupné nevybírá.

Hned deset koncertů připravila Blanenským Ulita v seriálu Muzika pro Karolínku. Na své si v tomto cyklu přijdou zejména příznivci folku. Pavel Dobeš, Neřež, Spolektiv a další umělci vystoupí na nádvoří blanenského zámku. Více informací a program naleznete na stránkách karolinka.ulitablansko.cz

Poslední červencovou sobotu se bude v zámeckém parku konat další ročník již tradičního Gulášobraní pod taktovkou KSMB. Guláše provoní celý park, na místě bude kulturní program, jídlo i pití.

Pro milovníky lidové hudby je připraven každou neděli promenádní koncert u radnice. Holóbkova mozeka z Protivanova 22.7., Mládežnický dechový soubor ZUŠ Letovice 29.7., Boskověnka 5.8., Dechová hudba Lysice 12.8., Dechová hudba Blansko 19.8., Dechová hudba Kunštát 26.9. a Aritmic Band ZUŠ Kuřim 2.9. Začátky jsou tradičně v 10 hodin.

Po celé léto můžete jít posedět na některou ze zahrádek, kde hraje živá muzika. Například v restauraci U Štěpánků jednou za dva týdny ve čtvrtek, každou středu na Myslivně a každou druhou neděli na Zborovcích na Velvetu.

31. srpen bude patřit taneční zábavě v aquaparku, ale hlavně druhému ročníku akce KAŠTÁNEK FEST. Festival se bude konat v Horní Lhotě a podobně jako loni bude hostit čtveřici kapel: HD acoustic, APF, Sanitka a Prasklý Bachor. Více o festivalu se dočtete v příštím čísle.

Ve svém výčtu jsem určitě něco vynechal, ale jistě si více informací najdete na internetu. Já osobně jsem velmi rád, že v Blansku je přes léto spousta kulturních akcí, ze kterých si vyberou snad všichni. Krásné kulturní léto vám všem.

Martin Müller

Jeden myslel na “Vydařené kulturní léto

  • Pěkný letní den, pane Martine,….přeji
    Vskutku „Vydařené kulturní léto“ je na místě.
    I když sluneční paprsky jsou neúprosné, kulturním akcím se v Blansku daří!!
    Oživená letní Dukla se stává přínosem, tak to má být, její start je velmi dobrý!
    K rozkvetlému Blansku melodie patří, jen tak dál,…!
    Zdraví a děkuje
    Květa Pokorná

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..