Pátek, 26 dubna, 2024
BlanskoKulturaVolný čas

Galerie: Letní výtvarná dílna opět na scéně

Barvy, sádra, ale třeba i plamen svíčky. S tím vším mohou pracovat návštěvníci Letní výtvarné dílny v Galerii města Blanska. Tato tradiční prázdninová akce láká mnoho malých i velkých zájemců. Jako vždy je tematicky věnována výstavám, které se v galerii konaly v uplynulém roce. 

Na několika stálých pracovištích se zejména dětem představí umělci, kteří v galerii vystavovali. Na každém pracovišti je pro ně připraven úkol, který přiblíží grafické techniky i téma tvorby daného autora s ohledem na dětské chápání.

Dvě stanoviště se například vztahují k osobnosti Milana Knížáka a děti na nich tvoří netradičními způsoby portréty. Jaromír Šimkůj zase pracoval s kovovými objekty, což si mohou návštěvníci také zkusit, ale bezpečnou formou, a to otisknutím kovových předmětů na papír pomocí válečku namočeného do barvy. Plamenem svíčky pak v místnosti věnované Janu Steklíkovi kreslí abstraktní obrazce na papír. Nechybí ani oddychový koutek a možnost vypovídat se dvěma květinám. Jedné mají děti říkat samé pěkné věci, popovídat jí o tom, z čeho mají radost, a druhé květině si mohou postěžovat na to, co je trápí.

„Kromě stálých stanovišť máme tři speciální dílny. Jde vždy o zhruba hodinový nebo dvouhodinový kurz s umělci. V úterý se pracuje se světlem a pohybem a vytvářejí se pohyblivé objekty, ve středu si děti budou moci venku zkusit tvorbu graffiti – máme připravené velké bannery, na které děti budou sprejovat a tvořit přes šablony. Ve čtvrtek nás čeká kreslení světlem. Ve tmavé komoře se bude fotit na dlouhou expozici,“ uvedla Lenka Burešová z blanenské galerie.

-mha-

 

[srizonfbalbum id=24]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..