Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Muzeum

Muzeum odhalí tajemství jeskynních kostí

Kosti jeskynních medvědů a lvů uložené po tisíciletí v jeskynních chodbách hluboko pod zemí skrývají tajemství, která poodhalí nová výstava v Muzeu Blanenska. Výstava představuje jeden specifický obor vědeckého zkoumání krasových oblastí – jeskynní paleontologii neboli speleopaleontologii. Právě v Moravském krasu výzkumníci v devatenáctém století definovali tento vědní obor, prošlapávali první stezky odborného poznání a seznámili veřejnost s často překvapivými poznatky o dávných zvířecích obyvatelích jeskyní.

„Bylo to právě v Blansku, kde před nějakými sto šedesáti lety Jindřich Wankel vystavil poprvé „ty podivné jeskynní kosti“ veřejnosti. Chtěl tak především sdělit, co a proč to vlastně „v těch dírách kope“. Vracíme se tedy do Blanska ve stopách romantických kopáčů, vyzbrojeni moderními metodami výzkumu, technikou a vším arzenálem současného poznání, abychom odpověděli na stejné otázky jako naši předchůdci: Co to po těch jeskyních kopete? Proč? K čemu ty kosti jsou? Přijďte tedy a ptejte se,“ zve na výstavu její autor, jeskyňář a přírodovědec Vlastislav Káňa.

Výstava je připravena ve spolupráci se Slovenským múzeem ochrany přírody a jaskyniarstva v Liptovském Mikuláši v podhůří Vysokých Tater. Právě zde se odborně zpracovávají speleopaleontologické nálezy ze slovenských jeskyní. „Díky spolupráci se dvěma významnými slovenskými muzei se nám podařilo zrealizovat myšlenku „Československého lva“, který představuje unikátní rekonstruovanou kostru jeskynního lva podle nálezů ze Slovenska, z českých jeskyní a dokonstruovaného podle kostí současných jedinců,“ uvedla Pavlína Komínková, ředitelka muzea. Kostra byla vyrobena metodou 3D tisku z vytvořených modelů. Modely, tisk a sestavení kostry zajistilo Digitalizačné centrum v Banské Bystrici patřící pod Muzeum Slovenského Národného Povstania. Návštěvníci budou moci nahlédnout také pod povrch díky unikátním videozáznamům z nepřístupných jeskyní, kde probíhají právě speleopaleontologické výzkumy.

„Tajemství jeskynních kostí prezentuje speleopaleontologické výzkumy a objevy. Seznamuje návštěvníky s novými poznatky a objevy, ale také s tradicí a minulostí výzkumu zejména v Moravském krasu. Ukazuje procesy a mechanismy, jimiž se kosti do jeskyně dostávají a provádí příběhem jejich vyzvedávání, výzkumu a rekonstrukce dávno vymizelého života na jejich základě. Ukazuje spojení tradičního „kopání“ s nejmodernějšími technologiemi a zve mladou generaci k tomu, vnímat kras trochu jinak,“ dodává Káňa.

Výstava se koná pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka a potrvá do 26. srpna. Součástí výstavy jsou i interaktivní prvky pro děti, kvíz a 23. června v rámci Evropského dne chráněných území budou probíhat komentované prohlídky. K výstavě je připraven stejnojmenný dvojjazyčný katalog.

Pavlína Komínková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..