Pátek, 29 března, 2024
Nemocnice

Bilance Evropského dne melanomu v Nemocnici Blansko

V pondělí 23.4.2018 se již tradičně kožní oddělení Nemocnice Blansko zapojilo do celoevropsky koordinované preventivní akce s názvem Evropský den melanomu. 

Vyšetřeno bylo celkem 154 zájemců. Na základě zhodnocení pigmentových projevů zkušenými dermatology, MUDr. Petrou Vidourkovou a MUDr. Tamarou Jurajdovou, bylo 14 pacientům doporučeno pravidelné sledování v kožní ambulanci pro syndrom dysplastických névů, 25 pacientům s rizikovým névem bylo doporučeno jeho odstranění s histologickým vyšetřením, ve dvou případech nevyloučíme, že se jedná již o maligní melanom.

V rámci prevence se v tento den zaměřujeme i na nepigmentové rizikové útvary. Na základě vyšetření byly doporučeny pravidelné kontroly pro četné solární keratomy u 10 pacientů a 5 pacientům byla doporučena excize pro podezření na možný kožní nádor typu basaliomu nebo spinaliomu.

Kdo nestihl tento vyhrazený den nechat si svá znaménka zkontrolovat a má zájem o jejich vyšetření, může se objednat na recepci kožního oddělení (tel.: 516 838 365).  Základní vyšetření je hrazené ze zdravotního pojištění. Ke zlepšení diagnostiky znamének je možné využít vyšetření i nově zakoupeným digitálním dermatoskopem. Ten upřesní aktuální diagnostiku a obraz znamének se uloží pro srovnání  v čase. Toto vyšetření je zpoplatněné, ale většina zdravotních pojišťoven na něho přispívá v rámci preventivních programů. Je bezbolestné, nezátěžové a je možné s jeho pomocí vyšetřit děti i těhotné. 

Poděkování patří všem pracovníkům kožního oddělení, a to za maximální nasazení během této preventivní akce a za velmi vstřícný přístup ke všem klientům.

-ko-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..