Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Proklínaná i milovaná

Když ještě žil pan Šrámek, který byl dlouhá léta hlavním redaktorem a tvůrcem převážné části obsahu novin Monitor, zmínil se jednou v legraci: “Jsem zvědavý, o čem budeme psát, až nám tu Duklu zbourají!” Musím se nad jeho větou smát ještě dnes. Jistě i on by si na svá slova mockrát vzpomněl. Hotel Dukla už je několik let zbouraný, ale stále je předmětem vášnivých diskusí a novinových článků. Úvodník na téma Dukla postopadesáté právě čtete.

Většina názorů, které jsem měl tu čest slyšet nebo číst v různých debatách na internetu, současný stav velmi kritizuje. Nazývají současnou Duklu tunelem, ostudou Blanska, ani pro sprosté slovo na adresu architekta nebo vedení města nejdou nespokojení občané daleko. Tolik negací, hněvu a jedovatých slin na jednom místě byste snad nenašli ani v deníčku Saddáma Husajna. 

Ti, co nejvíc křičí a dožadují se odpovědnosti od zastupitelů města, případně od jiných vyšších instancí, mají stejně jako každý v této zemi na projev vlastního názoru právo. Ale nazvat někoho zlodějem a podvodníkem, který bere úplatek, již zavání hrubou pomluvou. Pokud tomu tak je, měl by takový člověk předložit nějaké důkazy, na kterých svoji domněnku staví, následně navštívit nejbližší pobočku Policie České republiky a podat trestné oznámení. Jestliže tyto důkazy nemám a jedná se pouze o vlastní domněnku, neměl bych ji nikde veřejně ventilovat. Proč? No protože se mi v tomto případě může jednoduše stát, že se celá věc otočí proti mně a budu sám nakonec na lavici obžalovaných usvědčen za pomluvu a urážku na cti. 

Někteří lidé zase veřejně prohlašují, že na toto místo nikdy v životě nevkročí. Proč? Údajně se jedná o ostudu Blanska, která nemá u nás v republice obdoby.

Můj názor je maličko odlišný.

Za to, jak Dukla dnes vypadá, si můžeme do značné míry my sami. To netřeba připomínat. Ale nyní park stojí, začaly do něj chodit lidi a pořádat se v něm koncerty. Zrovna minulý týden ve čtvrtek zde proběhla historicky první hudební událost s názvem dukla.FEST, kterou pořádali blanenští skauti, a jež byla první z akcí festivalu volného času Bambifest. A další budou pokračovat! V létě zde proběhne akcí celá řada. 3. května pokračuje dukla.FEST dalšími koncerty. Na své si přijdou příznivci kina, jelikož se tu bude promítat pod širým nebem. Místostarosta Jiří Crha v předminulém Monitoru slíbil, že potenciálním pořadatelům vyjde maximálně vstříc a jejich nápady na oživení tohoto prostoru podpoří. Už nyní jsou v jednání koncerty, divadlo a další akce, které by měly oslovit všechny generace od dětí až po seniory.

Já osobně se na Duklu už nedívám kriticky. Samozřejmě, že by se dalo najít tisíc důvodů, proč ji nenávidět a mnoho občanů tyto důvody také vyhledává a nevynechá jedinou příležitost k tomu, aby se tímto veřejně prezentovali. Přijde mi to stejné, jako když někdo hledá záminku k hádce, a protože kdo chce psa bít, klacek si najde vždycky, pohádá se v každém případě. To musí bavit! 

Uvědomil jsem si, že se stavbou, která byla téměř dokončena (ano, chybí plánovaná kavárna a dle mých informací je ve hvězdách, zda tam vůbec kavárna bude), už nikdo z nás nic neudělá. Můžeme se vztekat, kopat, škrábat, vykřičet si hlasivky a zaspamovat celý Facebook tisícem urážek, ale to je asi tak všechno. Co ale také můžeme, je přijmout Duklu takovou, jaká je a začít s ní žít. Začít sem chodit na koncerty, na divadlo, do kina, zastavit se tu s dětmi nebo s partnerem a sednout si pod strom na deku.

Byl jsem se na Dukle podívat dnes. Je to tady fajn. Líbí se mi tu. Přesně tohle místo mi přijde pro kulturní a společenské setkávání jako ideální! Rozhodl jsem se, že zde i já uspořádám sérii koncertů. Všichni pořád nadávají, že se tu nic neděje, tak proč ne? Zavolal jsem ihned svůj nápad místostarostovi Jiřímu Crhovi a požádal jej o záštitu. Nadšeně souhlasil a přislíbil jakoukoli pomoc. Koncerty budou probíhat každých 14 dní o prázdninách vždy v neděli odpoledne a představí se zde pětice blanenských rockových skupin. Vstupné bude dobrovolné a použijeme jej vždy na nějakou dobročinnou věc. Věřím, že si koncerty lidé v Blansku oblíbí podobně jako místo, na kterém se budou odehrávat.

Já osobně jsem tímto dal Dukle šanci. Vím, že ortodoxní stěžovatele, kteří by nejraději celé místo srovnali se zemí a zástupce města pověsili v zámeckém parku, nedokážu přesvědčit o opaku. A víte co? Je mi to jedno. Těším se na léto na Dukle a vůbec mi nevadí, že moji maličkost budou chtít zapřísáhlí pesimisté věšet hned vedle vedení města. 

Martin Müller

Jeden myslel na “Úvodník: Proklínaná i milovaná

  • Za 50 milionů korun vybudovat něco podobného? Jedna věc je to, jakým způsobem je architekturicky projekt zpracován, druhá věc je ta obří a nehorázna částka, za kterou je celá věc vybudována. Nehledě na některé části stavby, při kterých zůstává rozum stát.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..