Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Deníček kavárníka

Deníček blanenského kavárníka: Umění je zábava

Nevím, do jaké míry jste nebo nejste milovníky současného výtvarného umění. Spousta lidí má pocit, že výtvarné umění, hlavně to současné, je určeno pro úzký kruh zasvěcenců  a pro běžného smrtelníka je to něco neuchopitelného. Míval jsem to podobně nebo spíš jsem necítil potřebu se tím zabývat.

Zhruba před dvěma roky jsem se začal více pohybovat mezi muzikanty v Brně a zjistil jsem, že řada z nich se zabývá i uměním výtvarným, případně se mezi jejich známými hodně výtvarníků pohybuje. S několika z nich jsem se seznámil. Začal jsem navštěvovat vernisáže, ze začátku spíš ze zájmu o to, co ti lidi vlastně dělají. Zjistil jsem, že člověk nemusí mít titul z vysoké školy, aby ho výtvarné umění začalo bavit. Jasně pomůže, když člověk trochu zná historii, vývoj a kontext, ale zajímavý zážitek si z výstavy může odnést i úplný laik.

Jako se vším novým, s čím se člověk v životě setkává, je důležité, být otevřený. Když se řekne výtvarné umění, spousta lidí si představí klasickou malbu. Na tu v současném umění moc nenarazíte, i když jsou i výjimky. Dnešní umělci hodně experimentují s formou i obsahem, rádi zkoumají hranice, občas provokují, často vás nechají tápat. Nenechte se odradit tím, že něco nechápete. Zkuste na sebe ta díla nechat působit. Jaké pocity to ve vás vyvolává? Prostě zkuste dát víc na cit, na instinkt, dejte prostor vlastní interpretaci, někdy je to víc o poznání sebe sama a to mě na tom asi nejvíc baví.

Když vás nějaký umělec nebo dílo zaujme, zkoumejte dál. Obvykle je k výstavě k dispozici kurátorský text, který může pomoct s pochopením. Pomocnou ruku vám samozřejmě rád podá i galerista, pokud se nebudete ostýchat se zeptat. Doporučuji chodit na vernisáže a komentované prohlídky, kde bývá přítomen sám autor. Často to bylo právě osobní setkání, které mi pomohlo proniknout k podstatě jeho díla. Dílo je do jisté míry odrazem svého autora a tak vám bližší poznání autora umožní proniknout blíže k jeho dílu.

Nebojte se objevovat, možná sami sebe překvapíte, jako se to povedlo mně. Nemusíte ani za uměním nikam daleko cestovat. Máme velké štěstí, že v Blansku máme městskou galerii, která pravidelně nabízí zajímavé výstavy. Vystavovala zde řada renomovaných současných umělců. V červnu se chystá výstava Milana Knížáka, což je jeden z nejznámějších současných umělců a bývalý ředitel Národní galerie. Jeho současná výstava v Karlových Varech vyvolala jisté kontroverze, kdy se ho jedna ruská obyvatelka Varů rozhodla  dokonce žalovat. I to k umění patří, občas vzbudí i negativní reakce, ale málokoho nechá chladným. Dejte umění šanci, nemáte moc co ztratit, naopak získat můžete mnoho. Může se vám otevřít zcela nový a dříve netušený svět plný zábavy, objevování a poznání.

P. Starý ml.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..