Pátek, 19 dubna, 2024
KulturaVolný čas

Velikonoce v Blansku: výstavy, dílny, i klapání

Co o Velikonocích v Blansku? Bude rozhodně co k vidění a několik možností k tvoření pro děti i dospělé. Přesvědčte se sami. 

Tyto dny každoročně lákají k výrobě různých jarních dekorací. V Galerii města Blanska budou oslavy Velikonoc ve znamení propojení výtvarného umění s tradičními velikonočními zvyky. V uplynulém týdnu měli zájemci možnost navštívit program s Lucií Králíkovou, která se zabývá tradicemi v původních i současných podobách, pracuje s rostlinami a přírodninami, s městskou divočinou.

Ke zhlédnutí byla (a bude i v dalších dnech) instalace fotografií a jarních rostlinných objektů z městské divočiny, které Lucie Králíková vytváří. Součástí programu byl její výklad na téma velikonočních tradic a jejich vývoje a nový pohled na ně. Z papíru a přírodnin se vytvářely ozdoby na vystrojení LÍTA – tradičního velikonočního objektu.

Zaměstnanci Klubu Ratolest připravili Vítání jara na sobotu 24. března od 10 hodin – tradiční akce s bohatým programem pro rodiny s dětmi i širokou veřejnost. Děti i dospělí se mohou zúčastnit výtvarné dílny. Těšit se můžete i na jarní pohádku. Účastníci dále projdou v průvodu město k řece, kde společně vyženou zimu a přivítají jaro. Na zahradě fary na Starém Blansku si pak opečou párky.

V pondělí 26. března od 16 hodin mají zájemci možnost navštívit kurz Floristika pro dospělé, a to v Domě zahrádkářů na Křížkovského ulici. Budou se vyrábět velikonoční dekorace.

Těsně před Velikonocemi (27. 3.: 15.00 – 17.00, 28. 3.: 15.00 – 19.00, 29. 3.: 10.00 – 15.00) se budou v Galerii města Blanska konat výtvarné dílny inspirované rostlinami a přírodními motivy. Program je určený spíše pro menší děti. Vyrábět se budou skořápky oseté řeřichou, která za pár dní doma vyraší a zazelená se, papírová vejce zdobená přírodními motivy (buď 3D na pověšení nebo 2D zápichy), čokovajíčko na lžičce se sušenými plody. K vidění bude ukázka velikonočních vajec barvených přírodními pigmenty.

Muzeum Blanenska zve na již tradiční velikonoční výstavu, která se uskuteční ve středu 28. března od 9 do 17 hodin. Zámek ožije díky ukázkám řemesel spojených zejména s velikonočními svátky – zdobení vajec různými technikami, výroba pomlázek, košíků, píšťalek, figurek ze šustí apod. Zámek bude v tento den otevřen zdarma.

Nemocnice Blansko s Galerií Jonáš zve také na velikonoční prodejní výstavu, která se bude konat od 26. do 29. března ve vestibulu u zadního vchodu do nemocnice. Každý den od 8 do 15 hodin.

Pozadu nezůstává ani Městská knihovna Blansko. Ve čtvrtek 29. března od 10 do 15 hodin budou mít děti možnost navštívit jarní a velikonoční tvoření ze zažehlovacích korálků, a to na dětském oddělení knihovny.

V Domě dětí a mládeže se pořádá Pomlázkování – 29. března od 9 do 12 hodin výroba pomlázek pro kluky i holky.

Farnost sv. Martina nabízí možnost dětem mladšího školního věku strávit čtvrteční a páteční dopoledne v areálu farního dvora. Je pro ně připraven program s hrami a aktivitami spojenými s událostmi těchto dní. Sraz po oba dva dny na farním dvoře v 8 hodin, zakončení ve 12 hodin. Občerstvení zajištěno.

Nebude chybět ani velikonoční klapání, které pořádají skauti. V Blansku tak před nedávnem obnovili tradici, jež byla po mnoho let umlčena a téměř zapomenuta. Během pátku a soboty několikrát projdou přes město: Na Velký pátek se ve 12:00 hod. vyjde od kostela sv. Martina směrem na Zborovce, v 15:00 hod. od kostela směrem ke hřbitovu (průvod výhradně starších skautů s klapačkami) a ve 20:00 hod. se půjde od kostela směrem na zrušený starý hřbitov na Starém Blansku. Na Bílou sobotu vyrazí klapači v 7:30 hod. a zamíří od kostela na Písečnou. Do průvodu jsou zváni chlapci a muži, klapačky budou k zapůjčení na místě.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..