Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Nezařazené

Úvodník: Potřebujeme divadlo?

ctvOtázka, která nepřišla na mysl pouze mně, ale také řadě dalších lidí, kteří sledují dění v našem městě. Bezesporu jedno z nejdiskutovanějších témat poslední doby se minulý týden dočkalo (ne)překvapivého rozuzlení. Pojďme si připomenout, o co tady vlastně šlo a v kostce si přiblížit vývoj celé kauzy.

Expozice. Divadlo Kolárka funguje v Blansku již bezmála dvacet let a za rok shlédnou práci herců dvě tisícovky blanenských diváků. Je to moc nebo málo? Pravda je taková, že divadlo v Blansku je pro mnoho občanů našeho města jednou z mála možností, jak se kulturně nasytit. K okresnímu městu zkrátka a dobře divadlo patří, a to zcela bez diskuse. Kolárka má v Blansku svoje místo stejně jako třeba baseball nebo biketrial.

Kolize. Stávající stálá scéna divadla Kolárka je zcela nevyhovující. Divadlo na Kollárově ulici chátrá a hrozí, že v blízké budoucnosti se vzhledem k technickému stavu bude muset zavřít, v nejhorším případě někoho během představení zavalí. Budova v současné době patří Jihomoravskému kraji, a přestože se nyní zástupci našeho města připravují jednat o budoucnosti těchto prostor, tak jejich osud, jakožto i celého divadla Kolárka se rozplývá někde v mlze, kam nejde dohlédnout. Je třeba situaci řešit.

Krize. Na scéně se objevuje spolek Circulus, pod nímž Kolárka funguje a předkládá zástupcům města jednoznačný návrh. Divadlo postavíme na místě bývalé Dukly! Myšlenka je to smělá, ovšem město již do prostoru po hotelu Dukla investovalo nemalé peníze, aby tento prostor přeměnilo v avizovaný park s kavárnou. Návrhem spolku Circulus se tedy odmítlo zabývat.

Peripetie. Červen 2016. Do voleb zbývá pár měsíců a v této době má každý tolik síly, že nic není nemožné. Vypadá to, že divadlo bude! Circulus předložil záměr. Stálá divadelní scéna by měla stát zhruba dvacet milionů, které získá Circulus od sponzorů a z grantů. Podmínkou města je zajištění financí na provoz divadla. Eva Petrželová ze spolku Circulus prohlašuje, že tato podmínka nebude problém a finance ve výši až čtyř milionů ročně spolek dokáže pokrýt. V několika následujících týdnech Circulus usilovně pracuje na tom, aby divadlo dostalo zelenou.

Katastrofa. Přichází říjen a s ním další podmínky města – projekt, harmonogram prací, finanční krytí… Další jednání naznačují, že to nebude tak jednoduché, což se nakonec potvrzuje na konci listopadu. Rada města realizaci divadla smetla ze stolu. Důvodem byla skutečnost, že Circulus nedokázal zaručit hladký průběh financování celého projektu. Několikaměsíční úsilí tak přišlo vniveč.

Tolik k celé situaci, názor si musí každý z nás udělat sám. Na straně jedné je fakt, že občané města volají po kultuře. Na straně druhé město sype peníze do umělého trávníku pro fotbalisty, revitalizací sportovních hřišť a do sportu vůbec, přičemž jediné divadlo v Blansku musí bivakovat v budově, jejíž vzhled a technický stav se neslučuje s jeho budoucí existencí.

Kdybych měl vyjádřit svůj názor, přál bych si, aby na místě po bývalé budově Dukly vyrostlo kulturní centrum, které by fungovalo pod městem, a kde by se občané našeho města mohli kvalitně kulturně obohacovat nejen při sledování divadla, ale také koncertů, projekcí filmů, přednášek a dalších pořadů. Myslím si, že zde by se dala začít budovat nová éra kulturního dění v Blansku. Kapacita 150 míst je tak akorát a stačil by k tomu jeden šikovný programový ředitel, který by se o provoz tohoto zařízení staral. Kolárka by měla své zázemí a občané města zase místo, kam by rádi chodili.

Ačkoli jsem odvážnému záměru spolku Cirkulus od začátku držel palce, vybudovat ve městě centrum, kde by se provozovalo pouze divadlo, by mi stejně přišlo docela škoda. Osobně zastávám názor, že lidé v Blansku mají velký potenciál a mělo by se jim dostat širokého kulturního vyžití. Zároveň však chápu, že provoz takového zařízení není zadarmo a minimálně první jeho kroky by potřebovaly finanční injekci; od města, samozřejmě. O tom však radnice nechce ani slyšet. Na kulturu se přece v Blansku dává peněz spousta!

Potřebujeme prostory pro divadlo a jiné kulturní události? Potřebujeme vyhřívaný umělý trávník na fotbalovém stadionu a nová sportoviště? Z čeho budete mít vy, občané města, větší užitek?

Martin Müller

3 komentáře: „Úvodník: Potřebujeme divadlo?

  • Myšlenka na divadlo v Blansku se mě líbila. Přesunutí do Dělnického domu(KSMB) je nereálné, takže v prostorech po Dukle to byla pro město skvělá příležitost opět po dlouhých letech mít divadelní scénu v Blansku. Když si vzpomenu jak radní města po roce 2000 nepřijali převod ZK Metra Blansko pod město, kde bylo nejlepší zázemí pro divadlo , ale i jiné aktivity, a tento 23. února 2002 vyhořel tak v tomto kontextu letošní rozhodnutí mrzí. Nevím jestli nabídka sdružení byla v pořádku nebo ne , ale hlavně je smutné, že to radní posuzovali z papíru a nepozvali si na projednávání nikoho z předkladatelů, když už to připravovali tak dlouho. Je možné, že by si třeba nakonec vysvětlili některé věci.
    No a umělka v Blansku chyběla a je dobře že je. Teď už jen, aby se mohla používat.

    Reagovat
  • no jo, ale co pak s Dělňákem? Tam je prostoru, a využitého. Jen těch megasekáčových prodejních akcí se se tam koná… 🙂 Jde o to, že Kolárka potřebuje nejen scénu, ale také zázemí na dílny a nejrůznější kroužky, které pořádá. Zkrátka potřebuje někde „bydlet“, nejen hrát.
    Ano, je to malá skupinka lidí, na druhou stranu dělá něco pro druhé – pro tu skupinu občanů, kteří prostě na fotbal ani hokej nechodí. Jaký mají užitek občané města z fotbalu v zimě (vyhřívaný trávník) a bruslení v létě (umělý led)? Argument, že se tyto plochy výhodně pronajímají a tím pádem městu vydělávají, neobstojí. Proč máme investovat peníze do věcí, které si pak samy na sebe vydělávají, ale občanům neslouží? Osobně bych na místě Dukly viděl raději divadlo s kavárnou než samotnou „kavárnu“. Nehledě na to, že stávající stav je tristní. Kdybych tušil, jak velká část stavby zůstane neodstraněna, hlasuju proti bourání.

    Reagovat
  • No jo, Město si řekne platíme Vám 8 mil korun ročně za provoz KSMB, tak za to přeci musí být kultury až až …

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..