Sobota, 20 dubna, 2024
Nezařazené

Sobotní parkování v Blansku bude zdarma

16_webPrvní půlhodina za jednu korunu a v sobotu parkování zdarma. To jsou základní úpravy v cenách placeného parkování v centru města, které začnou platit na začátku února příštího roku. 

Změny se uskuteční na základě doporučení, která vyplynula z analýzy dopravy v Blansku. Analýza probíhala od května do října letošního roku a prováděli ji pracovníci stavební fakulty VUT v Brně.

„Z výsledků vyplývá, že nejvíce zatíženým dnem z hlediska provozu je pátek, z běžných pracovních dnů je to pak středa. O víkendu intenzita provozu klesá. Nejvíce vytížená je silnice od Lipůvky na Ráječko, za čtyřiadvacet hodin tudy projede přibližně dvanáct tisíc aut,“ uvedl jednatel společnosti Služby Blansko Jiří Charvát.

Největší pomoc při ucpávání Svitavské ulice u kruhového objezdu v dopravních špičkách vyřeší plánované přemostění řeky Svitavy od Fügnerovy ulice na Staré Blansko.

V centru města, ale i na sídlištích chybí celkem dva a půl tisíce parkovacích míst. Především v okolí obytných domů lidé vozy odstavují na krajnicích a není dodržena průjezdná šíře vozovky pro vozidla záchranného integrovaného systému. „Pouze na Písečné je dostatek parkovacích ploch, i když ve větších vzdálenostech od obytných domů,“ sdělil Charvát.

Výsledky analýzy obsahují návrhy na zjednosměrnění některých ulic, případně vybudování příčných či podélných stání tam, kde je to možné. Dále zužování chodníků a rozšiřování pruhů na silnici. Jde však o plány na několik let dopředu, k nimž se bude vždy přihlížet při revitalizaci jednotlivých území. Analýza je zaměřená na lokality Písečná, Podlesí, pod základní školou Erbenova, u pošty, u nemocnice, v centru města, Sever a Zborovce.

Pro návštěvníky středu města dojde k zásadnější změně v únoru, kdy oproti současné situaci nebude nutné platit parkovné v sobotu dopoledne. „Vedení města se tímto krokem rozhodlo podpořit prodejce ve středu Blanska,“ vysvětlil Jiří Charvát. Taktéž u nemocnice bude v sobotu a v neděli parkování zdarma.

Ve všední dny od 7 do 18 hodin bude na placených parkovištích první půlhodina za jednu korunu a každá další hodina za deset korun. „Snažili jsme se zlepšit podmínky pro lidi, kteří si přijedou do města koupit třeba jen pečivo, aby nemuseli platit deset korun,“ doplnil Charvát.

V areálu u pošty vznikne čtrnáct parkovacích míst a tři místa pro invalidy. První hodina bude pro zákazníky pošty zdarma.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..