Čtvrtek, 28 března, 2024
Nezařazené

Červený kříž dostal nové auto

Pečovatelky Českého červeného kříže dostaly nyní k užívání nový vůz. Díky němu bude moci jezdit za klienty na Blanensku o jednu pečovatelku více. 

Červený kříž auto obdržel v rámci projektu Sociální automobil, na němž se podílí agentura Kompakt, Jihomoravský kraj a několik místních firem. Nový automobil značky Dacia Dokker má Červený kříž k dispozici na pět let za symbolický nájem jednu korunu ročně.

Pečovatelská služba, jejímž zřizovatelem je Český červený kříž, je jednou ze tří služeb stejného typu sídlících v Blansku. Ostatní dvě provozuje Oblastní charita Blansko a Město Blansko. Pečovatelská služba je částečně hrazena z dotací a částečně si ji musejí klienti sami doplácet. Červený kříž nabízí také ošetřovatelskou službu, která je plně hrazena z veřejného zdravotnictví.

Přestože v Blansku fungují tři zřizovatelé pečovatelské služby, peněz na její provoz je stále nedostatek a klienty musejí odmítat. Auto je pro pečovatelky nezbytnou každodenní potřebou. Každá pečovatelka ráno sedne do auta a navštěvuje klienty v jejich domácnostech, kde jim pomáhá zejména s úkony spojenými s chodem domácnosti a se sebeobslužnými činnostmi. „Měli jsme doposud tři pečovatelky na plný úvazek a nyní máme čtvrtou,“ sdělil ředitel Oblastního spolku Českého červeného kříže Blansko Jiří Kučera.

„Nové auto má navíc velký zavazadlový prostor, za což jsme moc rádi. Půjčujeme totiž zdarma všem našim klientům různé rehabilitační pomůcky – chodítka, přenosné toalety a podobně, takže pečovatelka je může klientům sama přivézt,“ doplnil Kučera.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..