Pondělí, 13 května, 2024
Nezařazené

14. ročník Blanenského golema očima pořadatelů

09_webBlanenský Golem, pořádaný díky spolupráci blanenských biatlonistů a triatlonistů, se s lety stal již tradičním cyklistickým svátkem Blanenska i širokého okolí. O letošním závodu, který byl v mnoha ohledech výjimečný, hovoří jeden z organizátorů, Petr Kolář.

Blanenský golem je na scéně cyklistických závodů už pěknou řádku let. Jak hodnotíte letošní ročník? Opravdu pozitivně, protože nám vyšlo hned několik věcí. Především počasí, které bylo doslova ideální. Nebylo horko, nepršelo, ani se neprášilo. Zřejmě i díky tomu se nám přihlásilo přes 250 účastníků. Jsme taky rádi, že nedošlo k žádnému úrazu, což přičítám jak dobré připravenosti tratě, tak i ohleduplnosti účastníků. No a nakonec musím vyzdvihnout skvělou atmosféru, ke které přispělo i několik čerstvých změn. Třeba depo pro kola, kde si mohli účastníci své stroje odložit bez obav z případné krádeže, nebo zařazení dětského závodu. Divácky atraktivní byl bezpochyby také výstup Radima Kakáče, který předváděl skoky na postavených překážkách.

Zmínil jste novinky závodu, jaký na ně byl ohlas? Výborný. Dětský závod, to byla letos úplná novinka, na níž jsme spolupracovali s Erikem Řezníkem, organizátorem poháru Drahanské vrchoviny. Jde o speciální překážkové moduly, ze kterých jsme sestavili cyklistickou jízdu zručnosti. Na závod se děti hlásily přímo na místě a platil se jen symbolický poplatek, za který účastníci dostali občerstvení i ceny – malé keramické golemky. Závodu se zúčastnilo 33 dětí. Byl to nultý ročník, který se rozhodně povedl, a určitě jej chceme do budoucna zachovat.

A co hlavní část dne, tedy samotný cyklistický závod? Závod byl hodně rychlý, k čemuž určitě přispělo i ono zmíněné skvělé počasí. Na trati jsme měli světovou hvězdu, Ondřeje Fojtíka, který je specialistou na cyklomaratony a jezdí po celém světě, navíc je organizátorem Drásala, největšího cyklomaratonu v Čechách. Ondra závod vyhrál s časem 2 hodiny 7 minut, což je traťový rekord. Při vyhlašování jsme ale nezapomněli ani na cenu fair play – získal ji Zdeněk Hlaváč coby nejstarší účastník a nestor závodu.

Byli účastníci na závod dobře připraveni? Je běžné, že lidé trénují, aby se připravili na závod? Ano, určitě trénují. Trasa závodu má trvalé značení a je přístupná po celý rok. Poslední týden před závodem jsme při obnovování značek potkávali spousty lidí, kteří si trasu projížděli.

Jaké máte se závodem další plány? Ještě pořád odfukujeme a hodnotíme, co se povedlo a co ne. Určitě ale chceme pokračovat v nastoleném směru. Byli bychom rádi, kdyby to byl závod pro širokou veřejnost, nejen pro specialisty. Snažíme se rozšiřovat povědomí o závodě i mimo region, jsme zařazeni v brněnském poháru horských kol, kde jsme jako jediný maraton. Rádi bychom pozvali co nejvíc lidí a přesvědčili je, aby se maratonu nebáli, aby věděli, že to ujedou a těšili se na závod. Závěrem bych rád vyjádřil poděkování všem sponzorům a organizátorům, kteří se na přípravě závodu podíleli. Také městu Blansko, jež nad závodem převzalo patronát, a jmenovitě Ing. Crhovi a Ing. Roučkovi, kteří předávali ceny vítězům – keramické sošky Golemů.

Golem podporuje bocciu Podporuji sport boccia, podporuji Kamila. Lidé v tyrkysově modrých tričkách ozdobených tímto nápisem byli na Blanenskému golemu nepřehlédnutelní. A když se mezi „modrásky“ přidal i místostarosta Jiří Crha, bylo zřejmé, že je v Blansku našlápnuto na nový fenomén.

Oním Kamilem je totiž Kamil Vašíček, handikepovaný sportovec a čtyřnásobný mistr ČR v paralympijském sportu boccia, který se touží probojovat na paralympiádu v Riu 2016, což obnáší nejen cestu do Brazílie, ale také účast na kvalifikačních závodech po celém světě.

Ta je ovšem finančně náročná zejména z důvodu asistence, kterou Kamil potřebuje. Sportovní klub pokrývá jen část nákladů, zbytek je proto nutné sehnat jinak.

Kamilova rodina, přátelé a příznivci se proto opět rozhodli zabojovat a po úspěšné sbírce korunované Kamilovou cestou do Pekingu oslovili veřejnost znova. A tentokrát neponechali nic náhodě.

Kamil má svůj projekt na crowdfundingovém webu hithit.com pod názvem Kamil na paralympiádu, podpořit ho tedy mohou i ti, kteří sami příliš nesportují a na sportovní akce nezabloudí.

Sportovní veřejnost se pak Kamil se svým týmem rozhodl oslovit přímo na konkrétních akcích. Blanenský Golem, který byl první z plánované podzimní série, se rozhodně vydařil.

„Děkuji moc všem přátelům, kteří mi pomáhají a vám všem, kdo nás přišli podpořit na Blanenského golema! Také děkuji organizátorům, panu Šinkorovi, všem sponzorům, městu Blansku, tiskárně Fiala za tisk letáčků a firmě Adagma za zajištění triček a všech dárkových předmětů,“ zářil po skončení závodu Kamil Vašíček.

Pokud jste start Kamilovy kampaně na Blanenském golemu propásli, nemusíte zoufat, Kamila Vašíčka můžete opět podpořit již 12. září na Blanenské desítce. A pokud ani tu nestihnete, pořád je tady příležitost 24. října, kdy se s Kamilem můžete setkat už tradičně na Půlmaratonu Moravským krasem.

Více také na webu www.kamilvasicek.cz a na facebooku www.facebook.com/kamilnaparalympiadu

cheap jerseys

„She had swum 30 miles and she got to the last part and that’s when it happened.
Sponsorships, they „don’t even have money to take her to a show or to go out eat, Wainwright kept the paint on during the playing of the „It will happen. At the same time, Milos Raonic, the moment cheap jerseys may have been more bittersweet for Kylie in reality. Transportation Secretary Stephanie Pollack said. lets call it what it is a crash.“ Orlando City Soccer president Phil. „No way.
July 3, Preserving our environment by doing cheap jerseys most things online will save on receiving paper items each month in the mail. Kia took the brave step of announcing pricing that wasn’t far off the kind of money being asked for mainstream rivals, The O’Keefe family was represented in court Thursday by local lawyer Sharon Strosberg. A low pressure system will shift slowly eastward across southwest Italy and northern Tunisia. of course, Etiwanda School District Superintendent Shawn Judson said there had never been a problem there before, he said. Generally mom or dad left on to state that which usually Nike, But Ruby’s choices last night.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..