Středa, 8 května, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Andreou Trunkátovou

Lékařka Andrea Trunkátová má v blanenské nemocnici na starosti mamografický screening. V rozhovoru by ráda jednak připomněla význam pravidelné prevence rakoviny prsu, a jednak pozvala všechny ženy k návštěvě jednodenní preventivní akce s názvem Mamoden v Nemocnici Blansko, jehož podtitul zní „Dámská jízda na vlnách prevence“. Co, kdy, kde a jak se dozvíte na následujících řádcích.  

Jaká je hlavní myšlenka plánované akce Mamoden v sobotu 15. dubna 2023? 

Cílem je nabídnout vyšetření prsů ženám, které o ně mají zájem. Chceme umožnit vyšetření i klientkám, které jsou zdaleka, obtížně se sem dostávají a mohou třeba využít společnou cestu autem s ostatními ženami z jejich okolí, ať už jsou to maminky, babičky, sestry, sousedky, kamarádky apod., jak ostatně napovídá podtitul akce. Udělejte si zkrátka dámskou jízdu.

Půjde jen o preventivní vyšetření tzv. bezpříznakových žen? 

Mohou přijít jednak ženy, které nepociťují žádné příznaky onemocnění prsu, cítí se zdrávy, ale také ty, které si myslí, že mají v prsu něco, co tam nepatří, nahmátly si třeba nějakou bulku, objevily asymetrii… Budeme tedy provádět preventivní i diagnostická vyšetření. 

Proč jste se rozhodli pro sobotu? 

Chceme především vyjít vstříc těm, kdo přes týden pracují a těžko si plánují různé kontroly u lékaře, dále těm, kdo jsou z větší dálky a chtějí s dalšími ženami ze svého okolí sednout do auta a vyrazit na výlet do města, ať už za nákupy nebo volnočasovými aktivitami – přes týden by se třeba těžko domlouvaly. A tento výlet mohou spojit i s vyšetřením, které možná dlouho odkládají.

Dalším bonusem pro klientky je to, že v sobotu budou mít prakticky celé oddělení jen pro sebe. Nebudou se tu potkávat s pacienty, kteří přicházejí na ostatní vyšetření, jako je tomu v pracovních dnech. Chceme ženám poskytnout skutečně diskrétní prostředí. 

Je nějak omezeno věkové rozpětí zájemkyň?  

Není, mohou přijít klientky každého věku. Můžeme totiž nabídnout základní konzultaci o vhodném typu preventivního vyšetření pro danou ženu, v tento den zároveň poskytne služby lékař, který pracuje v mamární poradně. Jestliže si tedy žena například v prsu našla nějakou bulku, prohlédne ji a doporučí vhodné vyšetření. Samozřejmostí je v případě zájmu poskytnutí poradenství o samovyšetření prsu, k dispozici budou různé informativní
letáčky. 

Ženy si tedy předem nemusejí shánět u svého praktického lékaře nebo gynekologa doporučení k mamárnímu screeningu? 

Pro tento den nemusí. Běžně to funguje tak, že ženy nad 45 let mají jednou za dva roky nárok na mamografické vyšetření, které je hrazeno ze zdravotního pojištění. K tomuto vyšetření potřebují žádanku od svého praktického lékaře nebo gynekologa. Na Mamoden v sobotu 15. dubna chceme cestu na vyšetření všem ženám co nejvíce usnadnit, proto v tento den žádanku nevyžadujeme. 

Co tedy ženy čeká? 

Budeme provádět jak ultrazvuková, tak mamografická vyšetření. Ultrazvukové vyšetření bezpříznakové ženy podstupují jako samoplátce, mamografické vyšetření bezpříznakových žen od 40 do 45 let je také v režimu samoplátce. Od 45 let – jestliže klientka nebyla v předchozích dvou letech někde vyšetřena v rámci mamárního screeningu – využije screeningovou mamografii na náklady zdravotní pojišťovny. Pokud bude mít žena nějakou hmatnou lézi, něco nového v prsu, s čím doposud u lékaře nebyla, po zhodnocení lékařem jí budou provedena potřebná vyšetření, která povedou k diagnostice. V tomto případě také klientka nebude nic platit, diagnostické vyšetření v případě podezření na nález je hrazeno zdravotní pojišťovnou. 

Kolik bude stát vyšetření pro samoplátkyně? 

V tento den bude jednotná cena vyšetření 500 korun. Jde o zvýhodnění oproti běžnému provozu, kdy ultrazvuk stojí 500 Kč a mamograf 800 Kč. Zdravotní pojišťovny zpravidla na tento druh prevence přispívají, jen je třeba si předem ověřit u své pojišťovny výši příspěvku a to, zda má na něj klientka aktuálně nárok (jestliže jej již třeba nemá pro dané období vyčerpaný). 

Jak bude konkrétně návštěva nemocnice na Mamoden probíhat? 

Zájemkyně se dostaví na radiodiagnostické oddělení do prvního patra. Nejprve přijdou k lékaři, který zjistí potřebné údaje a to, jestli mají nebo nemají nějaký problém. Doporučí jim vhodné preventivní vyšetření. Následně toto vyšetření podstoupí a ještě ten samý den budou mít výsledky. V případě nějakého nálezu se budeme domlouvat na dalším postupu. 

Je potřeba se na Mamoden objednat? 

Je to lepší pro minimalizaci čekací doby. Obzvláště pokud budou ženy přicházet ve skupinkách. Proto prosíme o zaslání zprávy na e-mail mamo@nemobk.cz – stačí, když napíše jedna klientka ze skupinky počet žen a preferovaný čas a zanechá kontakt (e-mail, telefon), na který se ozveme s potvrzením času. Komu více vyhovuje telefonický kontakt, může zavolat vždy ve středu od 14 do 15 hodin na tel. 516838184.

Pokusíme se vyšetřit i ženy, které přijdou bez objednání – ale budou muset počítat s čekáním.

A pokud už některá žena v minulosti podstoupila mamografické vyšetření v jiném zdravotnickém zařízení, chtěli bychom ji požádat o sdělení jména a rodného čísla, abychom si mohli vyžádat snímky k porovnání, což je jedním z benefitů mamografického vyšetření – možnost srovnání se staršími snímky a určení, zda se v prsu něco změnilo. 

Co znamená pojem mamografický screening? 

Jde o ucelený program, jehož úkolem je plošné vyhledávání nádorových onemocnění prsu. Děje se tak prostřednictvím preventivních vyšetření žen, které nepociťují žádné příznaky a cítí se po této stránce zdrávy. Mamografické vyšetření totiž dokáže odhalit i přednádorová ložiska.  

Tento screening mohou zajišťovat pouze akreditovaná screeningová pracoviště, mezi něž Nemocnice Blansko patří. Kvalita práce i technologického vybavení těchto pracovišť je průběžně bedlivě sledována Komisí pro screening nádorů prsu Ministerstva zdravotnictví ČR. 

Co když má některá žena strach z rentgenového ozáření při mamografickém vyšetření? 

Mamografické vyšetření skutečně funguje na bázi radiace, ale dávka, kterou pacientka při vyšetření obdrží, je minimální. Bohatě ji vyváží výhody včasného zachycení nádoru. Mamograf odhalí i maličkaté nádory, které ještě nejsou hmatatelné. Samozřejmě nikoho nenutíme podstupovat vyšetření na mamografu každé dva roky, ale v tom případě se o to více musí žena zaměřit na samovyšetřování prsů a toto provádět skutečně poctivě každý měsíc. A další možností je nechat se vyšetřit alespoň ultrazvukem, který sice neumí ukázat přednádorové léze projevující se usazeninami vápníku v prsní žláze, ale pokud se již objeví nějaké ložisko, tak je ultrazvuk odhalí. 

Dalším obrovským benefitem mamografu je to, že jde o vyšetření porovnatelné s předchozími snímky. To znamená, že si mohu vedle sebe dát všechny staré snímky s novými a hledat, jestli se tam neděje nějaká drobná změna. Když nějakou najdu, doplníme to dalším vyšetřením. 

Ideální pro podchycení případného onemocnění v jeho rané fázi je samozřejmě kombinace pravidelného mamografického a ultrazvukového vyšetření a každoměsíčního samovyšetření prsů. 

Je ultrazvuk vhodný i pro těhotné a kojící ženy? 

Provádění ultrazvuku těhotným a kojícím ženám není nijak omezeno. Mamografii v rámci prevence neprovádíme.

Co má žena dělat v případě, že si nahmatá nějakou bulku v prsu? 

Předně bych chtěla zmínit, že objevení nějakého nového útvaru automaticky neznamená rakovinu. Většina bulek v prsní žláze je nezhoubných. Pokud nějakou objevíte, není to důvod k panice, ale k racionálnímu kroku. Objednejte se na vyšetření do screeningového centra, ať se původ ložiska co nejrychleji objasní. 

Proč je prevence rakoviny prsu tak důležitá? 

Obecně většina nádorů, které se odhalí včas, se mnohem snadněji léčí a mají lepší prognózu. Ale ne všechny – například rakovina slinivky je agresivní od samého začátku. Ovšem když najdeme opravdu malý nádor v prsu v jeho počátečním stádiu, uvádí se 98% pravděpodobnost vyléčení. Mamograf dokáže odhalit i přednádorová ložiska. A toho je škoda nevyužít. 

Marie Kalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..