Čtvrtek, 2 května, 2024
Rozhovory

Jiří Crha: Chci dokončit strategické projekty

Blíží se konec čtyřletého funkčního období. Se starostou Jiřím Crhou jsme probrali, jak moc se Blansko za toto období změnilo a co město čeká v tom nadcházejícím.

Před pár dny jste oznámil, že v podzimních volbách budete znovu kandidovat jako lídr ODS. Co Vás k tomuto rozhodnutí přimělo? 

V uplynulém období se v Blansku hodně investovalo, povedlo se nám výrazně nastartovat rozvoj města. Hodně projektů ale přesahuje do dalšího volebního období a nerad bych odcházel od rozdělané práce. Mým cílem je tyto zásadní projekty dotáhnout. Proto jsem s kandidaturou neváhal.

Jaké cíle si kladete v případě Vašeho zvolení?

Současné období bylo zaměřeno zejména na investice v dopravě. Ty jsou náročné časově, finančně, ale i z hlediska omezení obyvatel. Díky tomu ale nazrál čas věnovat se projektům, které jsou zaměřené na veřejný prostor a služby pro občany. Připravuje se stavba lázní. Ta by měla společně s bouráním starého objektu začít na jaře příštího roku. Dále potřebný projekt domu s pečovatelskou službou nebo nový urgentní příjem v nemocnici. Vzhledem k probíhající a připravované bytové výstavbě řešíme dostatečnou kapacitu míst v mateřských školách, v plánu je tedy i výstavba nové školky. A také dokončení zasloužené revitalizace sídliště Zborovce, jejíž tři etapy máme úspěšně za sebou. 

Dva roky z Vašeho funkčního období byly ovlivněné pandemií. Jak se Váš úřad s nelehkou situací vyrovnal?

Pro všechny to byla úplně nová situace. A musím  říct, že jsme ji v Blansku společnými silami zvládli dobře. Vznikla platforma „Pomáháme Blansku“, do níž byly zapojeny neziskové organizace, farnost, nemocnice i město. Tímto bych chtěl všem zpětně ještě jednou poděkovat. A v neposlední řadě také občanům za skvělou spolupráci. Projevilo se, že si v krizové situaci dokážeme pomáhat a táhnout za jeden provaz.

I přes toto náročné dvouleté období se Blansko výrazně proměnilo.

Dle mého názoru je vidět, že se v Blansku nezahálelo. Že se i přes tyto obtíže výrazně investovalo. Pracovali jsme hlavně na dopravních stavbách, které jsou nadčasové a pomůžou městu a jeho dopravě i do budoucna. Ať už je to přemostění na Staré Blansko, kruhový objezd u Sportovního ostrova, náměstí Svobody,  kde došlo ke komletní výměně vodovodu a kanalizace. Uvědomuji si, jak tyto práce město a jeho obyvatele velmi omezovaly, proto také zpětně děkuji za trpělivost. Dalším, tolik potřebným projektem, byla kompletní výměna sítí na Starém Blansku. Tato rekonstrukce, včetně nových povrchů chodníků a silnic, trvala bezmála dva roky. Výsledky ovšem v porovnání se stavem Starého Blanska před třemi až čtyřmi lety hovoří za vše. I zde platí naše velké poděkování místním.

Dopadá nějak nynější ekonomická situace na investice ve městě? Daří se držet termíny?

Daří se nám pokračovat ve všech plánovaných investicích. Chybějící dodávky materiálů či kapacit firem mírně zdržely jediné dva projekty – úpravu komunikace v Horní Palavě a rekonstrukci budovy Zámku 3, kde bylo nutné přistoupit k opakování výběrového řízení. Tato stavba se už ale také rozbíhá. Z důvodu nedostatku peněz jsme zatím neomezili žádnou investici. Také stále držíme v dobrém poměru provozní náklady města ve vztahu k investicím. Provozní náklady činí přibližně 70 procent, zbylých 30 procent jsou právě investice. Z ekonomického hlediska je to dobrý poměr.

V posledním rozhovoru jsme spolu hovořili na téma projektu přemostění. Co se od té doby změnilo? Jak stavba postoupila?

Vše jde podle plánu, navzdory komplikacím souvisejícím s válkou na Ukrajině. Což konkrétně v tomto projektu znamená, že se musel hledat nový dodavatel železa, protože čtvrtinu dohodnutých dodávek ze zdevastovaného ukrajinského Mariupolu se nepodařilo převézt. I přesto se počítá s původním dokončením náročné stavby, tedy ještě v letošním roce. Zároveň je přemostění projekt, o kterém se mluvilo desítky let. Taková stavba se nedá připravit za pár měsíců. Hodně času zabrala příprava projektové dokumentace, velké problémy byly s výkupy pozemků. Ale vše jsme zvládli. A co je dost podstatné, podařilo se nám sehnat finanční prostředky. Výše investice je 264 milionů korun. Blansko se podílí asi deseti procenty z celkové částky. Zbytek peněz čerpáme ze Státního fondu dopravní infrastruktury a z krajských peněz. 

Vy zastáváte i funkci  krajského radního pro dopravu. Ovlivňuje tento post tedy práci pro město?

Vidět je to právě na financování přemostění. Není snadné vyjednat přes čtvrt miliardy korun určených na dopravní projekt v Blansku. Nám se to povedlo. Jako krajský radní se účastním řady jednání se zástupci nejrůznějších firem, organizací i státu o strategických projektech. Ačkoli to neznamená automatickou podporu, v mnoha případech se ji podaří získat.

Hodně diskutované jsou nyní městské lázně. Jaký je váš názor na jejich výstavbu?

Projekt je hodně finančně náročný, ale jsme schopni ho zvládnout. Město má prostředky na dlouhodobých vkladech, které si šetří na investice. Také můžeme využít peníze z prodeje městských pozemků. K tomu chceme žádat o dotaci z dotačního programu Národní sportovní agentury. Bazén sloužil nejen veřejnosti, ale především žákům pro výuku, a to i pro školy z širokého okolí. Plavání má navíc v Blansku obrovskou tradici. Takže ano, Blansko si plavecký bazén zaslouží.

Ještě se vrátíme k volbám. Najdeme na kandidátce ODS někoho nového?

Osobnosti naší kandidátky obyvatelé Blanska dobře znají. Jsou to lidé, kteří pro město pracovali už během uplynulých čtyř let. Všechno jsou to lidé, které denně potkáváte a kteří pro Blansko pracují i v rámci svých civilních povolání, ať už jde o místní lékaře, učitele, vedoucí představitelé městských institucí. Přibyly i některé nové tváře, které v nejbližších dnech představíme.

Vzhledem ke kandidatuře je asi zbytečné se ptát na vaše plány na léto. 

Jestli se ptáte, zda se budu nějak významně věnovat předvolební kampani, tak pro mě se mnoho nemění. Bez ohledu na kandidaturu je pro mě stěžejní pokračovat v práci pro město. Projektů je rozdělaných spoustu. Většinu, především těch stavebních, v rámci kontrol termínů navštěvuji osobně. Z pracovního hlediska je pro mě tedy letní období standardní jako jakékoli jiné. Je důležité umět i vypnout. Tento čas věnuji, jako každý rok, své rodině. 

Závěrem bychom se ještě zeptali, zda už máte v blížící se prezidentské volbě vybraného favorita?

Ještě je hodně času, předpokládám, že někteří kandidáti se vysloví až na poslední chvíli. Zatím pevně rozhodnutý nejsem. Počkám si také, jestli vlastního kandidáta nominuje koalice
SPOLU. 

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..