Pátek, 26 dubna, 2024
Blansko

Náklady na teplo měsíčně vzrostou v průměru o 400 korun

Kvůli extrémnímu růstu ceny zemního plynu oznámil dodavatel tepla v Blansku, společnost ZT energy, minulý měsíc zvýšení záloh. Průměrná blanenská domácnost za teplo zaplatí měsíčně o 350 až 450 Kč více. I přesto cena tepla v Blansku zůstává dlouhodobě nejvýhodnější na jižní Moravě.

Průměrná blanenská domácnosti zaplatí měsíčně zhruba o 400 korun více

Měsíční navýšení nákladů na teplo pro průměrnou blanenskou domácnost, která žije v bytě, činí zhruba 400 korun. Aktuální extrémní ceny plynu se podle ZT energy neprojeví v ceně tepla v plné míře: „Náš dodavatel zemního plynu tuto situaci neustál a došlo k ukončení dodávek zemního plynu z jeho strany. Bohužel k této situaci došlo v tu nejhorší možnou dobu. Nejprve jsme museli získat dodavatele nového, a tak v nákupu plynu začínáme od začátku, tj. naše nákupy zemního plynu odrážejí aktuální nepříznivý vývoj na trhu. Aktuální čtyřnásobné zdražení ceny plynu se projeví v ceně tepla pouze částečně. Co se týče dalších nákladů v rámci ceny tepla, tj. mzdy, opravy, údržba, režie a zisk, tak tyto náklady budou maximálně ve výši, jako bylo kalkulováno v předběžné kalkulaci ceny tepla pro rok 2021, v žádném případě nemůže dojít k jejich nárůstu oproti předpokladu. Pokud by tyto náklady byly nakonec vyšší než předpokládané, tak tento rozdíl do ceny tepla nezahrneme. Tyto náklady, které může přímo ovlivnit naše společnost, ale tvoří velmi malou část ceny tepla, zhruba 6 % z celkové ceny tepla,“ říká jednatelka společnosti Renata Nezvalová. 

Cena tepla v Blansku je dlouhodobě nejvýhodnější na jižní Moravě

Z dlouhodobého hlediska posledních 5 let je cena tepla v Blansku nejvýhodnější z okresních měst na jižní Moravě, nic na tom nezměnilo ani aktuální zvýšení ceny tepla. Na současné extrémní ceny plynu postupně reagují i ostatní teplárny v regionu. Například nejvýznamnější dodavatel tepla v regionu, městská společnost Teplárny Brno, zvýšily cenu tepla na 784 Kč za 1 GJ.

„I přes současné zdražení je blanenské domácnosti zaplatili za teplo za posledních 5 let v průměru nejméně oproti domácnostem v ostatních okresních městech v Jihomoravském kraji. V minulých letech, kdy byly ceny zemního plynu příznivější, naše společnost tyto příznivé ceny plynu promítla do ceny tepla a díky tomu cena v Blansku byla jednou z nejnižších cen v České republice. Což nebylo u jiných dodavatelů většinou samozřejmostí, ostatní často cenu tepla pouze drželi na stejné úrovni, ale nezlevňovali. Nyní, z důvodu aktuální energetické krize v Evropě, bohužel musíme v souladu s uzavřenými smlouvami o dodávce tepla přistoupit ke zvýšení ceny, která se ale nebude nijak vymykat z průměrné ceny tepla okolních měst. V minulých letech tak občané Blanska na svých účtech za teplo šetřili tisíce korun ročně, nyní budou platit ceny průměrné. Předběžná cena tepla v Blansku pro příští rok činí 778 Kč vč. DPH za 1 GJ, v Brně tato cena činí 784 Kč,“ dále uvádí Nezvalová.

Níže je vyobrazen graf, znázorňující průměrné roční náklady na vytápění domácnosti v jednotlivých městech na jižní Moravě za posledních 5 let (2017-2021), ve sloupci „Blansko“ je započítáno i aktuální zdražení. 

ZT energy požádalo město Blansko o snížení nájemného

„Nájemné, které je placeno městu Blansko, tvořilo v loňském roce bezmála čtvrtinu ceny tepla. Z tohoto důvodu jsme požádali město Blansko o snížení výše nájemného, což by se okamžitě projevilo v ceně a zmírnilo aktuální nárůst z důvodu vysokých cen plynu. Zatím jsme od města neobdrželi oficiální reakci,“ říká Nezvalová. 

Cena tepla pro příští rok obdobná jako v okolních městech

Společnost ZT energy má také spočítanou cenu tepla pro příští rok.

„Předběžná cena tepla pro příští rok činí 778 Kč vč. DPH za 1 GJ. Je to tedy obdobná výše jako bude pravděpodobně v okolních městech. Většina tepláren ještě ceny pro příští rok nezveřejnila. U tepláren, které už cenu tepla na rok 2022 publikovaly, se cena pohybuje v obdobné výši jako v Blansku. Věříme, že v nejbližší době dojde k uklidnění na trhu a k postupnému poklesu ceny zemního plynu. Pokud se tak stane, dojde ke snížení ceny tepla,“ dodává
Nezvalová.

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..