Čtvrtek, 28 března, 2024
Nezařazené

Cena tepla v Blansku musí reagovat na aktuální zdražování energií

Jistě jste v médiích zaznamenali zprávy ohledně vývoje na energetickém trhu, na němž dochází k dramatickému nárůstu cen elektrické energie a zemního plynu, který nemá v historii obdoby. Cena zemního plynu, která je pro tvorbu ceny tepla zcela zásadní, se za poslední rok zvýšila trojnásobně, v měsíčních produktech dokonce sedminásobně. 

I společnost ZT Energy, stejně jako jiní dodavatelé tepla, je nucena reagovat na aktuální cenový vývoj na trhu a promítnout jej do ceny tepla. Pokud se přepočítá předběžná kalkulace ceny tepla pro rok 2021 na ceny nynějších vstupů, ZT Energy odhaduje, že průměrná cena v letošním roce by měla činit cca. 780 Kč vč. DPH / 1 GJ, toto navýšení znamená zhruba 400 Kč měsíčně pro průměrnou blanenskou domácnost, připojenou na CZT.

„Aktuální dramatický nárůst ceny zemního plynu na burze se v ceně tepla neprojeví v plné míře, neboť nákupy zemního plynu realizujeme v postupných krocích, které začínáme provádět s ročním předstihem. Část zemního plynu tak máme nakoupenou za ceny, které předcházely aktuálnímu dramatickému vývoji. Tato strategie se osvědčila tím, že v posledních letech cena tepla v Blansku vždy patřila mezi nejnižší v celé České republice. Bohužel ani sebelepší nákupní strategie nás nemohla ochránit před neočekávánou situací, kdy náš dodavatel zemního plynu restrukturalizoval své zákaznické portfolio a ukončil smlouvy o dodávce plynu s naší společností. V současné době ale již mohu říci, že se nám podařilo nalézt nového stabilního dodavatele a nehrozí tak ohrožení dodávek zemního plynu, potažmo tepla,“ říká jednatelka společnosti Renata Nezvalová.

Na aktuální situaci na trhu se zemním plynem reagují teplárenské společnosti i v jiných městech. V Brně městské teplárny cenu tepla zvýšily na 784 Kč vč. DPH za 1 GJ, tedy vyšší než v Blansku. Podle ZT Energy se cena tepla v našem městě tedy nebude výrazně odchylovat od jiných měst.

V loňském roce byla cena tepelné energie rekordně nízká, letos je vyšší. Pokud ale zprůměrujeme cenu tepla v loňském a letošním roce, cena je stále pod celorepublikovým průměrem ceny tepla i pod cenou tepla v Brně. Pokud vezmeme v úvahu průměrnou cenu tepla v Blansku za posledních 5 let, rozdíl je ještě větší. Cena tepla v Blansku je tak stále dlouhodobě výhodná,“ dodává Nezvalová.

V současné době není možné přesně odhadnout budoucí vývoj na energetickém trhu. Pokud by došlo k poklesu ceny plynu na burze, společnost je připravena reagovat a promítnout tento pokles do ceny tepla v příštím roce. 

  „K celé situaci se nestavíme zády, s každým odběratelem, který projeví zájem, tuto mimořádnou situaci řešíme a dle jeho finančních možností se domlouváme na splátkovém kalendáři či jiném oboustranně přijatelném řešení,“ ujišťuje jednatelka společnosti. 

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..