Pátek, 19 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: O participativním rozpočtu

Před třemi lety byl Blansku představen projekt Společně PRO Blansko, který dal občanům města možnost se podílet na plánování investic ve městě. O tom, zda je tato možnost pro občany přínosná či nikoliv, jsme se mohli přesvědčit již v předchozích dvou ročnících. I letos budeme hlasovat o projekt, který bychom chtěli realizovat a podobně jako v předchozích ročnících půjde o částku až 600.000 Kč.

Musím přiznat, že od začátku jsem byl k celé věci mírně skeptický. Přece jen jsme byli celá léta zvyklí na to, že o městských investicích rozhodují výhradně úředníci. Navíc se mi zdála uvolněná částka poměrně nízká a projekty, které se objevily v prvním ročníku, mne příliš nezaujaly. Ze čtyř „soutěžících“ jsem nakonec zvolil zastřešení na Dukle, jelikož jsem tam pořádal koncerty a jakékoli zvelebení tohoto prostoru jsem považoval za prospěšné (to ostatně trvá dodnes, jelikož stávající řešení červené klece, jejímž zastřešením kape na muzikanty voda a v případě slunného počasí zase pere slunko na diváky, mi přijde mírně řečeno nedotažené).

V prvním participativním rozpočtu nakonec vyhrál projekt Zastřešení postranní části sportovního areálu za kulturním domem na Těchově, a to s poměrně velkým náskokem. Zde se totiž projevila síla městské části, která se chopila příležitosti, zmobilizovala své síly a svým hlasem podpořila tuto akci většina jejich obyvatel. Na rozdíl od obyvatel města, kteří zůstali v hlasování poměrně zdrženliví. Jen pro upřesnění – platných hlasů bylo odevzdáno 831, z toho 530 respondentů hlasovalo pro Těchov. Vůbec nic proti Těchovským nemám, naopak jsem jim vítězství moc přál. Jen mi přišla trochu úsměvná skutečnost, že zatímco na vesnici drží lidé pospolu, ve dvacetitisícovém středu nikoliv.

Loni už byla situace o něco lepší. Mezi sebou soutěžilo hned deset projektů a do hlasování se zapojilo 1026 občanů. Zvítězil projekt Lavičky pro oddech i setkávání generací. Letos proběhla také realizace a můžu říct, že mně osobně se hnízda s lavičkami moc líbí a považuji je za příjemné oživení města. Mimochodem – jen o 45 hlasů méně měl projekt Zastřešení posezení na hřišti Klepačov.

Mírnou výhradu bych měl k systému hlasování. Pokud jste ještě neměli tu čest, nastíním vám jej. Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete hlasovat přes internet, nezbyde vám než hlasovat formou anketního lístku, který bude přílohou Zpravodaje, a který musíte doručit na městský úřad. Druhou (a častěji používanou) metodou je potom hlasování elektronicky přes Mobilní Rozhlas. Zde uvidíte konkrétní projekty a dostanete možnost dát hned tři hlasy, ovšem každý pouze jednomu z nich. Mně osobně se tohle příliš nelíbí, byl bych raději, kdybych mohl zvýhodnit svého favorita třeba hned třemi hlasy, případně umožnit darovat hlas pouze jeden. Vždyť bude stejně jen jeden vítěz, tak k čemu to vlastně je? Přijde mi to stejné, jako byste mohli při parlamentních volbách kroužkovat na více volebních lístcích… Jakmile máte hotovo, musíte vyplnit jméno, adresu bydliště a telefonní číslo, následuje pohlaví a věková skupina. A je hotovo. Poslední kroky se mi však zdají poměrně zbytečné. Mnohem pohodlnější by byla jednorázová registrace přes Facebook, Google či jiné platformy. Podobně, jako tomu je v Boskovicích. Třeba se jednou dočkáme…

Pokud vás zajímá, jaké projekty se přihlásily letos (věřím, že ano), na šesté straně tohoto vydání si můžete o letošním ročníku participativního rozpočtu detailně přečíst. Ještě více se o jednotlivých soutěžících rozepisuje městský web.

Když jsme u těch investic… Je mi naprosto jasné, že je krajně nepohodlné jezdit rozkopaným městem, ale když to vezmu z druhé strany, nepamatuju si, že by v našem městě někdy probíhalo tolik stavebních prací v režii města. A to i v době, kdy musel státní aparát citelně sahat na peníze krajům a obcím. Jsem tedy rád, že projekt participativního rozpočtu v Blansku zůstal v nezměněné podobě i letos.

Uznávám, že i přes prvotní skepsi se mi projekt participativního rozpočtu líbí. Dostáváme tak jedinečnou příležitost podílet se na investicích, které vymysleli naši spoluobčané pro nás. A také příležitost vymyslet smysluplný projekt a představit jej široké veřejnosti. Za mě tedy palec nahoru, a to i přes lehce nepohodlnou formu hlasování, na kterém se jistě dá ještě pracovat.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..