Pátek, 19 dubna, 2024
Nemocnice

Očkovat se mohou lidé od padesáti let

Očkování proti onemocnění covid-19, které zajišťují lékaři a zdravotní sestry Nemocnice Blansko ve sportovní hale na ulici Údolní, nabírá na obrátkách. Po několika týdnech, kdy přicházely poněkud skromné dodávky očkovací látky, jsou týdenní počty lahviček s vakcínou Pfizer již optimističtější. 

Začalo se očkovat v Nemocnici Blansko a 6. dubna se vše přesunulo do velkokapacitního očkovacího centra ve sportovní hale. Tam je připraveno místo pro tři očkovací týmy, které by v případě dostatečného množství vakcín zvládly naočkovat až 900 zájemců denně. S organizací pomáhají zaměstnanci informačního centra Blanka, hasiči a policisté. 

Zatímco v prvním očkovacím týdnu v polovině února bylo k dispozici 240 dávek, v týdnu od 10. května jich zdravotní sestry aplikují téměř 2000. Doposud má Nemocnice Blansko za sebou skoro 9 000 vakcinací, ať už v budově nemocnice, nebo ve sportovní hale. Nyní platí jednoduché pravidlo: čím více zájemců se zaregistruje k očkovacímu místu ve sportovní hale na Údolní, tím více vakcín blanenská nemocnice dostane přiděleno. 

Každý zájemce o očkování se musí nejprve zaregistrovat v centrálním systému na adrese https://registrace.mzcr.cz/. Nejdříve se začali očkovat senioři nad 80 let a zdravotničtí pracovníci, následně se věková hranice postupně snižovala, přičemž v současné době se očkování nabízí všem osobám od 50 let, dále pak lidem s chronickým onemocněním, pracovníkům v sociálních službách, lidem pečujícím o osobu blízkou v III. nebo IV. stupni závislosti, akademickým pracovníkům. Rezervační systém pro výběr termínu dává přednost vždy starším občanům. 

K očkování je vhodné přinést s sebou vyplněný zdravotní dotazník, který najdete na webu nemocnice, ovšem kdo nemá možnost tisku, může se pro něj zastavit v Městské knihovně Blansko. Její zaměstnanci všem zájemcům o očkování rádi pomohou i s vyplněním tohoto dotazníku, stejně jako se samotnou registrací. V otevírací době knihovny jsou vám k dispozici osobně nebo na telefonním čísle 770 152 286.

Očkovací centrum v hale na Údolní

Ambulance v provozu, chirurgické zákroky znovu zahájeny

Plánované operační výkony byly na základě vládních opatření pozastaveny ve všech nemocnicích, tedy i v té blanenské. Nyní se provoz oddělení jednodenní chirurgie postupně vrací k normálu. „V květnu se bude operovat vždy tři dny v týdnu a doufáme, že v červnu již pojedeme naplno,“ říká ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková. 

Specializované ambulance již také všechny normálně fungují. Otevřelo se i rehabilitační oddělení, na něž jsou přijímáni pacienti po operacích pohybového aparátu. V květnu se počítá zatím ještě s omezenou kapacitou (20 lůžek), v červnu s plným provozem (30 lůžek). Na září se pak chystá zahájení provozu rehabilitačního oddělení B, které bude disponovat dvanácti lůžky. 

Zdravotníci z uzavřených oddělení se v uplynulých měsících zapojili do péče o covidové pacienty a pomáhali v testovacím a očkovacím centru. Maximální počet hospitalizovaných pacientů s covidem byl pětašedesát, a to 10. března. Koncem dubna počet pacientů poklesl pod dvacet, nicméně začátkem května již opět vzrostl na třicet. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..