Pátek, 19 dubna, 2024
Radnice

Rekonstrukce chodníku v Horní Palavě je v dohledu

Obyvatelé Horní Palavy a přilehlých oblastí se po letech dočkají opravy chodníku vedoucího podél potoka Palava. Vždy po dešti jej „zdobí“ bláto a louže, a jestliže člověk nechce domů přinést nánosy bahna, musí chodit po silnici. Pokud v zimě napadne sníh, těžko jej z neupravené cesty odhrnout. 

Úsek od hřiště podél proudu potoka až k jeho ústí do podzemí, který vede kolem necelých dvou desítek rodinných domů, je jedním z posledních míst v Blansku, na které jakoby se při všech rekonstrukcích zapomnělo. Chodník využívají nejen obyvatelé Horní Palavy (mnohdy senioři, kteří mají značné problémy s chůzí po této cestě), ale také lidé ze Severu, dále částečně i ze Zborovců. Samozřejmě též návštěvníci rekreační oblasti Palava, která je zejména v době mimořádných opatření celkem v kurzu. Navíc se dokončuje stavba bytových domů pod přehradou, tudíž se dá očekávat zvýšený pohyb chodců i motorových vozidel, až se do bytů nastěhují lidé. Proto je oprava chodníku již skutečně na místě. 

První etapu oprav se podařilo zahrnout mezi letošní investiční akce. Nejprve je však nutná celková rekonstrukce všech inženýrských sítí, oprava mostků i veřejného osvětlení a vybudování zálivů pro parkování. „Koordinace oprav všech sítí je časově hodně náročná. V těchto místech navíc nejde o klasický chodník, ale o takzvanou komunikaci se smíšeným provozem, kterou místní používají také pro příjezd ke svým nemovitostem. Náklady na opravu úseku dlouhého necelých 250 metrů se tak odhadem určitě vyšplhají přes deset milionů korun. Hlavně kvůli složité přípravě projektu, nutnosti zkoordinovat všechny práce a vysokým nákladům se tuto akci v uplynulých letech zatím nedařilo zařadit do rozpočtu,“ vysvětlil vedoucí investičního oddělení Marek Štefan.

„Jde o velkou investici do relativně krátkého úseku chodníku. S ohledem na rostoucí počet lidí, kteří se v této lokalitě pohybují, jsme ji ale nechtěli déle odkládat,“ podotkl starosta Blanska Jiří Crha.

Práce začnou ještě letos na podzim. Do konce roku by měly být hotovy opravy a přeložky sítí. Na jaře pak všechny ostatní práce. „Kompletní rekonstrukce tohoto úseku tak potrvá zhruba dvanáct měsíců. Její součástí bude přeložení a oprava všech inženýrských sítí, oprava mostků, veřejného osvětlení, položení nových povrchů komunikace, výsadba nové zeleně a také vytvoření parkovacích zálivů,“ vyjmenovala tisková mluvčí města Pavla Komárková. 

Jelikož do zahájení oprav ještě pár měsíců zbývá, oddělení komunální údržby zajistí v nejbližších týdnech alespoň dočasné lokální vysprávky v místech, kde je stav chodníku po zimě nejhorší. 

Na výše vyjmenované opravy by měla v roce 2023 navázat druhá etapa rekonstrukce, jež se zaměří na úsek od hřiště směrem k přehradě až po vyústění cesty z Lovětína, která spojuje ulici Horní Palava s blanenskou nemocnicí. 

-mka- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..