Úterý, 23 dubna, 2024
Glosa

Glosa: Národ českých Pepíků

Ilustrační foto – Ivan Trojan. Autor David Sedlecký

Nestačím se v poslední době divit, jak hluboko můžou někteří lidé klesnout. Neskutečné, kam až sahá lidská závist a jak silná zášť a zloba v některých spoluobčanech hřímá… Myslím si, že právě krize ukáže, jací jsme doopravdy. Nyní je to dost smutný pohled.

V sobotu proběhlo za přísných epidemiologických opatření udílení cen Český lev. Pořadatelé slíbili, a podle všeho i dodrželi, velmi tvrdá opatření, jako jsou například PCR testy všech zúčastněných, čištění vzduchu uvnitř Rudolfina ozonem, povinné nošení respirátorů a další… Asi jste si všichni všimli zprávy, která se objevila hned v pondělí. Herci a další účastníci slavnostního večera byli zřejmě během pauzy venku a nějaký filuta je vyfotil. Na obrázcích je vidět, že nedodržují rozestupy, o absenci respirátorů nemluvě. Fotografie se objevily na sociální síti Twitter a byly doplněny následujícím textem: „Restaurace a obchody zavřené. Lidi mají zůstat doma. Děti nesmí ani do školy, ani na hřiště ani na kroužky. Ale parta komediantů si udělá party za peníze daňových poplatníků, aby si zase mezi sebou rozdali ceny. Bez respirátorů, bez rozestupů.“ Tato zpráva spustila u veřejnosti ohromnou vlnu nevole a ony „hříšníky“ z Rudolfina začala prověřovat na podnět občanů také policie.

Kde začít? Tak třeba tím, že mnoho lidí srovnávalo chování herců s chováním bývalého ministra zdravotnictví Prymuly, který nám ráno vzkázal, že by nejraději všechny zavřel na několik týdnů doma bez možnosti jít ven a večer s ledovým klidem odešel fandit na Slavii. Nepřijde mi to jako dobrý příměr, jelikož pan plukovník se dopustil hrubě neetického jednání vůči nám všem. Však znáte to pořekadlo o vodě a vínu…

S čím zásadně nesouhlasím, je přirovnávat naše umělce k „partě komediantů“. Zastávám názor, že kultura je stejně jako sport nedílnou součástí společnosti a její absence je neodmyslitelná. Vůbec bych se nedivil, kdyby pisatelé nenávistných komentářů patřili paradoxně k těm, kteří sedí doma na zadku, hltají každý seriál a jejich jediné životní zážitky sestávají z toho, co vidí na obrazovce. Kdepak by byli bez „party komediantů“?

Herci měli platný PCR test, a pokud vím, byli v podstatě v práci, jelikož nešlo o žádný večírek s rautem, šampaňským a diskotékou. Nešlo ani o party v zavřené restauraci (pardon, v Kapitule), ani o oslavu narozenin politiků a lobbistů v teplickém hotelu.

Nemůžu si pomoct, ale největší zklamání cítím z vlny bonzáctví, falše, závisti a nenávisti, která nás dnes a denně splavuje ze všech stran. Vám všem, kteří otevřeně lynčujete herce, jež potřebovali evidentně jen trochu oddechu během natáčecí pauzy u kafe, bych doporučil, abyste sáhli do vlastního svědomí. Chovali jste se všichni po celou dobu nouzového stavu správně? Dodržujete vždy a za všech okolností rozestupy, nosíte roušky? A co rodina – navštěvujete se pouze když je to nezbytné? Na nákup chodíte jen když je potřeba? Stačí nahlédnout do některého ze supermarketů: Rozestupy? O těch si můžete nechat jenom zdát. Nebo o víkendu na Sportovním ostrově. Myslíte, že z těch několika desítek lidí na vycházce měl někdo roušku? To sotva. Podle posledních trendů jsem asi měl vytáhnout mobil, všechny tyto lidi vyfotit a předat policii. Ideálně ještě fotky vyvěsit na sociální sítě s nějakým hanlivým textem.

Nechci nikoho nabádat k tomu, aby porušoval opatření vydaná vládou. Ani nechci nikterak omlouvat ty, kteří je sami porušují. Ostatně – je to otázkou svědomí a přístupu každého z nás. V každém případě by neškodila trocha shovívavosti a soudnosti. Netuším, kde se v lidech bere tolik negativní energie, ale už se mi dlouho nestalo, abych se za své spoluobčany musel stydět. Vzhledem k událostem si na to budu muset zvyknout.

Martin Müller

Jeden myslel na “Glosa: Národ českých Pepíků

  • Tenhle belbeček moralizoval v interwieu a potom tam hulil a chlastal debílek

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..