Sobota, 20 dubna, 2024
Radnice

Vyočkovat, nebo vyhodit? Starostovo očkování rozvířilo debatu

V pondělí 25. ledna ve večerních hodinách se na zpravodajském webu Seznam Zprávy objevil článek o tom, jak byl na konci loňského roku v blanenské nemocnici naočkován starosta Blanska Jiří Crha, přestože nepatří do žádné z preferovaných kategorií, kterými jsou jednak zdravotníci, a jednak senioři nad 80 let. 

„S možností nechat se naočkovat jsem byl osloven 30. prosince s tím, že na rozhodnutí a dostavení se k očkování jsem měl jednu hodinu. Blanenská nemocnice totiž ten den obdržela nečekaně 120 dávek z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, ale vzhledem k tomu, že někteří ze zdravotníků nebyli ještě rozhodnuti nebo se ten den nemohli nechat očkovat, byla mi tato možnost nabídnuta, jinak by hrozilo znehodnocení vakcín,“ vysvětlil Jiří Crha s tím, že v té době neplatila žádná pravidla pro očkování, ani vakcinační strategie. 

„Jakožto starosta a předseda bezpečnostní rady města a zároveň člověk, který je i v době pandemie v neustálém kontaktu se zdravotníky, pracovníky sociálních služeb a bezpečnostních složek jsem na očkování přistoupil,“ dodal starosta.

Podle ředitelky Nemocnice Blansko Vladimíry Danihelkové byla jeho vakcinace v souladu se zákonem a vládním nařízením, které v té době platilo. „Očkujeme pouze osoby, které na to mají ze zákona právo. Nyní postupujeme v souladu s platnou metodikou očkování účinnou od 14. ledna 2021. Můžeme potvrdit, že jsme dne 30. prosince obdrželi dodávku zhruba 120 vakcín z Brna, kterou jsme prioritně nabídli našim zdravotníkům. Vzhledem k tomu, že někteří zaměstnanci odmítli na poslední chvíli, v časové tísni jsme zbývající nevyužité dávky nabídli také dalším potenciálně ohroženým osobám s podmínkou, že musí vakcinaci podstoupit okamžitě, tj. ten samý den. Byla to jediná možnost, jak zabránit znehodnocení narychlo obdržených dávek. Ve chvíli, kdy se vakcína naředí, je nezbytné ji spotřebovat do pár hodin, jinak je nepoužitelná,“ vyjádřila se ředitelka nemocnice. 

Veřejnost se také ptá, proč nemocnice neposkytla zbylé vakcíny například Senior centru, které sídlí nedaleko. To by však bylo těžko realizovatelné a především to nebylo třeba vzhledem k tomu, že toto zařízení je krajskou organizací. „Kraj nám jakožto zřizovatel zajistil dodávku vakcín a měli jsme slíbený dostatek dávek pro všechny, kteří měli zájem. V té době už se v rámci Jihomoravského kraje chystaly termíny pro očkování uživatelů krajských zařízení. Byli jsme mezi prvními, za což jsme velmi rádi,“ podotkl ředitel Senior centra Jiří Charvát. 

-r-

3 komentáře: „Vyočkovat, nebo vyhodit? Starostovo očkování rozvířilo debatu

  • Je to papalášství nevyššího kalibru. Někteří tací již museli odstoupit.

    Reagovat
    • Přesně. Ovšem možné je, že to milý pan Crha dostal příkazem od své partnerky, takto ředitelky nemocnice. Bývalý premiér Petr Nečas taky musí poslouchat, jinak by bylo zle.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..