Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Volný čas

Jiný rok v DDM Blansko

Již od března letošního roku si zvyká téměř celý svět na neustálé změny a nejinak tomu bylo i v oblasti činnosti Domu dětí a mládeže Blansko. Dovolte nám na následujících řádcích malé ohlédnutí za letošním rokem a připomenutí toho, co jsme pro děti, rodiny a širokou veřejnost připravovali. Vše bylo totiž trochu jinak.

V březnu se poprvé zastavila naše činnost a začala „nová doba“. S nastalou situací si nevěděl nikdo rady. Snažili jsme se vzdělávání realizovat alespoň nějakou distanční formou, abychom naplnili naše poslání – nabízet dětem smysluplné možnosti trávení volného času. Tuto dobu jsme i díky podpoře našich klientů přečkali v klidu a mohli jsme v průběhu května opět otevřít. Byli jsme velice rádi a doufali, že další opatření neomezí naši letní činnost. To se nestalo a proběhly všechny plánované příměstské a pobytové tábory. Článek o povedeném létě na táborech DDM najdete na našem webu. Také jste si jej mohli přečíst v zářijovém vydání Monitoru.

Začal nový školní rok, a s ním spousta nových i tradičních kroužků, mnoho přihlášek od nových i stálých účastníků a s tím spojená spousta organizace a administrativy. V momentě, kdy jsme byli připraveni jako každý rok první týden v říjnu otevřít, přišel šok. Další vládní opatření a s tím související opětovné zastavení naší činnosti. Měli jsme plán akcí na první pololetí, připravený program na podzimní prázdniny, to vše muselo jít stranou. Všichni jsme tušili, že situace dopadne, jak dopadla a tak jsme museli letos znovu přizpůsobit naši činnost.

Naplánovali jsme tedy akce na říjen a listopad, s tím, že se pokusíme co nejvíce aktivizovat veřejnost. V říjnu jsme místo podzimních prázdnin uspořádali pro děti podzimní soutěž. Děti měly za úkol splnit co nejvíce z námi zadaných pěti aktivit na ven a pěti na doma. Děti vyráběly obrazy z listí, tvořily zvířátka z kaštanů, psali nám básničky, nebo jen šly a zkusily něco nového. Všechny soutěžní úkoly nám většinou s pomocí rodičů zdokumentovali a vše najdete na našich facebookových stránkách. Pro čtyři nejoriginálnější a nejnápaditější účastníky jsme si připravili odměny, přičemž za první místo byl poukaz na příměstský tábor v létě 2021 zdarma. Jsme rádi, že se zapojilo velké množství rodin a soutěž se tak vydařila.

Na listopad jsme připravili akci Pastelkou od srdce. V tomto předvánočním období jsme se rozhodli, že zkusíme vyzvat veřejnost a zejména děti k pomoci. Sbírali jsme obrázky od dětí s plánem, že je předáme na lůžková oddělení do nemocnic a do domovů pro seniory. Myšlenkou bylo rozzářit pár úsměvů tam, kde jich není mnoho a podle nás dětská kresba rozzáří úsměv s jistotou. Každý, kdo nám doručil obrázek, od nás obdržel upomínkovou placku. Do výzvy jsme také zapojili pár škol a školek. Ke konci listopadu se nám sešlo více než 50 obrázků a my jsme tak rádi, že si s nimi pracovníci v zařízeních, kde pečují o nemocné, mohli vyzdobit svoje pracoviště nebo lůžka pacientů, jak můžete vidět na fotce u tohoto článku. Tímto bychom chtěli velice poděkovat zapojeným MŠ Blansko, Rodkovského, MŠ Lipovec, dětem ZŠ Olomučany a všem dalším z řad veřejnosti, kdo se zapojili.

V současné chvíli s napětím očekáváme, jak se vyvine situace po vánočních prázdninách. Věříme a jsme připraveni, že od 11. ledna rozjedeme naši činnost v plném rozsahu. 

Do té doby bychom chtěli všem popřát klidné a šťastné vánoční svátky. Hodně zdraví a té správné energie do nového roku, ať je ve všech ohledech lepší než ten, který se právě chýlí ke konci.

Děkujeme za přízeň všem našim klientům a všem, kdo nás podporují. Díky Vám můžeme mít plán, jak děti kvalitně vzdělávat ve volném čase.

Tým DDM Blansko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..