Úterý, 16 dubna, 2024
Nemocnice

Současná situace v Nemocnici Blansko

Situace se nejen v Nemocnici Blansko, ale i ve všech ostatních zdravotnických zařízeních v republice mění každým dnem. Zatímco před čtrnácti dny bylo u nás hospitalizováno patnáct pacientů s infekcí způsobenou coronavirem SARS-CoV-2 (Covid-19), v této době je jich již kolem čtyřiceti. 

„Trvale máme pro Covid pozitivní pacienty vyčleněná dvě lůžková oddělení (40 lůžek), jinak bychom mohli ještě přizpůsobit kapacity na dalších stanicích. Jsme při tom řízeni Krajským koordinačním štábem v čele s panem profesorem MUDr. Vladimírem Šrámkem, Ph.D., přednostou Anesteziologicko-resuscitační kliniky fakultní nemocnice U Sv. Anny v Brně. Víme také, že ve všech nemocnicích jsou bohužel problémy s personálem, i když přesná čísla o jednotlivých z nich nemáme,“ říká primářka interního oddělení Nemocnice Blansko Naděžda Formánková.

Uvádí, že na JIP se v těchto dnech nacházejí 3 pacienti Covid pozitivní, jedna pacientka je na neinvazivní ventilaci (dýchá s pomocí speciální masky, ale není v umělém spánku). Počet pacientů s Covidem na JIP je už po delší dobu 3 až 4. Z nich asi polovina potřebovala neinvazivní ventilaci, jeden pacient s invazivní ventilací  v umělém spánku byl přeložen na ARO do nemocnice U Sv. Anny v Brně. „Na JIP jsou vždy nejtěžší pacienti, ostatní jsou léčeni na akutních 40 lůžkách. Pokud se stav pacientů zlepší, jsou propouštěni domů, převezeni do seniorcenter nebo na naše oddělení následné péče. Překládali jsme přeléčené pacienty i na naše oddělení neurologické a rehabilitační. Naopak na těchto odděleních se objevili Covid pozitivní pacienti a ti zase museli být přeloženi na naše covidové oddělení,“ popisuje primářka. 

Celé interní oddělení má dohromady 65 akutních lůžek a 7 lůžek JIP. Z toho vyplývá, že zhruba 2/3 lůžek jsou obsazeny pacienty s Covidem. Ostatní lůžka jsou v podstatě také pořád plná. „Dnes ráno jsme dostali příkaz navýšit lůžka pro covidové pacienty o dalších patnáct,“ upozorňuje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.  

Aktuální čísla k 2. listopadu – nemocných zdravotníků v ČR jsou 3 132 lékařů, 8 162 zdravotních sester a 6 246 ostatních zdravotníků, dohromady 17 540. Za jeden týden se počet aktuálně nemocných lékařů zvýšil o 550 a zdravotních sester o 2 102. Během posledního týdne onemocnělo 879 lékařů a co je nejsmutnější, počet lékařů, kteří na Covid-19 zemřeli, se zvýšil na 5. Celkem dosud zemřelo již 10 zdravotníků. „V naší nemocnici momentálně kvůli infekci Covid-19 chybí 70 zdravotníků, z toho 10 lékařů, zbytek jsou fyzioterapeutky, zdravotní sestry, ošetřovatelky. Někteří jsou v karanténě kvůli nemoci svých blízkých a někteří jsou sami nemocní. Většina z nich se nakazila komunitním přenosem,“ doplňuje Danihelková.  

Někteří lékaři i sestry se již vrátili po přeléčení zpět do práce. Mnozí se ještě necítí úplně dobře, jsou  unavení, slabí ale přesto se vracejí znovu pomáhat. A každý den se  hlásí noví Covid pozitivní pracovníci a zůstávají doma na pracovní neschopnosti. „V současné době je zcela uzavřeno naše lůžkové rehabilitační oddělení, také na lůžkách neurologie je omezen počet ležících pacientů a jsou zde spolu s nimi léčeni také někteří  pacienti rehabilitační. Lékaři obou odborností zde spolupracují.  Na interních lůžkách v současné době pomáhají už druhým týdnem dvě lékařky z oddělení kožního a nyní i jeden lékař z oddělení rehabilitačního. Sestry zde pracují z celé nemocnice – z odborných ambulancí, kde lékaři ordinují převážně cestou distančních konzultací, z oddělení chirurgické jednodenní péče, z oddělení rehabilitačního, plicního a kožního. Práce pro tyto zastupující sestřičky je velmi náročná nejen kvůli infekčnímu prostředí, ale také proto, že  neznají provoz interního oddělení a musí se učit tak říkajíc za pochodu. My jsme jim za jejich pomoc  nesmírně vděčni, bez nich by péče na interním oddělení už dávno zkolabovala. Mohu říci, že v celé nemocnici je pracovní nasazení obrovské a snaha všech pomoci obdivuhodná.  Nemocnice se stmelila jako nikdy předtím a opravdu všichni táhnou za jeden provaz. Až mě to dojímá a jsem na to opravdu pyšná,“ říká Naděžda Formánková. 

Na interním oddělení Nemocnice Blansko lékaři podávají svým pacientům s Covidem-19 všechny léky, které jsou dnes schváleny k léčbě, tedy i mediálně již známý remdesivir. Jinak dostávají širokospektrá antibiotika, léky na podporu plicních funkcí, samozřejmě kyslík, infuze k hydrataci, vitamíny a vše ostatní, co je třeba. 

Od 16. října máme na centrálním příjmu nový  bed-side přístroj, který do půl hodiny dokáže s velkou pravděpodobností rozlišit, zda pacient přicházející k hospitalizaci je Covid pozitivní či negativní. To velmi pomůže při rozhodování, na jaké oddělení ho nasměrovat. Na centrálním příjmu máme rovněž vyčleněnou ambulanci pro Covid podezřelé pacienty. 

V blanenské nemocnici v současné době pracuje 12 dobrovolníků z řad studentů zdravotních škol v Blansku a Boskovicích a 2 medici. Všichni slouží na pozicích pomocného personálu. 

Omezení zdravotní péče

Pacienti mohou do nemocnice vstupovat pouze hlavním vchodem nebo vchodem ze dvora od vrátnice. Vrchní vstup je pro veřejnost uzavřen. Ve vstupní hale je každému příchozímu změřena tělesná teplota, k dispozici je dezinfekce rukou. 

V nemocnici Blansko se nyní omezuje plánovaná a odkladná léčba. Také se zastavuje plánovaná neakutní operativa na jednodenní péči, taková, která snese odklad – např. kýly, artroskopie. Kde by hrozilo prodlení, jsou pacienti přesměrováni jinam. Cílem je udržení nemocniční péče v Nemocnici Blansko pro akutní stavy. U těch nesmí dojít a nedojde k žádnému prodlení, pokud se sami pacienti ozvou včas.

„Je pravdou, že někteří pacienti – a to zaznamenáváme už od jara – se hlásí k vyšetření později, než by bylo třeba. Nechtějí si připustit obtíže a přijdou, až je jim opravdu zle, často o víkendu nebo v noci.  Léčba je pak samozřejmě mnohem složitější a delší. Proto chci apelovat na všechny, aby věděli, že stále pracujeme jako vždy, že řešíme všechny odborné problémy našeho oboru a Covid-19 máme k tomu navíc. Takže je zcela zbytečné a nebezpečné svoje obtíže bagatelizovat a vyšetření odkládat,“ zdůrazňuje lékařka. 

Omezení provozu nemocničních ambulancí tedy v žádném případě neznamená zanedbávání zdravotní péče. Důvodů k odkládání neakutních zákroků je více. Jednak podléháme nařízení krizového štábu Ministerstva zdravotnictví ČR, který řídí počty akutních i JIPkových lůžek pro covidové pacienty. A jednak omezování zdravotní péče v nemocničních ambulancích je dáno také počtem personálu; stále přibývá nemocných zdravotníků nebo těch, kteří musí zůstat v karanténě, tudíž je nutné lékaře a zdravotní sestry koncentrovat z ambulancí na lůžková oddělení. 

„Rádi bychom všechny pacienty ujistili, že neakutní zdravotní péči neomezujeme z nějakého rozmaru, sami z toho radost nemáme, ale v současné době to nejde jinak. A děje se to i v ostatních zdravotnických zařízeních po celé republice. O akutnosti či neakutnosti vyšetření a zákroků rozhoduje lékař, takže pacienti nemusejí mít strach, že by se jejich zdravotní stav zanedbal. Důležité kontroly probíhají dál,“ ujišťuje Danihelková. 

Vedení nemocnice prosí pacienty, aby zavolali svému lékaři do příslušné ambulance a dohodli se s ním, zda mohou přijít na vyšetření. Jedině lékař může stanovit, zda je návštěva ambulance pro pacienta nutná, či se dá odložit. 

Od začátku října zdravotníci Nemocnice Blansko provedli již více než 1000 odběrů na Covid-19. V říjnu se začalo na 50 odběrech denně, dnes je to 100 odběrů, které je schopna za den vyšetřit externí smluvní laboratoř. Samotné odběry se nyní provádí od 9.30 do 13 hodin. Personál, kteří v daný den odebírá pacientům vzorky, musí ráno, než se oblékne do neprodyšných kombinéz, připravit veškeré administrativní záležitosti. Vytiskne a zkontroluje e-žádanky, aby pak pobyt pacienta v odběrové místnosti byl co nejkratší. Lidé jsou objednáni po dvou minutách a za tuto dobu jsou také skutečně odbaveni. Stačí přijít / přijet na čas do venkovního areálu nemocnice a za pár minut jej již opouštějí. Fronty se netvoří. Po dobu odběrů personál musí vydržet v ochranných pomůckách, které po tento čas nesmí sundat, nemůže se napít, dojít si na toaletu. Jakmile odejde poslední pacient, zaměstnanci sundají kombinézy, přesunou se k telefonu a vyřizují objednávky pacientů, kteří se na odběry z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí objednat elektronicky. 

„Prosíme všechny, kteří se z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí dostavit na objednaný odběr na Covid-19 do blanenské nemocnice, aby se odhlásili buď přes elektronický rezervační formulář, nebo na telefonní lince +420 601 086 145 (v pracovní dny od 13 do 15 hod.). Běžně se stává, že 10 % pacientů se na odběry vůbec nedostaví, čímž samozřejmě zabírají místo dalším, kteří se potřebují nechat otestovat,“ vyzývá ředitelka nemocnice. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..