Čtvrtek, 28 března, 2024
Školství

ZŠ a MŠ na Salmově ulici pečuje o děti zaměstnanců v první linii

Uzavření škol v souvislosti s epidemiologickou situací udělalo čáru přes rozpočet většině rodičů. U dětí do věku deseti let musí řešit nejen hlídání, ale i plnění úkolů distanční výuky. Každý se s tím musí poprat podle svých možností, nicméně jedna skupina rodičů přece jen potřebuje větší pomoc. Jsou to lidé zaměstnaní v oblastech, které musí zajistit chod nemocnic a dalších zařízení, bez nichž by stát v době nouzového stavu nemohl fungovat. 

Zaměstnanci nemocnic, sociálních zařízení, policejních či hasičských složek apod. mají možnost poslat svoje potomky do škol, které zůstaly pro tyto případy otevřené. V blanenském regionu tuto službu zajišťuje Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17. „Škola je pro děti uvedených zaměstnanců otevřena od 6 do 16 hodin. Aktuálně jejích služeb využívá více než desítka dětí ve věku od 6 do 10 let. Zájem rodičů a zaměstnavatelů však roste. S výjimkou státního svátku 28. října tak bude provoz zajištěn i v období podzimních prázdnin,“ ujišťuje ředitel školy Josef Škvařil. 

Škola na Salmově ulici je jednou z jednačtyřiceti škol v Jihomoravském kraji, které zůstaly otevřeny právě pro tyto účely. „Pracovníci školy se snaží, aby péče o děti nespočívala pouze v legislativně stanoveném hlídání, ale aby děti čas ve škole trávily maximálně smysluplně. Celodenní pobyt žáků tak vyplňuje nejen práce spojená s plněním úkolů v rámci distanční výuky, ale i různé další vzdělávací a herní aktivity. Pokud to podzimní počasí umožňuje, součástí školního dne je také pohyb na zdravém vzduchu v areálu školy či v rámci vycházek do klidné přírody rekreační oblasti Palava nacházející se v těsném sousedství,“ popisuje Škvařil. 

Podle něj také učitelé školy pro děti připravují další zajímavé úkoly, mezi nimiž nechybí například výtvarná tvorba nebo činnosti v odborných učebnách. Žáci mají zajištěno stravování ve formě plnohodnotného oběda včetně odpovídajícího pitného režimu. 

Učitelé ze základní školy na Salmově ulici v Blansku tak společně s řadou dalších obětavých lidí pomáhají udržet v chodu činnost institucí, které jsou pro fungování státu v současné nelehké době nezbytné. Každý zaměstnanec je v této době takřka nenahraditelný a je důležité, aby mohl chodit do práce a starat se o lidi, kteří to potřebují. „Všichni společně doufáme, že se situace brzy zlepší a školy se budou moci vrátit k obvyklé výuce,“ uzavírá ředitel školy. 

-mka- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..