Pátek, 19 dubna, 2024
Polemiky

Glosa: Potřebujeme kavárnu na Dukle?

Na městském webu se objevila informace, že město hledá budoucího nájemce, který obstará provoz kavárny, která by měla vyrůst v parku na místě bývalého hotelu Dukla (neboli Poduklí, ale vůči tomuto slovu chovám silnou averzi, proto jej nepoužívám). Provoz kavárny by měl podle všeho začít v létě příštího roku (celou zprávu si můžete přečíst na webu města). Těšíte se na novou kavárnu, nebo ji považujete za zbytečnou? Pokusím se shrnout svůj vlastní názor.

Jak už to bývá, našla se celá řada odpůrců, kteří tvrdí, že kavárna v těchto místech je zbytečná. Argumentem je například to, že v Blansku je kaváren dostatek. Osobně navštěvuji až na drobné výjimky všechny kavárny ve městě. Nemyslím si, že bychom trpěli nedostatkem podobných zařízení, ale tak stejně zastávám názor, že kavárna s venkovním posezením přímo v centru města chybí a jsem přesvědčen, že jakmile zahájí svůj provoz, najde si mnoho stálých i občasných hostů. Nehledě na to, že už se mi několikrát stalo, že jsem přišel na kávu a nebylo kam sednout, takže jsem zamířil ke konkurenci. I proto si nemyslím, že by Blansko trpělo výrazným přebytkem podniků tohoto typu. 

To, že několika kavárnám v centru vznikne další konkurence, je fakt, který nelze opomenout. Ale tak to prostě v kapitalistickém zřízení bývá. Byli jste někdy v Praze? O restaurace a kavárny v centru zde člověk přímo zakopává! Tak proč ne? Nebo byste byli rádi, kdyby byl ve městě pouze jeden obchod s potravinami, jedna hospoda, jeden krámek s oblečením? To asi těžko… Nejsem si vědom toho, že když se před pár lety otevřela další kavárna v Blansku, ty stávající by musely zavřít. Jedou dál, ale musí si samozřejmě držet klientelu kvalitou svých služeb, útulností prostředí, dobrými zákusky a dalšími věcmi, kvůli kterým si je jejich hosté oblíbili. O tom je podnikání. Navíc – nikde není psáno, jak bude nový nájemce podnik provozovat, a co tu vlastně bude prodávat. Třeba nás překvapí něčím originálním, co v Blansku ještě není. 

Před několika lety, kdy byl park na Dukle uveden do provozu, jsem psal o tom, že také nejsem šťastný z toho, co tu vzniklo. Přidal jsem se tak k celé řadě nespokojených lidí. Jenže pak jsem si uvědomil, že neustálými negacemi nic nevyřeším a dal jsem Dukle šanci. Uspořádal jsem tu dva úspěšné ročníky Letního DUKLA festivalu, které se těšily parádní účasti a lidi je kvitovali s velkým nadšením. A tak jsem nabyl (zřejmě správnému) dojmu, že Dukla dostala šanci i u mnoha mých spoluobyvatel. 

Místo tak v posledních letech skutečně dokázalo svůj kulturní potenciál. Proběhly tu koncerty, letní kino a řada dalších akcí, které však trpěly několika hrubými nedostatky, a to jak z pohledu diváka, tak z pohledu pořadatelů. Těmi hlavními jsou absence střechy nad pódiem, chybí zde šatna pro umělce, na záchod se musí chodit až za radnici a občerstvení je nutné provozovat tak trochu „punkově“ formou stánku, který zde obvykle postaví některý z blanenských podniků. Čeho je tu naopak dostatek, jsou sluneční paprsky, před kterými se v parných letních dnech nejde nikam schovat, což je otrava. Část těchto problémů se výstavbou kavárny vyřeší – alespoň co se týká občerstvení a toalet. A ten zbytek? Doufejme, že vedení města bude v budoucnu myslet na zdokonalení zázemí pro pořádání akcí na Dukle i na pohodlí pro publikum. Pokud ne, byla by to veliká škoda. Jak už jsem zmínil, místo má v tomto směru velký potenciál, ale k dokonalosti mu toho ještě hodně chybí. Své postřehy, jak by se dalo místo na Dukle zdokonalit, jsem osobně prezentoval vedení města. Teď nezbývá než doufat, že se jimi bude někdo skutečně zabývat. 

Velkým argumentem jsou také peníze, za které má město kavárnu vybudovat. Jedná se o částku asi pěti milionů korun. Není to málo, ale z druhé strany – dluhy naše město netrpí a investuje se neustále v mnoha směrech, tak proč by si město nemohlo dovolit postavit plánovanou kavárnu? Kdyby zaznělo, že pět milionů se investují do kavárny na úkor výstavby například dětského hřiště, tak bych to bral. Ale takhle? Nevadí mi to.

Abych to shrnul. Ne, město nepotřebuje nutně další kavárnu, stejně jako nepotřebuje mnoho dalších věcí, které se tu za uplynulé roky vybudovaly a slouží ke spokojenosti občanů. A já se na kavárnu na Dukle docela těším. Oživí střed města a díky její existenci bude toto místo zase o něco příjemnější. A o to jde především.

Nepochybuji o tom, že až bude kavárna stát, přečteme si spousty anonymních plačtivých výkřiků na sociálních sítích o tom, jak je to všechno hrozné a příšerné, jak to na městě zase podělali a jak se tu nedá žít… Ale přízemní názory těch, kteří v drtivé většině případů nemají na internetu tvář ani jméno, jako vždy zakrátko vyšumí. Ostatně – myšlenky těchto lidí díky jejich zbabělému se schovávání pod rouškou anonymity pro mne stejně nikdy neměly váhu a doufám, že podobně to vnímají i ti, kteří se nebojí pod svůj vlastní názor podepsat. Ale to je téma zase na jindy.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..