Pátek, 29 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: S burčákem na Dukle

V pátek 18. září jsme pro blanenskou veřejnost uspořádali první neformální setkání s názvem Burčák s Monitorem. Jelikož šlo o první ročník, do organizace jsme šli bez velkých očekávání. Spíš jsme byli zvědaví, jestli budou mít Blanenští zájem se v dnešní době vůbec sejít. 

Jak už jsem psal v minulém úvodníku, k myšlence zorganizovat toto setkání nás přiměla současná situace. Přišlo nám, že Blanenští jsou k tomu, co se ve městě děje, tak trochu lhostejní a dění ve městě je příliš nezajímá. Byli jsme zvědaví, zda najdou vůbec ještě chuť a čas na to si o našem městě neformálně popovídat. Místo v parku na Dukle jsme zvolili zcela záměrně. Jednak jsme v Monitoru o bývalém hotelu a současném parčíku na tomto místě napsali nesčetně článků, ale hlavně jde o místo v přímém centru města, kde je mnoho místa k posezení a relaxaci.

Akce samotná začala v 15 hodin, kdy už se na místě začali objevovat první návštěvníci. Kapela vyhrávala, občané k nám chodili na burčák, a pokud jim chutnal, mohli si vedle ve stánku koupit další sklenku, případně si pochutnat na kousku pizzy, který jsme měli pro každého z nich také připravený zdarma. 

S příchozími spoluobčany jsme si povídali o tom, jak se jim v Blansku žije, co jim chybí nebo naopak přebývá, jestli je něco trápí, chtějí si postěžovat, nebo naopak něco pochválit. Ukázalo se, že i přes současný stav, který vládne v celé republice, jsou lidé vesměs plní optimismu, v Blansku se jim líbí a jinde by bydlet nechtěli. Přesto každý, se kterým jsme mluvili, našel i něco negativního. Na čem se hodně shodovali, byl problém příliš mnoha aut v centru i v sídlištích a s tím související problém parkování. Docela dost občanů Blanska, hlavně těch mladších, si stěžovalo na nedostatek kulturního vyžití ve městě. Hodně se mluvilo také o akci Zažít Blansko jinak, která proběhla předchozí víkend. Tuhle akci všichni chválili a dle jejich slov šlo o jeden z nejzdařilejších podniků, které kdy Blansko zažilo.

V průběhu akce Burčák s Monitorem využili lidé také možnosti popovídat si neformálně se starostou Jiřím Crhou, místostarosty Ivo Polákem a Františkem Hasoněm a rovněž s poslankyní Lenkou Dražilovou. Ti všichni byli na akci přítomni a ochotně se s občany bavili, za což jim upřímně děkuji.

Celé odpoledne se neslo v pohodové a uvolněné atmosféře, což jsme také chtěli. Rád bych poděkoval své pravé ruce, redaktorce Marii Kalové a jejímu muži Michalovi za pomoc s organizací, také restauraci Pizzazz za výtečnou čerstvou pizzu, Vinotéce a sýrárně U Brázdů za sladký burčák, skupině Tom Sawyer band za hudební doprovod. Dík největší patří zejména všem, kteří se akce zúčastnili a aktivně se zapojili do debaty. Podle našich odhadů se vás zde během celého odpoledne vystřídalo okolo pěti set.

Uvidíme se zase za rok.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..