Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Radnice

Další odklad termínů plánového OC Blansko?

Jeden z bodů na nadcházejícím jednání zastupitelstva města Blanska (8.9.2020) bude požadavek investora o již šesté (sic!) prodloužení termínu výstavby OC Blansko. 

Na úvod jen krátká rekapitulace, abychom čtenářům poskytli kompletní obrázek. Projekt byl poprvé projednáván v roce 2014, smlouvy o smlouvách budoucích podepsány na mimořádném jednání zastupitelstva v roce 2015 a od roku 2018 měli blanenští občané využívat toto nákupní centrum, v němž ⅓ plochy měl zaujímat hypermarket Albert. Zastavěná plocha dle původního projektu činila necelých 30000 m2, celý záměr doznal několika změn, přičemž ta nejzásadnější se týká plochy OC, která se výrazným způsobem zmenšila.

Cena pozemků

Právě ve vztahu ceny k ploše prodávaných pozemků spatřujeme velmi pádný důvod pro další neprodlužování smluv developerovi. V původních smlouvách ze dne 22.5.2015 se uvádí, že pozemky bude mít společnost M.S. Blanenská s.r.o. od města během výstavby v pronájmu a po kolaudaci je od něj odkoupí za cenu 1000 Kč/m2. Cena reflektuje to, že developer na svoje náklady mj. zlikviduje stávající skleníky/stavby. Za těch více než 5 let, o které se lhůty odkládají, se však podstatně zvýšila cena pozemků, nehledě na závažné změny projektu – investor vybuduje OC Blansko na menší ploše a zbytek pozemků si ponechá město Blansko. Celkový příjem do městské kasy tak nebude pompézně slibovaných 33 milionů Kč, ale spíše kolem 20 mil. Kč. 

Komunikace s občany

Vedení města Blanska k tak zásadnímu projektu, který změní tvář města nikdy neuspořádalo veřejnou debatu s občany. Za více než pět let se koalice ve složení ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Volba pro město ani u jednoho odložení lhůt nesnažila občanům vysvětlit důvody pro prodloužení. Koaliční radní a zastupitelé směrem k veřejnosti mlčí. Třeba by se občané Blanska dozvěděli, proč současná koalice neustále ustupuje developerovi, který z našeho pohledu neplní své závazky? 

Složení obchodů

Není známa ani finální skladba obchodů, která se několikrát během let změnila. Máme za to, že původní proklamace tehdejšího starosty Ivo Poláka o hobbymarketu měla pouze navnadit občany. V dalších dílech tohoto seriálu developer zmiňuje hypermarket Albert, poté jej střídá supermarket Billa a do zbylých prodejních ploch umisťuje tu lékárnu, tu květinářství, tu sport…. Konkrétní složení obchodů zůstává v mlze a můžeme jen domýšlet, proč. Kolik obchodních řetězců bude mít zájem provozovat svoji prodejnu v malém městě s výbornou dostupností do Brna?  

Důvody odkladů 

Již první odklad termínů byl způsobený nekvalitně připravenou dokumentací pro územní řízení ze strany developera. Další důvody v žádostech o prodloužení termínů jsou různé – od složitých jednání s Povodím Moravy (kdo by to byl čekal, když chtějí stavět obchodní centrum v záplavové zóně?), přes tzv. vyjadřovačky až po koronakrizi. Tento univerzální argument použil developer na jednání s blanenskými zastupiteli dne 19.8. 

Jednoznačné NE

Z výše uvedených důvodů proto musíme říct jednoznačné NE dalšímu prodloužení lhůt. Při rozhovorech s občany města vnímáme jejich čím dál větší rozladěnost z tohoto projektu. Proti prodlužování termínů jsme hlasovali již na zastupitelstvu v červnu loňského roku. Již tehdy jsme navrhovali, aby cenu posoudila nezávislá instituce (např. Ústav soudního inženýrství při VUT). Návrh byl zamítnut. 

Na zářijovém zastupitelstvu budeme tedy hlasovat proti dalšímu prodloužení termínů. Svým arogantním vystupováním nás v tom pouze utvrdili zástupci M.S. Blanenská na posledním jednání, kde změnu kupní ceny pozemků rezolutně odmítli. 

Jak je možné, že došlo k uzavření smlouvy, která umožňuje developerovi odklady termínů donekonečna? Nejen že bez postihu, ale dokonce aniž by reflektovala změnu cen nemovitostí, která za poslední roky skokově narostla. 

Pirátská strana Blansko, Zbyněk Pokorný a Jan Střítecký

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..