Sobota, 27 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Nic není zadarmo. Nově ani farmářské trhy

Farmářské trhy v Blansku pro prodejce zdarma? To už je minulost, ačkoliv na začátku letošního roku a opakovaně ještě na konci dubna články na webu města zdůrazňovaly, že pronájem prodejní plochy i stánků je zdarma. 

Za místo prodejce však nyní zaplatí dvě stě korun, pokud si přiveze svůj vlastní stánek, anebo dvě stě padesát korun, jestliže využije dřevěný stánek, který připraví zaměstnanci kulturního střediska. Tato informace ale není veřejně dostupná. 

Porozhlédla jsem se po webových stránkách některých dalších měst v republice a zjistila jsem, že je to různé; někde se nájem platí, někde ne. Pokud se ovšem platí, pak se jedná spíše o částky do stokoruny za den. 

Což o to. Dnes se platí za vše, takže je asi normální, že si člověk zaplatí za možnost mít nějaký výdělek. Obzvláště tehdy, pokud si chce půjčit stánek. (Pominu fakt, že když si přiveze svůj stánek, město s ním nemá žádné výdaje. Naopak v zájmu města je, aby na farmářských trzích bylo firem co nejvíce.) Zavedení placení nájemného navíc přichází nečekaně v době po koronavirové karanténě, kdy bych spíše předpokládala úlevy na podobných poplatcích, vzhledem k finančním ztrátám, které jistě farmáři kvůli opatřením utrpěli. 

Vadí mi ale jiná věc. Veřejnosti je předkládáno, že stánkaři nemusí platit žádné poplatky. Mnozí nakupující si tudíž neuvědomují, že ceny za produkty mohou být o něco vyšší, pokud se do nich zahrnuje nájem za místo. 

Potom dochází k situacím, kdy ztratí zákazník zábrany a poměrně hlasitě komentuje cenu výrobku, která se mu zdá přemrštěná, aniž by si dokázal spočítat, že kromě výdajů na materiál, čas strávený výrobou produktu a stáním na trhu je k ceně nutno připočíst nějakou poměrnou částku na nájem prodejního místa. 

Jestliže někdo nedokáže ocenit ruční práci a bezostyšně v blízkosti prodejce pronese hlášku, že on takové věci rozdává zadarmo (slyšela jsem to na vlastní uši), pak bych toho člověka chtěla vidět, jak nad výrobou nějakého produktu stráví několik hodin, investuje peníze do materiálu, zaplatí nájem za stánek a napíše si na něj cedulku: Rozdávám zdarma. Ale to je zase na jinou debatu. 

Druhý zádrhel na místních farmářských trzích vidím ještě v tom ohledu, že ačkoliv je doba jejich konání stanovena na nějaký konkrétní čas (8 – 14 hodin, případně nově 8 – 16 hodin), naprostá většina prodejců zmizí třeba už v 11 hodin. A když zákazník vidí zdálky prázdné stánky, blíž zkrátka nepřijde, aby se podíval na to, „co na něj zbylo“. 

Zástupci kulturního střediska, které má trhy na starosti, uvádí, že prodejci se mají zdržet až do konce nebo do vyprodání zásob. Z náměstí Republiky ovšem po pár hodinách prodeje mizí i ti, kteří rozhodně vyprodáno nemají. Ano, někdo může z osobních důvodů někdy potřebovat skončit dřív, ale tři čtvrtiny stánkařů? Pak se mi zdá trochu nefér chtít poplatky za prodejní plochu, když už nechodí žádní zákazníci. Toto by bylo fajn trochu ohlídat a přimět firmy, aby setrvaly až do konce. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..