Pátek, 26 dubna, 2024
RadniceSport

Fotbalový stadion čeká rekonstrukce

Čtyři miliony korun hodlá město investovat do rekonstrukce fotbalového stadionu na ASK. Konkrétně půjde o novou tribunu, dvoumetrové oplocení, koridor pro fanoušky hostujících týmů, tři vjezdové brány a tři vchodové branky, elektroinstalaci a zázemí pro novináře. To vše by mohlo být hotovo do konce prázdnin. 

Jedním z podnětů k opravám stadionu je možnost, že hráči FK Blansko v blízké době postoupí do druhé ligy. Bez rekonstrukce by se ovšem nemohly odehrávat zápasy na domácí půdě. 

„Kromě pokládky tartanu a úprav kabin, které byly součástí investice do umělé trávy, se do samotného stadionu ASK neinvestovalo přes třicet let. Zastupitelstvo teď schválilo čtyři miliony na nejnutnější opravy, vystačí jen na opravu tribuny a oplocení. Většinu z těchto peněz, asi 3,2 milionu korun, se podařilo přesunout v rámci stávajícího rozpočtu z akcí, které jsou levnější, než jsme předpokládali, nebo se vůbec nemohou realizovat,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha. „Máme připravený materiál, na základě kterého bychom chtěli postupně opravovat i další sportoviště, realizace už v letošním roce je reakcí na šance Blanska hrát druhou ligu, tu nechceme zabít tím, že nemáme vhodný stadion. Ten je ale v takovém stavu, že bychom se do oprav stejně v nejbližší době museli pustit bez ohledu na šance klubu,“ dodal Crha.

Hlavní vstup zůstane zachován na stejném místě; nové vjezdové brány a vchodové branky vzniknou v jihozápadním a severozápadním rohu stadionu. Neměly by chybět ani dva stánky s občerstvením. „Na tribunu se osadí přes pět set nových plastových sedaček, ty přibudou také na obou střídačkách. Nová bude střecha i záda tribuny, nosná konstrukce se opraví, projekt počítá s obnovením schodiště, upraví se místa pro průchody na tribuně, odstraní se stávající dešťový žlab a vybudují nové dešťové svody i žlab pro odvodnění tribuny,“ vyjmenovala Leona Mazourová z investičního odboru, která má opravu stadionu na starosti.

V další etapě oprav vedení města výhledově plánuje obnovu tartanu na běžeckém oválu. Také se nyní řeší, jak upravit rozbité stupně na stání v okolí celého stadionu. Jakmile se vyčíslí náklady, pokusí se město zajistit potřebné peníze. Ochotni vypomoci jsou i členové FK Blansko. „Uvidíme, co a v jakém rozsahu bude potřeba. Myslím ale, že například na úpravě tribun na stání bychom se mohli podílet brigádnicky i v rámci FK Blansko tak, abychom opravu zajistili co nejvíce vlastními silami,“ podotkl stávající předseda FK Blansko Zdeněk Veselý.

Šance na postup blanenských fotbalistů do druhé ligy jsou slušné. „Ještě zbývá odehrát sedm druholigových zápasů. Čekáme na výsledky, nic jiného nám bohužel nezbývá. Vítkovice ale zatím nezískaly v šesti zápasech ani bod, naše šance na postup jsou čím dál pravděpodobnější,“ naznačil Veselý s tím, že pokud sestoupí poslední Vítkovice nebo jiný moravský klub, Blansko postoupí automaticky do druhé ligy. 

V současné době se přátelské zápasy blanenských fotbalistů odehrávají na hřišti ČKD nebo na hřištích soupeřů. Na ASK hraje mládež. „Umělá tráva je primárně určená na trénink v zimních měsících nebo pro zápasy v případě, kdy je travnatý povrch nezpůsobilý,“ vysvětluje mluvčí města Blanska Pavla Komárková. 

Stadion ČKD nedisponuje vhodnými kabinami a odpovídajícím zázemím pro hráče, rozhodčí, antidopingovou kontrolu atd., dále nemá dostatečný počet vstupů, který druhá liga vyžaduje, ani dostatek parkovacích míst v okolí. Proto je nutné druhou ligu nasměrovat na stadion ASK, který sice také v současnosti neodpovídá potřebám druhé ligy, avšak je na něm prostor pro úpravy. 

Nejde o investici na chod fotbalového klubu, ale do majetku města. „Město investuje do stadionu, který využívají, stejně jako fotbalisté, také atleti a další sportovní kluby – soustředění zde mívají basketbalisti, hokejisti, trénuje zde veřejnost, pravidelně se zde pořádají hromadné školní akce atp.,“ upřesňuje Komárková. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..