Pátek, 19 dubna, 2024
Radnice

Zámecký park čekají změny

Zámecký park se připravuje na terénní úpravy. Rybníček letos na jaře prošel revitalizací a vrátil se do původní podoby ze začátku 19. století. Do rozhodování o budoucí podobě jeho okolí chce vedení města zapojit i obyvatele Blanska. 

Studii s návrhem proměny celého zámeckého parku včetně prostoru před zámkem má do konce letních prázdnin zhotovit ateliér krajinářského architekta Přemysla Krejčiříka. „Chceme ucelenou studii, která vyřeší revitalizaci zámeckého parku jako celku a určí vizi do budoucna. V závislosti na možnostech rozpočtu by pak obnova parku mohla probíhat po dílčích etapách. První z nich by se měla týkat bezprostředního okolí rybníčku, realizovat ji chceme ještě letos,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha. 

„Chceme, aby do podoby parku promluvila i veřejnost, aby si obyvatelé města řekli, co by v parku uvítali,“ řekl starosta. Zástupci radnice slíbili, že v aplikaci mobilního rozhlasu vytvoří anketu. A ve Zpravodaji města Blanska, který vyjde v polovině června, lidé najdou hlasovací lístky. Do konce června by se pak měli zájemci vyjádřit. 

Připomínky by se měly spolu s požadavky památkářů zahrnout do samotného návrhu podoby parku, stejně jako původní historický vzhled. Zmíněný ateliér již v minulosti vytvářel novou podobu řady veřejných prostranství, například částí Lednicko-valtického areálu či zámeckého parku v Buchlovicích. Blanenským zámeckým parkem se také zabývá dlouhodobě, konkrétně od roku 1998. Zatím se ovšem areál spíše jen udržoval, což spočívalo především v odstraňování stárnoucích stromů a vysazování nových. 

Některé kusy dřeva se do parku mají vrátit; z torza pokáceného jasanu by měla vzniknout socha. Z dalších stromů budou vyrobeny lavičky. „Chceme dát park do pořádku. Chtěli bychom reagovat na původní podobu zámeckého parku, doplnit cestičky i mobiliář, vytvořit dostatek míst k odpočinku, zachovat současné komunikační trasy a najít také prostor na to, jak je nyní park veřejností využíván. Chceme vše pojmout tak, aby to působilo jednotně a dávalo to smysl,“ vysvětlil architekt Přemysl Krejčiřík. Ateliér do studie zahrne také prostor před zámkem, aby se navázalo na plánovanou pěší zónu přes nové schodiště v předzámčí vedle objektu bývalé hasičky. 

Zahradnickým pracím bude na některých místech předcházet i průzkum. „Jak napovídají katastrální mapy, v horní části zámeckého parku kdysi býval park francouzského typu, v jednom období zde byl ortogonální typ zahrady, v jiném měly záhony kosočtvercový půdorys. Každá z těchto zahrad vypadala jinak, jejich přesnější podobu i dataci by mohl odhalit geofyzikální průzkum, byli bychom rádi, kdyby předcházel zahradním úpravám v této části parku,“ zmínila referentka státní památkové péče blanenského stavebního úřadu Bohdana
Šlanhofová.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..