Sobota, 20 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: O transparentnosti

Radnice Blansko

Téma dnešního úvodníku mne napadlo potom, co jsem se vrátil z rozhovoru se Zbyňkem Pokorným – blanenským zastupitelem za Piráty. Rozhovor si můžete přečíst na straně 3 a o transparentnosti jsme si povídali docela dlouho. Jelikož od rozhovoru se očekává vyjádření názoru dotazovaného, pro svoje osobní postřehy jsem se rozhodl využít prostoru pro úvodník.

Transparentnost označuje v politice požadavek na průhledné a veřejně přístupné jednání ze strany státu. Průhledné čili transparentní je pro pohled to, co nezakrývá. Tím se rozumí v kostce politická transparentnost, alespoň takhle se o ní píše na Wikipedii. 

Jak to vypadalo až doteď v praxi u nás v Blansku, víme. Ačkoli mnoho občanů volalo celé roky po tom, aby se zveřejňovaly audiovizuální záznamy z jednání zastupitelstva, nebylo jim přáno. Když jsem se na toto téma bavil jednou s Honzou Popelkou, který točí pro Blanenskou televizi, řekl mi, že kdysi se videozáznam natáčel, ale neměl téměř žádnou sledovanost, a tak se s tím přestalo.

Proč je dobré mít audiovizuální výstup z jednání zastupitelstva? Protože volič si zaslouží být plně informován. Je to jednoduché – dejme tomu, že jste hlasovali pro několik svých „koní“, kteří se nakonec probojovali do zastupitelstva a rozhodují o tom, co se bude ve městě dít. Pro voliče považuji za nesmírně důležité, kdo a jak v jednání hlasoval. Na základě toho se totiž můžu v dalších volbách rozhodovat, zda si za svoji práci zaslouží můj hlas, nebo nikoliv. Proč třeba tohle má být oku blanenského voliče skryto? Tak to jsem nepochopil. O tom, jak který zastupitel hlasoval, jsme si mohli přečíst maximálně ve hvězdách, protože z výstupů z jednání se psalo pouze o počtu kladných či záporných hlasů.

Jedno z privilegií, které jako volič máte, je účast na veřejných jednáních zastupitelstva města. To však bývá v půl čtvrté odpoledne. A tak se stává pro spoustu pracujících tato výsada zcela nedostupnou. Přitom věřím, že mnoho občanů by si přálo vidět, o čem se jedná, výstupy a připomínky jednotlivých zastupitelů nebo zvednuté ruce při hlasování. To vše takový videozáznam umožní. Kde je tedy problém? Taky nevidíte nic složitého na tom, postavit do rohu zasedačky mobil na stativ za pár korun a pořídit záznam, který se potom umístí zdarma na kanál Youtube?

Moc jsem se smál, když jsem se dozvěděl, že koalice letos chtěla prosadit návrh, že se bude zveřejňovat záznam v audio podobě. AUDIO! A to byl ještě podmínkou nákup techniky za 50.000 Kč. Pořád se zamýšlím nad tím, proč se videozáznamu koaliční zastupitelé tolik vyhýbali. Že by bylo důvodem právě to, abychom neviděli, kdo a jak zvedl ruku? Nebo k této věci přistupovali jako k něčemu, co je nicotné a zbytečné? Těžko říct…

Nicméně konec dobrý – všechno dobré. Jak jste se již určitě dočetli v našich novinách, odsouhlasilo se, že budou několik dní před zastupitelstvem zveřejňovány podklady, aby se jednotlivé body nemusely číst celé a hlavně – aby se na jednání zastupitelstva mohl připravit i volič, který by třeba občas rád přišel s nějakou konstruktivní připomínkou do debaty. Odsouhlasilo se také to, že bude skutečně z jednání pořízen audiovizuální záznam, takže bude mít každý přístup k informacím. To je pozitivní zpráva, co myslíte? 

Lehkou hořkost můžeme cítit pouze v případě, že se ve vzpomínkách vrátíme kousek zpátky. Tyto chvályhodné věci se totiž opozice snažila prosadit již roky, ovšem neúspěšně. Co vedlo koalici k opětovnému zamítnutí návrhů vedoucích v větší transparentnosti vedení města? Nevíme, a můžeme se pouze dlouze dohadovat. Přitom otevřená radnice by měla být obzvláště v době, kdy slova jako korupce a podvod jsou skloňovány prakticky denně, něčím naprosto přirozeným. 

Věřím, že schválená opatření vedoucí k lepší informovanosti blanenských občanů budou odměněna především důvěrou ze strany voličů. Měli bychom si ujasnit, že politik dělá svoji práci především pro nás a měl by prosazovat veřejný zájem, ne svůj vlastní. A pokud to tak není, nezaslouží si ve volbách náš další hlas.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..