Středa, 24 dubna, 2024
Očima občanů

Reakce: Srnky floristky rabují hroby?

Když jsem v minulém článku o odcizených růžích z hrobu vyjádřila zármutek naší rodiny nad tímto počinem, netušila jsem, že se začnou ozývat další lidé, kteří zažili stejné zklamání. Všech, kteří také prožili tuto zkušenost, je mi velice líto. Oproti tomu se objevil článek, který tvrdí, že jde o řádění divokých srnek a žádný zloděj květin neexistuje. Na základě faktů, které najdete v tomto textu, pak vyplývá ze situace otázka – vy tomu opravdu věříte?

Různé dny, různé hroby, různé rodiny, stejný model. Ze smutečních věnců za desetitisíce se ztrácejí růže. Z věnců zbude zelená hromádka listí nebo jehličí, původně barevný hrob vypadá po pár dnech od pohřbu jako kompost. A před hrobem se povaluje hromádka stonků ze zmizelých květin.

Nedávno vyšel v Monitoru vysvětlující článek, který tvrdí, že i když se na hřbitově běžně kradou svícny, věnce a všechny možné ozdoby, taková hyena, která by odcizila všechny růže z hrobů chvíli po pohřbu, se po blanenském hřbitově nepohybuje. Místo toho přišel autor s jiným vysvětlením – nepotýkáme se s hyenou, nýbrž se srnkami. „Zjistilo se, že srny drátěný plot vychylují vlastní vahou a následně jej podlézají. Nejvíce jim chutnají květy růží,“ sděloval článek.

Pokud vezmeme v úvahu, že z našeho hrobu zmizely výhradně růže, v čerstvě zasypaném hrobě nebyly otisky kopyt a před hrobem se povalovala hromádka stonků, podle scénáře se srnkami by to vypadalo přibližně takto: Srnky přijdou k hrobu. Dávají si pozor, aby do něj nestouply a nezanechaly stopu. Natahují krky, seč můžou, aby chytily do zubů růži za květ a jednu po druhé je vytahují, odnáší je před hrob a pečlivě je skládají na hromádku. Když jsou všechny růže venku, hostina může začít. Srnky baští květy a dávají pozor, aby je snědly celé, nikde totiž nesmí zůstat ani lísteček. Bavíme se o srnkách s velmi specifickým apetitem. Růže jim tak zachutnaly, že je pojídají i s trnitými stonky. Jedí pouze horní polovinu stonku, ta spodní jim zřejmě nechutná, a tak posledních 25 centimetrů stonků nechávají na kupičce před hrobem. Nad ostatními květinami a zeleným zdobením ohrnou čumáky a spokojeně se vrátí do lesa.

Nepravděpodobné, přesto ne nemožné chování srnek? Nemyslím si. A jak se srnkám podařilo na stoncích udělat čistý řez, to nechám na jistě bujné fantazii těch, kdo tomuto nesmyslu věří. Je sice pravda, že srnky na hřbitov občas zavítají, po svojí návštěvě však zanechávají specifické stopy, kterými jsou otisky kopyt a trus, které v popsaných případech nebyly přítomny.

I přes to, co se na hřbitově děje, musím objektivně říci, že blanenský hřbitov patří k nejhezčím, co jsem viděla. Velká škoda, že se zde stávají takové věci. Instalace několika kamer a následná možnost postihnout vandaly by hřbitovu mohla dát naději na lepší pověst a pozůstalým, kteří o hroby s láskou pečují, klidnější spánek – instalace kamer je však v rukou správce hřbitova, nebo jeho majitele, kterým je samo město Blansko.

Upřímně doufám, že lidé, které si občané Blanska zvolili do vedení města a které platí ze svých daní, začnou tuto přetrvávající situaci řešit, nebudou se vymlouvat na srnky a pomohou občanům města v potýkání se s hřbitovními vandaly, jak bude v jejich silách.

-gk-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..