Sobota, 20 dubna, 2024
Blansko

Vláda vyhlásila karanténu, město Blansko se skauty pomáhá potřebným

Foto: freepik.com

Vláda České republiky zpřísnila od půlnoci 16. března opatření, která mají zabránit šíření nákazy koronavirem. Nyní platí zákaz vycházení nad rámec nutných případů – cesta do zaměstnání, za rodinou, k lékaři nebo na nákup potravin, léků či hygienických potřeb. Opatření má platit do 24. března do 6 hodin ráno.

Zdravotní vycházky do parku nebo do lesa jsou povoleny, avšak lidé mají vyrazit pouze se svými blízkými, s nimiž žijí ve společné domácnosti, a nesetkávat se venku s dalšími osobami. Úředníci městského úřadu Blansko budou tento týden k dispozici v běžných úředních hodinách, avšak pouze na telefonu nebo na e-mailu, vzhledem k nedostatku ochranných pomůcek. Osobní kontakt bude umožněn až po jejich doplnění. Následně budou úřední hodiny na tři hodiny dvakrát týdně.

Pomoc zejména starým lidem nebo rodinám s malými dětmi nabídli i skauti. „Nové webové stránky www.pomahameblansku.cz, na nichž se může registrovat každý, kdo potřebuje pomoci s nákupy či dalšími nezbytnostmi, fungují nyní v Blansku. Město využilo nabídku skautů na koordinaci dobrovolníků. Seniorům a dalším potřebným s vyplněním dotazníků pomohou knihovníci na čísle 777 485 565. Skauti ve spolupráci s blanenskou farností zajistí také hlídání dětí zaměstnancům nemocnice,“ uvedla tisková mluvčí města Pavla Komárková.

V městské hromadné dopravě ve spojích 221, 222, 223 a 226 mohou cestující jezdit zdarma. „Chceme omezit kontakt řidičů s cestujícími, nastupovat se bude pouze zadními dveřmi a lidé si nebudou muset kupovat jízdné u řidiče. Spoje budou převážet cestující zdarma minimálně po dobu nouzového stavu, který vyhlásila vláda do úterý 24. března. Příští úterý Rada města rozhodne o dalším trvání tohoto opatření,“ sdělil starosta Blanska Jiří Crha. S dopravci se bude vedení města domlouvat na úhradě ušlého zisku z městského rozpočtu.

Restaurace jsou uzavřeny, ale některé blanenské provozovny nabízejí prodej jídla, zejména obědů, do ulice k odnosu, případně nabízejí dovážku obědů.

Rozvoz aktuálně zajišťují:

Myslivna
Pizzazz Blansko
Pizzerie Terrazza
Siesta pizza
Pizzerie Piccolo Blansko
Vinotéka Na2deci
Restaurace Obůrka

Prodej do menu boxů, výdej přes okénko, funguje v těchto zařízeních:

Restaurace Na Pražci
Myslivna
Amrit Blansko
Zákuskárna Blansko, Smetanova 12
Cukrárna Severka
Restaurace Maxima – pouze pro firmy v areálu Adastu
CoCo Coffee Company
Cafisco
Starobrněnská pivnice VELVET
Restaurace Obůrka
Zámecká sýpka Blansko

Česko je čtvrtou zemí, která přijímá podobná opatření (po Itálii, Španělsku a Rakousku).

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..