Sobota, 27 dubna, 2024
BlanskoRadnice

Kromě škol se zavírá také knihovna, kino a galerie

Radnice Blansko

Aktuální situaci ohledně opatření souvisejících s koronavirem řešila ve středu 11. března Bezpečnostní rada města Blanska. V návaznosti na kroky ministerstva kultury, které uzavřelo všechny své příspěvkové organizace, bude i v Blansku od zítřka uzavřena galerie, knihovna, KSMB a kino. Základní, střední i vysoké školy jsou z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví ode dneška uzavřeny, mateřské školy zřizované městem ale zatím zůstávají v provozu.

„Mateřské školy v Blansku zatím zůstanou otevřené. Přijali jsme ale opatření, že učitelé budou bez výjimky vykazovat do domácího ošetření děti, u kterých se projeví jakýkoliv příznak respiračního onemocnění. Zakázaný je také vstup cizích osob, které nejsou doprovodem dětí. Pokud rodiče tato omezení nebudou respektovat a nemocné děti nebudou nechávat doma, zváží město jako zřizovatel další postup, případně i plošné uzavření mateřských škol,“ upozornil po jednání bezpečnostní rady starosta města Jiří Crha s tím, že město na odpoledne chystá jednání s řediteli všech škol a o aktuálním vývoji bude dále nejen rodiče informovat.

Od zítřka také zůstane uzavřena knihovna, galerie i kino a KSMB. Na náměstí Republiky se až do odvolání neuskuteční farmářské trhy, vedení města přesunulo zatím na neurčito také setkání s občany v místní části Dolní Lhota, které bylo naplánováno na dnešní odpoledne. O omezení akcí nad 100 osob budou informováni i zástupci jednotlivých občanských aktivit v místních částech Blanska.

I nadále platí už od úterý zákaz návštěv v blanenské nemocnici a Senior centru. Zatím s omezeními bude fungovat Městský klub důchodců. „Zrušené budou kroužky a volnočasové aktivity, povoz zatím ponecháme s omezeními, fungovat bude výdej obědů, případně aktivity vázané na menší počet lidí jako je právní poradenství a počítačový kurz, do kterého je aktivně zapojeno méně než deset seniorů,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková.

Na Domech s pečovatelskou službou město pověsí apel na návštěvníky, aby kontakt se zde žijícími seniory omezili pouze na nutné zajištění jejich obsluhy a výpomoci.

Akce ruší i jednotliví pořadatelé, v pátek nebude ples ZŠ TGM, zatím na neurčito je přesunutý i ples Gymnázia Blansko, který měl být příští týden v pátek. Organizátoři na září přesunuli u sobotní koncert Horkýže Slíže plánovaný na sobotu. U jednotlivých akcí se řeší přesuny na jiné termíny, jejich aktuální seznamy stejně jako způsob, zda a jak organizátoři budou vracet už zakoupené vstupenky průběžně řeší blanenská informační kancelář.

Vedení města apeluje také na pořadatele soukromých akcí, aby zvážili, zda je nezruší, případně aby nezapomněli, že limit na akce do 100 osob se týká i například soukromých provozovatelů nočních klubů.

Zachovaný zatím zůstává provoz na všech sportovištích města včetně krytého bazénu a kluziště, které v březnu rozšířilo nabídku hodin pro veřejnost. „Vše jsme konzultovali s epidemiology z krajské hygieny, podle nich není zatím důvod lázně nebo Fit centrum zavírat. Situaci ale budeme průběžně sledovat a vyhodnocovat, všude také platí omezení maximálního počtu 90 návštěvníků, tak, aby i s obslužným personálem nebyla koncentrace na jednom místě vyšší než 100 osob,“ dodal JIří Crha.

Podobně limituje ode dneška počet návštěvníků na 90 i blanenské muzeum, jehož zřizovatelem je kraj. To neruší ani zítřejší vernisáž k výstavě Vlajka vzhůru letí, omezí na ní ale počet účastníků. „Nemůžeme zajistit, že bude všem návštěvníkům z řad veřejnosti účast na vernisáži umožněna. Prohlídky muzea ale zachováváme, byť v menších skupinách. A jako vstřícný krok bude výstava 13. a 14. března všem návštěvníkům zpřístupněna za snížené vstupné ve výši 20 Kč,“ popsala ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Pavla Komárková, tisková mluvčí města Blanska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..