Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Sport

Vodní záchranáři zdolávali dvě stě padesát metrů

Vodní záchranáři poměřili síly v Blanenské dvěstěpadesátce

Borci a borkyně z celé republiky se opět po roce sjeli do Blanska, aby poměřili síly v náročném závodě Blanenská dvěstěpadesátka. Čtyřiadvacátý ročník se konal v blanenském krytém bazénu v sobotu 29. února.

Jednotlivé etapy závodu mají simulovat různé úkony při záchranářských akcích ve vodě. Proto na jeho začátku závodník hází pěnovou podkovou na bójku vzdálenou sedm metrů od břehu, jakoby házel záchranu tonoucí osobě. Je oblečen v mokrém pracovním oděvu. Po třech hodech skáče do vody a plave prvních padesát metrů. Na konci první padesátky si musí blůzu i kalhoty pod vodou sundat, aniž by se něčeho držel, a hodit na břeh tak, aby žádná část vyhozeného oděvu nepřesahovala vnitřní okraj bazénu.

Pak si zaplave dalších padesát metrů a nasadí si potápěčské brýle a ploutve. Ze čtyřmetrové hloubky vyloví cihlu, s níž uplave další dvě délky bazénu. Při čtvrté pětině závodu plave s barelem naplněným vodou. Musí jej držet oběma rukama, jakoby zachraňoval tonoucího člověka. Na začátku poslední padesátky se plavec ponoří pod bójku, pod níž se nachází závěsný koš. Z něj vytáhne puk, doplave s ním na konec bazénu, kde jej položí na okraj. Zbývá mu poslední délka bazénu a je v cíli.

-mka-

[ngg src=“galleries“ ids=“11″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..