Čtvrtek, 28 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: Ledy se hnuly

Noční klid jsem ve svých úvodnících řešil už nesčetněkrát. Nelíbí se mi, že výjimky jsou zejména pro městské akce a události městem podporované a zároveň mi přijde na hlavu postavené, že noční klid je v těchto případech zkrácený pro celé území města Blanska. Naposledy jsem zde dal našim radním podrobný návod, jak na nešťastnou vyhlášku vyzrát a ve spolupráci s kamarádem právníkem jsme dohledali jak výklad Ministerstva vnitra, tak i příklady z obcí, ve kterých to funguje. Klíčem je zkrácení doby nočního klidu omezené na určité teritorium. Podle poslední zprávy z radnice to vypadá, že se ledy konečně hnuly. Jako vždy to má několik ALE.

Celou zprávu ze stránek blansko.cz si můžete přečíst v tištěné verzi na str. 3. Zde je alespoň jeden odstavec, abyste byli v obraze:

„Všichni zájemci o pořádání venkovních veřejných produkcí v roce 2020 by v případě zájmu o zkrácení doby nočního klidu měli zaslat na město žádost o projednání s uvedením konkrétního termínu akce. Žádost s nadepsaným textem ‚OZV-odbor ŠKOL‘ je nutné doručit městu nejpozději do pondělí 10. února 2020,“ vyzvala vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková. Žádost musí obsahovat identifikační a kontaktní údaje, označení pořadatele, alespoň předběžný název akce, požadovaný termín a čas, místo konání a předpokládaný počet účastníků.

Zpráva má na webu datum 18.1., ale je dost zvláštní, že si jí veřejnost všimla až nyní. I já jsem ji musel nějak záhadně přehlédnout! Stránky města sleduji prakticky denně a dříve než 31.1. jsem na ni nenarazil. Vlastně jsem zprávu zahlédl až poté, co se objevila na facebookové stránce místostarosty města Františka Hasoně. Ten ji jako jediný sdílel, do té doby si nikdo ničeho nevšiml. Na oficiálním Facebooku města sdílena rovněž nebyla, a to se tady postuje i několikrát denně prakticky veškerý obsah webových stránek. Skoro to vypadá, jako by město nemělo zájem na tom, aby se právě tuto informaci veřejnost dozvěděla… Věřím, že jde ale pouze o shodu okolností, protože nakonec se přece jenom zpráva dostala k veřejnosti.

Informace je to pozitivní. Blansko – to přece nejsou jen Zborovce, Písečná, Podlesí, centrum… Je to taky Těchov, Obůrka, Dolní a Horní Lhota, Lažánky… A třeba místní sdružení se musela doteď spokojit s diktaturou města a pořádat akce přes 22. hodinu pouze ve dnech, které jim předepíše úřad. Několikrát jsem se marně vztekal nad tím, proč vyhláška platí pro celý katastr města. Vždyť možnost, že zábava v Horní Lhotě bude narušovat noční klid obyvatelů Písečné, je pravděpodobná asi tak stejně, jako že stádo ovcí vyloupí banku. Tak stejně se mi nikdy nelíbil fakt, že kvůli jediné akci platí doba zkrácení nočního klidu po celém území města, takže se může kdekoli směle halekat bez postihu. A to jen proto, že se třeba na stadionu koná nějaká akce podporovaná radnicí…

Takže podtrženo, sečteno – nyní snad bude vše, jak má být. Pořadatelé zažádají o výjimku, území se teritoriálně vymezí a pouze na toto místo se bude vztahovat zkrácená doba nočního klidu. Jak prosté… Jediné, co by celou věc mohlo zmařit, je zastupitelstvo města, které se bude výjimkami zabývat v březnu.

Neodpustím si ale pár poznámek… 10.2. je termín šibeniční a jak jsem se dozvěděl od Pavly Komárkové, tiskové mluvčí města, je to pro pořadatele jediná možnost, jak o výjimku zažádat, jelikož na pozdější již zřejmě nebude brán ohled. Představoval bych si, že s podobnou výzvou by mělo město přijít daleko dříve, zvlášť když jde pro pořadatele o naprostou novinku. A když už jsme u slova „dříve“… Divím se, že nad tímto systémem přidělování výjimek z nočního klidu začalo město přemýšlet až nyní. Vždyť nová pravidla jsou tu už více než tři roky a právní oddělení města jistě mohlo podniknout tyto kroky daleko dřív. Když už si podrobnosti může zjistit obyčejný vydavatel novin během pár dní, mohl je tak stejně vypátrat příslušný úřad, zvlášť, když na problém bylo několikrát upozorňováno nejen mnou, ale i některými pořadateli.

Každopádně nezbývá než všem, kteří se o změnu v tomto problému zasloužili, poděkovat. Věřím, že vše dobře dopadne a nám všem se v našem městě bude žít zase o něco lépe…

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..