Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Blansko

Výškovou budovu čeká přestavba na byty

Budoucí podoba výškové budovy na Wanklově náměstí

Několik let opuštěná výšková budova, nacházející se na Wanklově náměstí, už dostala konkrétní podobu v plánech na přestavbu. Nepostihne ji stejný osud, jako hotel Dukla; naopak vznikne mnoho nových příležitostí pro bydlení. Budova také vyroste o dvě patra. Podrobnější informace sdělili na tiskové konferenci spoluautoři projektu ze společnosti ATX Architekti.

Původně měla být jedenáctipodlažní budova z velké části využita pro komerční pronájmy a nebytové prostory, jejichž součástí měla být i herna. Provoz heren je však na území Blanska zakázán. „Dostali jsme do majitele objektu zadání, které vyplývalo ze situace na trhu. Byl zdůrazněn požadavek na maximalizaci bydlení,“ říká jednatel společnosti ATX Architekti Rostislav Jakubec.

Navrženo je tedy šedesát devět bytových jednotek, přičemž nebude chybět ani dostatek třípokojových bytů. „Z celkového počtu bude přibližně polovina větších a polovina menších bytů,“ upřesňuje Jakubec. Užitnou plochu bytů rozšíří balkony a pavlače, které budou taktéž zbudovány.

Velikost bytových jednotek vychází jednak ze samotné poptávky na trhu, kdy je v současné době v Blansku nedostatek možností získat rodinné bydlení, a jednak ze stávajících podmínek samotného objektu. „Jelikož šlo o změnu kancelářské budovy na bytovou, nebylo možné všechny byty optimálně orientovat – malé byty by nesplňovaly požadavky na proslunění, proto jsou navrženy z velké míry třípokojové byty,“ vysvětluje architekt Štěpán Tomas.

Přibudou přístavby

Objekt se však rozšíří také do prostoru. Ze strany Wanklova náměstí a ze Smetanovy ulice přibudou dvě nižší přístavby. Jednou z nich bude čtyřpodlažní parkovací dům, který bude obsahovat 127 míst pro parkování. Dalších 22 parkovacích stání bude k dispozici v sousedství stávajícího kruhového objezdu.

Majitel nemovitosti – firma LL Holding, už má vyřešen odkup všech souvisejících pozemků, který dlouhé roky komplikoval realizaci stavby. Projekt je ve fázi projednávání územního rozhodnutí a probíhá jednání se správci sítí. „Letos bychom chtěli mít shromážděné podklady pro dokumentaci na stavební povolení,“ podotýká Jakubec s tím, že jakmile se začne stavět, mohlo by být hotovo zhruba do dvou let. Ale poměrně hodně času, který se nyní nedá předpovědět, podle něj zabere příprava stavby. Bude totiž nutné provést řadu přeložek páteřních sítí v území. Majitel objektu přesto doufá, že by stavební práce mohly být zahájeny v roce 2021.

K jedenácti podlažím přibudou ještě dvě patra; budova se tak zvýší přibližně o pět metrů. V přízemním podlaží vzniknou čtyři pronajímatelné obchodní jednotky pro služby a obchod, jejichž využití není v tuto chvíli blíže specifikováno.

Podle architektů je budova stavebně stabilizovaná, vnější plášť je v dobrém stavu. „Nevíme o tom, že by docházelo k nějaké velké degradaci, krom té vizuální,“ dodává Rostislav Jakubec.

Prodej objektu schválili v roce 2008 blanenští zastupitelé. Od té doby je budova nevyužitá. „Jsme velice rádi, že projekt bude přestavěn tak, že v něm bude většina bytové zástavby. Pěkně a elegantně je vyřešeno parkování a průhled z náměstí na kostel je zachován,“ zmiňuje starosta města Jiří Crha.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..