Čtvrtek, 2 května, 2024
Blansko

Příprava na přemostění: rekonstrukce Brněnské ulice

V Blansku se chystá přemostění železnice

Kompletní rekonstrukce se brzy dočká Brněnská ulice. Vedení města Blanska její opravy považuje za důležitou součást příprav na přemostění železnice na Staré Blansko, protože nový most vyústí právě na tuto ulici.

„Město Blansko se dohodlo se Svazkem vodovodů a kanalizací měst a obcí (Svazek) a Správou a údržbou silnic Jihomoravského kraje na tom, že Brněnskou ulici opraví společně,“ uvedla tisková mluvčí města Blanska Pavla Komárková. Součástí rekonstrukce bude podle ní zbudování nového vodovodu a kanalizace, opravy všech inženýrských sítí a kompletní rekonstrukce vozovky i chodníků.

„S Jihomoravským krajem a Svazkem jsme před několika dny podepsali smlouvu o spolupráci při realizaci této stavby, město Blansko se zavázalo na rekonstrukci finančně spolupodílet. Vybudujeme chodníky, kanalizační a vodovodní přípojky k domům, veřejné osvětlení, zajistíme také veřejnou zeleň nebo nový mobiliář,“ vyjmenoval starosta města Jiří Crha s tím, že největší objem prací zajistí Svazek, který vybuduje novou kanalizaci a vodovod. Kraj poté upraví vozovku až po vjezd do Synthonu.

Město má pro letošek na rekonstrukci ulice vyčleněno téměř osm milionů korun, Svazek zhruba dvanáct milionů a kraj počítá s dalšími šesti miliony korun. „V souvislosti s plánovanou stavbou přemostění je vhodné připravit inženýrské sítě už nyní, dojde tím k úspoře na budoucích přeložkách, které by si stavba vynutila. Bude nutné přeložit vodovodní řád a prodloužit stávající kanalizaci,“ podotkl Crha.

Zástupci města nyní vypsali výběrové řízení na zhotovitele stavby. „Stavba stopadesátimetrového mostu by měla začít v roce 2022, na kdy je naplánovaná odstávka provozu na železniční trati Brno – Česká Třebová. Nyní probíhá území řízení o umístění stavby a město jedná se Správou železniční a dopravní cesty, krajem i státem o možnostech spolufinancování,“ doplnila Pavla Komárková.

Jediná cesta na Staré Blansko v současné době vede přes železniční přejezd u vlakové zastávky ve městě. Tam se kvůli věčně spadeným závorám tvoří kolony, které zasahují až na hlavní tah městem a blokují ho. Nový most má tento problém vyřešit a zároveň zajistit lepší a rychlejší dostupnost hasičům či záchranářům. Po zbudování mostu se přejezd u vlakové zastávky pro motorová vozidla uzavře a bude zbudován podchod pro pěší i vozíčkáře.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..