Středa, 24 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Politika je, když…

Někdo se spokojí s rolí řadového zaměstnance a vystačí s ní k vlastní spokojenosti celý život. Někteří naopak dlouho studují, vzdělávají se, pracují na sobě, absolvují léta praxe s vidinami lepšího místa, nejlépe v manažerském křesle. V mnoha případech však vlastní schopnosti a znalosti očividně nestačí. A tak se stanou případy, kdy dobré místo získá spíš ten, kdo má konexe, případně členství v nějaké politické straně.

Téma dnešního úvodníku mne napadlo v momentě, kdy jsem zjistil, že blanenské SENIOR centrum má nového ředitele. Stal se jím ing. Jiří Charvát. Pokud je vám jméno povědomé, nemýlíte se. V letech 2014 – 2018 byl jedním z blanenských zastupitelů za ČSSD, přičemž na kandidátce z roku 2018 před dalšími volbami stálo u jeho jména také sousloví „jednatel společnosti“. Společnost Služby Blansko s.r.o, jež je zřízena a provozována přímo naším městem, začal Jiří Charvát řídit 1. ledna 2016. Po volbách 2018 se ing. Charvát do zastupitelstva už nedostal a ve funkci jednatele Služby Blansko s.r.o. ho v první polovině loňského roku nečekaně vystřídal Zdeněk Grünwald. Pokud vám i toto jméno zní povědomě, určitě vám neuniknul fakt, že MUDr. Zdeněk Grünwald, jeden z blanenských zastupitelů za ODS, je otcem novopečeného jednatele Služeb. SENIOR centrum spadá pod Jihomoravský kraj, takže výběrové řízení na místo ředitele bylo vypsáno zde, zatímco výběrové řízení na post jednatele Služby Blansko s.r.o. vypsalo město Blansko.

Mohli bychom se podívat ještě trošku hlouběji do minulosti. Je veřejně známou věcí, že post ředitele KSMB zastával dlouhá léta Jaroslav Jeřábek, který zároveň několik volebních období plnil funkci zastupitele města. Nahradil jej loni Pavel Langr, který se v roce 2018 také dostal do zastupitelstva města.

V městské knihovně zastával funkci ředitele Pavel Přikryl. Ano, správně – také zastupitel. Po jeho rezignaci bylo v roce 2017 vypsáno výběrové řízení, ve kterém zvítězil a ředitelem se stal Lukáš Dlapa. Ten ale zatím v žádné politické straně nepůsobí. Pavel Přikryl nyní pracuje jako vedoucí knihovny v blanenské nemocnici.

Otázkou zůstává, jak moc ve výběrových řízeních rozhodují schopnosti uchazečů, jejich kompetence, praxe, pracovní morálka nebo povolanost ve vztahu k požadovaným pracovním úkonům. Tímto vůbec nechci na nikoho ukazovat a ani podezřívat z protekce. A už vůbec nechci nijak napadat schopnost či neschopnost manažerů, kteří vykonávají ze svých pozic práci pro nás – veřejnost. Za ně nechť hovoří jejich vlastní činy. Ale červíček v hlavě poctivě vrtá a ptá se: není těch náhod na první pohled trochu moc? 

Mít tak kouzelný prsten, jako Arabela se proměnit v mouchu a tajně se zúčastnit některého z výběrových řízení… To by pak člověk měl hned jasno, jestli byl vítěz skutečně nejlepším kandidátem na danou pozici, zda se během výběrového řízení neobjevil někdo s lepšími předpoklady, co si mezi sebou povídali a jak hlasovali členové výběrové komise… Jenže tohle nejde, a tak nezbývá než věřit, že za podivnou shodou náhod stojí jen nevyzpytatelná ruka osudu.

Ale jedno ponaučení z toho všeho plyne. Pokud chcete pracovat v ředitelském křesle spadajícím do kompetence města, kraje či státu, dejte se nejdřív na politiku. Vaše šance se tak mnohonásobně zvýší.

Martin Müller

Jeden myslel na “Úvodník: Politika je, když…

  • Můj tatínek nám říkával už v dávných časech, že POLITIKA JE DĚVKA PRODEJNÁ ! A stále to platí.
    Zdraví Jana Kaněrová.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..