Sobota, 20 dubna, 2024
BlanskoNemocnice

Novorozenec z blanenského babyboxu už je v náhradní rodině

Novorozeného chlapce nalezeného v sobotu 4. ledna v blanenském babyboxu už se podařilo umístit do náhradní rodiny. Jeho rodiči se stane bezdětný pár. Sociální pracovnice jej vybraly z jihomoravského registru žadatelů o osvojení.

Podle lékařů byl novorozenec v době vložení do babyboxu starý dva až tři dny. Záchranáři jej ihned převezli do boskovické nemocnice na novorozenecké oddělení. V pondělí 13. ledna byl z nemocnice propuštěn. „Zdravotní stav chlapečka už umožnil jeho propuštění z nemocnice. Podali jsme proto soudu návrh na předběžné opatření, aby dítě mohlo být bez dalších průtahů předáno do náhradní rodiny,“ potvrdila vedoucí blanenského odboru sociálních věcí Jana Fadrná.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess chlapečka symbolicky pojmenoval Jan, ale noví rodiče mu mohou dát jméno podle vlastního uvážení. Manželský pár už v minulosti splnil všechny zákonem stanovené podmínky předepsané pro žadatele o svěření dítěte do péče. „Jejich totožnost zůstane utajena,“ podotkla tisková mluvčí města Blanska Pavla Komárková.

Jedná se o první miminko umístěné do blanenského do babyboxu a zároveň o první odložené dítě v Česku v roce 2020. Je také dvoustým novorozencem, který babyboxy v naší zemi zachránily od jejich založení v roce 2005. V Blansku byl zřízen v březnu 2018.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..