Pátek, 26 dubna, 2024
Nemocnice

Babybox poskytl azyl novorozenci

Blanenský babybybox zachránil první dítě. Jde o novorozeného chlapečka, kterého někdo v sobotu 4. ledna po jednadvacáté hodině vložil do speciální schránky umístěné v budově základny jihomoravských záchranářů v areálu Nemocnice Blansko. Byl zabalen jen do fialového ručníku. 

Blanenská posádka v době odložení novorozence byla právě přítomná na základně. „Vyzvedla tedy miminko z babyboxu, zkontrolovala jeho zdravotní stav a provedená vyšetření nasvědčovala tomu, že by dítě mělo být v pořádku,“ uvedla tisková mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Chlapec dostal jméno Jan po jednom z hlavních podporovatelů babyboxů Janu Juchelkovi. Malého Honzíka záchranáři ihned převezli na novorozenecké oddělení boskovické nemocnice, jelikož v Blansku chybí. 

Jedná se o první zachráněné dítě v Česku v roce 2020 a zároveň o dvousté dítě odložené do babyboxu. Celkem se takto podařilo od roku 2005 zachránit 111 děvčat a 89 chlapců. Loni to bylo 19 novorozenců. „Miminku přejeme hodně zdraví, a aby mohlo vyrůstat v láskyplném prostředí,“ vzkázala Bothová. 

Smyslem babyboxů je předejít situacím, kdy rodiče odkládají své nechtěné děti k popelnicím nebo se jich zbavují jiným způsobem. Novorozenec tím dostává šanci na život v adoptivní rodině. Po vložení miminka do schránky se ihned automaticky spustí vyhřívání a ventilace. Posléze i alarm, který přivolá zdravotnický personál. „Jsme moc rádi, že lidé, kteří se ocitnou v krajní nouzi a nevidí jiné řešení, mají i v Blansku možnost zachránit své dítě tímto způsobem,“ řekl starosta Jiří Crha.

Blanenský babybox byl uveden do provozu v březnu roku 2018. Zhruba desetinu nákladů na jeho zřízení pokrylo město, zbytek pochází ze sponzorských darů, které usilovně shání zakladatel těchto schránek Ludvík Hess. „Provádíme také pravidelné revize, servis a inovace na všech bedýnkách v republice. Nemáme žádné příjmy ani státní příspěvky – spoléháme na velkorysé dárcovství. Pomůže doslova každá koruna,“ upozornil před časem Hess. Zdejší babybox je třiasedmdesátým v Česku, k dnešnímu dni se jich na území republiky nachází celkem sedmdesát šest. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..