Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Radnice

Náměstí Republiky: Jak to vidí radnice?

Městem a sociálními sítěmi v posledních dnech víří vzrušené debaty ohledně středu města. Zeptali jsme se tedy těch, kdo byli za vedení města přítomni na veřejné diskuzi v Dělnickém domě ve středu 18. září, na jejich osobní názor na vzhled středu města. Položili jsme jim otázku: Jak byste si vy osobně představoval budoucí podobu náměstí Republiky?

Jiří Crha, starosta:

Předně bych chtěl říci, že současná podoba náměstí Republiky se mi nelíbí a jeho ponechání v tomto stavu je špatné řešení. Každé náměstí vnímám jako ohraničenou část města, kam mají lidé důvod jít. A tím důvodem je občanská vybavenost včetně prvků zeleně. Každopádně není na místě přijímat unáhlená rozhodnutí. Jsem připraven k diskusi nad návrhy podoby náměstí tak, jak to zaznělo na veřejném setkání s občany.

František Hasoň, místostarosta:

Náměstí si do budoucna dokážu představit v různých podobách, těžko však v té stávající. Důležité je, aby bylo pěkné, zajímavé, přívětivé a dokázalo přivést lidi do centra města. Aby se stalo místem setkávání a ne rozdělení. Důležitý je také dostatek zeleně, které je dnes na náměstí málo. Parková úprava, podle mého názoru, není ideálním řešením prázdného centra města. I vkusná a účelná zástavba včetně občanské vybavenosti může být zajímavá a je dobré ji předem nezavrhovat. Je to o diskuzi a nejlépe nad konkrétními návrhy řešení.

Ivo Polák, místostarosta:

Současná podoba nám. Republiky je podle mého názoru nevyhovující. Chybí zde jak zeleň, tak i občanská vybavenost. Proto pro mě bude vodítkem pro možnou jeho následnou podobu vypracovaná územní studie a případné potvrzení či změna regulačního plánu středu města. V dalších krocích o podobě tohoto prostoru se určitě nebráníme diskuzi s občany, což ostatně bylo řečeno i na veřejné besedě k této problematice.

Marek Štefan, vedoucí odboru

investičního a územního rozvoje:

K budoucí podobě náměstí Republiky se mohu vyjádřit (má-li být odpověď stručná), že bych si rád vybíral z konkrétních řešení. Současný stav středu města považuji za nevyhovující.

Jiří Kouřil, vedoucí oddělení územního

plánování a regionálního rozvoje:

Pokud takto mohu vyjádřit osobní názor, musím říct, že jsem vybouraný střed města vnímal vždycky jako problém. Na město našeho formátu je prostor nám. Republiky příliš velký, a když tedy v průběhu let přišel někdo, kdo začal uvažovat o přestavbě středu města s koncepcí pospojovaných prostorů, zdálo se mi to jako dobré řešení. Dokážu si představit vnitřní blok s kavárnou uprostřed bytové zástavby. Nevnímám to jako problém, snad se můžeme vzájemně tolerovat. (Více v rozhovoru na Kávě s Jiřím Kouřilem.)

Ivo Stejskal, zastupitel, člen rady:

Když se boural hotel, myslel jsem, že tam bude dočasná zeleň. Zůstal však suterén s upravenou nadzemní částí, kde chybí plánovaná kavárna či něco podobného, to by bylo vhodné dokončit. Asi před třemi roky jsem se seznámil s regulačním plánem středu města, a když jsem viděl navrhované budovy na ulici Seifertova, byl jsem samozřejmě proti. Avšak začal jsem se aktivněji, při svých cestách, zaměřovat na jiná města a jejich centra. V současné době bych si dovedl představit nějakou stavbu s navrženým umístěním, ne velkých objemů, s parkovacími místy pod zemí bez úbytku stávající kapacity. Jako velký problém vidím dopravu resp. průjezdnost městem. Tranzitní komunikace podél řeky má jen jednu objízdnou alternativu, a to právě centrem města. Nemám vyhraněný názor na budoucí podobu náměstí Republiky, čekám na návrh urbanistů, který by měl nově nastínit rozvoj středu města.

Radek Šinkora, zastupitel, člen rady:

Za mou osobu bych velice rád, aby se při výběru záměru zastavět tak významnou lokalitu, jakou je nám. Republiky, přihlíželo k názorům široké veřejnosti. Z toho vyplývá, že bych se nebránil vypsání referenda. Rozhodně nejsem pro zastavění středu města v takovém rozsahu, který je nám předkládán od roku 2002. Nejsem odborník, ale nepřipadá mi šťastné postavit mezi tzv. Poduklí a náměstí před Komerční bankou budovu o několika poschodích. Pokud, tak maximálně jednopatrovou víceúčelovou stavbu, určenou ke komerčním účelům, která by sloužila občanům  a návštěvníkům našeho města. V žádném případě bytovou zástavbu. Jediné, s čím se mohu ztotožnit u současných návrhů, je částečná zástavba developerem ulice Seifertovy. V zásadě si myslím, že plocha středu náměstí by měla zůstat v držení města (prostranství od Poduklí k úřadu) a nedostala se do rukou developera. Toto místo je tak strategické, že bych nechal tuto otázku řešit naše děti.

Připravila Marie Kalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..