Pátek, 19 dubna, 2024
Polemiky

Glosa: Pohyb psů po Blansku? Někteří majitelé stále nerozumí vyhlášce

K asfaltovému okruhu kolem baseballového hřiště přibylo veřejné osvětlení, což je jistě chvályhodný počin. V tomto městě zaměřeném na různé sportovní aktivity by tomu ani jinak být nemělo. Mnoho lidí dnes bývá v práci do pozdních odpoledních hodin, a než se dostanou na ovál si zaběhat nebo zabruslit, je často tma. Obzvláště v nadcházejícím ročním období.

Ještě by chtělo, aby někteří nezodpovědní majitelé psů pochopili, že na tomto místě, ale ani nikde jinde po městě, kromě vyhláškou vymezených míst, nesmí svoje čtyřnohé mazlíčky pouštět na volno. Pes, který vběhne bruslaři pod nohy, může napáchat velké škody. Dokonce se vyskytl i případ, kdy pokousal běžkyni. Podle vyhlášky z roku 2016 (dost času na to, aby si ji všichni přečetli) musí být pes ve městě na vodítku. „Vodítko musí umožňovat ovládání psa tak, aby byl znemožněn útok i jiné obtěžování ze strany psa vůči osobám či jiným psům přítomným na veřejném prostranství,“ zní ve vyhlášce.

Dle mého jsou psi na cyklostezce nebezpeční i tehdy, když jsou na vodítku. Stačí, aby majitel trochu povolil vodítko, pes přeběhl na druhou stranu stezky a nezkušený bruslař těžko rychle zareaguje na natažený špagát přes cestu.

Nedávno také na Poduklí volně pobíhal ne zrovna malý pes. Bez vodítka i košíku. Ve vodě si hrály nějaké děti, já jsem se na lavičce snažila sníst oběd a čekala jsem, kdy mi jej zvědavé zvíře nakukující k mé misce schlamstne. Na dětská hřiště přitom psi vysloveně nesmí, a to ani na vodítku. Herní prvky na Poduklí tedy jsou dětským hřištěm či nikoliv? Berme ohledy na ty, kdo třeba mají se psem špatnou zkušenost a bojí se každého volně pobíhajícího.

Bylo by možná fajn, kdyby i na tuto drobnost občas dohlédli strážníci, zejména na tom Sportovním ostrově, kde velmi snadno může dojít k různým nehodám. V Blansku totiž bohužel neplatí zásada „Co není zakázáno, je dovoleno“, ale jiná: „Co není pokutováno, je dovoleno.“

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..