Sobota, 20 dubna, 2024
kronika

Setkání s kronikou 12/19

Letos oslavily obě umělecké školy v Blansku významná výročí od založení. Základní umělecká škola oslavila 70 let svého trvání, Soukromá základní umělecká škola pak 25 let. Na druhé jmenované navíc oslavili 45. výročí od založení souboru Drahan a 40. výročí od založení souboru Drahánek. V kronikách jsme našli pár zmínek o obou zařízeních.

Rok 1949

Hudební škola v Blansku

Od 1. dubna 1949 byla zřízena v Blansku hudební škola, v níž bude vyučováno hlavně hře na housle a na klavír a kromě toho též některým jiným nástrojům, zpěvu a hudební teorii.

Škola je zatím umístěna v budově středních škol na Marxově ulici.

Rok 1984

Lidová škola umění v Blansku

V roce 1984 oslavila Lidová škola umění v Blansku 35 let svého trvání. V roce 1949 se učilo v LŠU 56 žáků a v roce 1984, včetně poboček v Adamově, Rájci-Jestřebí, Lomnici, Černé Hoře a ve Sloupě 1 050 žáků. V roce 1949 učili 3 učitelé, v roce 1984 32 učitelů.

Ve svých začátcích to byla v Blansku hudební škola s výukou hry na klavír, housle, a základní pohybová výuka. Dnes existuje hudební obor, výtvarný obor a literárně dramatický obor. Všichni pedagogové LŠU mají odborné vzdělání a navíc mají své povolání jako hobby, a proto tato harmonie vyzařuje nejen vztah a lásku k práci, ale blanenská LŠU dociluje velmi dobrých výsledků v okresních, krajských i celostátních soutěžích.

Většina učitelů hudby je zapojena v Komorním orchestru města Blanska. Žáci LŠU jsou buď členy dechového orchestru, smyčcového orchestru nebo vystupují sólově. Nejlepší z nich se stanou posluchači konzervatoře v Brně.

Ředitel LŠU Vlastislav Hemzal na slavnostním odpoledni ZK ROH ČKD v Blansku přivítal v září 1984 zástupce družební školy umění v NDR, zástupce odboru školství ONV, inspektora Kopřivu a popřál LŠU hodně úspěchů, příznivců a pokračovatelů v umělecké činnosti.

Po slavnostním zahájení, ve kterém bylo připomenuto 35 let trvání školy, následoval hodnotný kulturní program ze třídy hry na akordeon učitelky Vybíhalové, na trubku ze třídy učitele Kreslíka, na smyčcové nástroje ze třídy Zdenky Borešové, soubor generačních tanečních vystoupení v choreografii Miluše Jeřábkové a na violoncello z oddělení Vlastislava Hemzala.

Rok 1985

Drahánek oslavil 5. výročí

U souborů závodního klubu ROH ČKD Blansko ještě chvíli zůstaneme, neboť dětský soubor písní a tanců Drahánek oslaví v letošním roce svoje pětiletí. Původně byl tento soubor založen s cílem nacvičovat ruské a ukrajinské lidové tance, avšak později přešel repertoár k lidovým tancům, hrám, říkadlům a písničkám z Horácka a začal se tak obsahově přibližovat k repertoáru souboru písní a tanců Drahan. A odtud také vznikl jeho současný název – Drahánek.

Jeho členskou základnu tvoří děti ve věku 8 – 12 let a za doprovodu lidové muziky Drahan účinkují samostatně při různých kulturních a společenských akcích nebo spoluúčinkují při představeních souboru Drahan. Ročně absolvuje Drahánek kolem dvaceti vystoupení, letos reprezentoval náš okres v krajském kole soutěže dětských lidových souborů v Kyjově a na krajské přehlídce v Hodoníně.

Rok 1989

V březnu 1989 oslavila Lidová škola umění v Blansku 40. výročí svého vzniku. V tomto roce učilo na LŠU 37 učitelů ve čtyřech oborech – hudebním, výtvarném, tanečním a literárně dramatickém. Škola měla 1 182 žáků.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..